שתף קטע נבחר
 

כנסים לנשים בלבד: העצמה או גטו?

ככל שהשיח הפמיניסטי הופך מקובל יותר, נדמה שמתרבים הכנסים המיועדים לנשים בלבד. השאלה היא למה אנחנו צריכות את ההפרדה הזו, בכנס כלכלי למשל? האם היא תורמת או בעצם מנציחה את הפער?

השבוע ננעל כנס נשים ועסקים, שנערך בפעם השלישית ברציפות ביוזמת העיתון הכלכלי "דה מרקר" ועיריית תל אביב. לכנס הוזמנו נשים בכירות במשק הישראלי והוא מצטרף לשורה של כנסים, דוגמת כנס פורום נשים מנהלות בהיי-טק, נשים יוזמות עסקים ועוד. כנס אחר לנשים בלבד, הוא מפגש "סגולה" שיתקיים השנה ב-13 וב-14 בפברואר בשפיים.

 

מתוך כל אלה מתבקש לשאול האם נשים זקוקות לכנסים בנושאים שונים, בנפרד מן הגברים? האם בשעה בה מנסים הכנסים הללו לקדם נשים, הם למעשה יוצרים הנצחה של הפער בין נשים וגברים, ולכאורה אומרים שנשים זקוקות לכנס נפרד מעמיתיהן הגברים?

ד"ר דיאנה לוצאטו, מרצה למגדר ומיניות במכללה האקדמית תל אביב-יפו, אומרת שהיא מתנגדת בתוקף לקיום כנסים נפרדים לנשים ולגברים: "אני בעד שיהיו דברים לנשים כאשר מדובר בתודעה פמיניסטית, למשל. אבל אני מתנגדת לכנסים שמיועדים לנשים בלבד אם הן יכולות להשתתף בכנס מקביל שמשתתפים בו גם גברים".

 

למה בעצם?

"אני חושבת שבעבר היה מקום לזה, מכיוון שנשים לא התקבלו כשוות בשום כנס כלכלי או בנושא ציבורי אחר. בנוסף, בעבר תפסו את הנשים כביישניות, שפוחדות להביע את דעתן. כל התפיסות האלה התבררו במשך השנים ובמיוחד בשנות האלפיים כלא נכונות עובדתית. אנחנו, הנשים, התקדמנו, החברה התקדמה, הדעות השתנו, והדורות החדשים פחות שוביניסטים בהרבה".

 

יש תחום מיוחד שהדבר בולט בו?

"בתחומי העיסוק שקשורים בכסף כמו בנקאות והיי טק, נשים מצליחות מצוין, לכן חורה לי במיוחד, שדווקא בכנסים כלכליים מפרידים נשים מגברים. חשוב להבין, שכנס נשים יהיה בעל משמעות, רק אם צריך להעלות תודעה ספציפית, לדוגמה: נשים מופלות לרעה. הדבר משול לכך שיפתחו חוג באקדמיה, שאליו יתקבלו רק נשים. כשמקיימים כנס שיכולים להשתתף בו גברים ונשים, אבל מייחדים אותו לנשים, גורמים בעצם נזק לנשים כולן".

 

את יכולה להסביר מה הנזק?

"זה יוצר רושם לא סימפטי, ואחר כך גורם לנשים להימנע מלהצהיר שהן פמיניסטיות, כדי לא להיתפס כחלק מגטו, וזה לא דבר טוב. אם יש ריבוי של כנסים כאלה והם זוכים לחשיפה רבה, נוצר רושם שנשים לא מסוגלות להיות בכנס אחד עם גברים, שמגזר הנשים הוא נחות, כי הן צריכות כנס נפרד כביכול".

 

ד"ר לוצאטו מרחיקה לכת, ואומרת כי לדעתה גם בכנסים פמיניסטיים יש צורך לשתף גם גברים. "ארגונים פמיניסטיים צריכים לנסות למשוך קהל גברי, כי המחאה האנטי-גברית היא כבר לא לעניין. כדי שנשים יקיימו כנס מיוחד, המיועד לנשים בלבד, הן צריכות תחום התמחות ייחודי כדי להצדיק זאת. אבל אם אין להן התמחות מיוחדת, בעיניי, הכנס מיותר. צריכה להיות הצדקה אמיתית לכנס של נשים עם נשים, אחרת נוצר רושם של אחווה כפויה".

 

"להתחזק ולהתמלא בנתינה"

 

לילך אברג'יל, מייסדת פסטיבל המדיטציה והאהבה "סגול", יזמה לפני שלוש שנים מפגש נשים בשם "סגולה", מעין אחות קטנה ומיוחדת לפסטיבל הרוחניות הוותיק. המפגש החל את דרכו במתחם נשים באותו שם בפסטיבל "סגול", ואברג'יל מספרת על תהליך ארוך, שהביא אותה לייסד כנס לנשים בלבד:

"ראיתי מה קורה במתחם הנשים ב"סגול", ומה עובר עליי כאישה יחידה בעולם הפקות האירועים, שהוא עולם של גברים. חשבתי שהתחום הזה מוציא ממני כוחניות כדי להתמודד עם עולם הגברים. אחרי שתי לידות טבעיות בבית, מעבר למגורים בטבע והקמת חווה אקולוגית, שחיברו אותי לאדמה ולעצמי, הבנתי שהכוח שלי הוא מעצם היותי אישה, ולא מכך שאני מצליחה להתמודד עם עולם גברי. לכן יצרתי את סגולה: מהמקום של להבין את הכוח הנשי שלי, להבין את העוצמה דרך הלידות, דרך האימהות, דרך הזוגיות ורציתי מאוד להעביר את זה הלאה".

בין הסדנאות שבמפגש, נערכת גם סדנה עסקית. אברג'יל מבהירה: "עצמאות כלכלית היא אבן דרך עבור נשים, שעשויה להוביל לעצמאות אישית בכל תחום. יש כל כך הרבה ידע שנמצא בעולם הזה, ורציתי שהנשים יתחברו לעוצמות האלה. לא סתם נכתב במקרא שלאישה יש בינה יתרה. נשים ביחד זו עוצמה שאי אפשר לתאר אותה, אפשר להגיע לעומקים, לשתף, לדבר באותה שפה. כשנשים יושבות ביחד זו חוויה כל כך עמוקה של קבלה ושל עוצמה".

 

וכל הדברים הנהדרים האלה מוכרחים להתקיים בנפרד מגברים?

"בפסטיבל סגול, שאליו מגיעות נשים רבות לצד הגברים, יש אווירה אחרת, ויש רווקים ורווקות שמגיעים ולא תמיד מתנהגים בטבעיות. כשיצרתי ישות נפרדת, בעלת אופי ועוצמה משלה, נחשפו לכך נשים שלא היה מגיעות מלכתחילה, נשים שמגיע להן לבוא ולקבל כלים, להתחזק ולהתמלא בנתינה. אנחנו כל הזמן עסוקות בעבודה וילדים, וזה משהו שהוא רק לעצמנו. האישה לא באה עם הבעל ונכנסים יחד לסדנה, אלא באה בשביל עצמה, ובעקבות החוויה שהיא עוברת, היא פורצת דרך בחייה, וכל הסביבה מושפעת לטובה מכך".

 

את לא מרגישה שההפרדה של "סגולה" מ"סגול" יוצרת איזשהו פער בין נשים לגברים?

"ממש לא. אם נתעלם מזה שכשמקבצים נשים ביחד קורה משהו אחר, נפספס בגדול. זה שאנחנו רוצות להיות ביחד, לא אומר בשום אופן שאנחנו לא רוצות או לא צריכות גברים. הדבר היחיד שזה אומר הוא, שנשים מבינות את השפה, האחת של השנייה, שחשוב להן לבוא להיות במקום שמבינים אותן, שרואים אותן מעבר, שקל יותר לחשוף דברים האחת בפני השנייה".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך מפגש הנשים "סגולה"
צילום: רמי נחום גל
לאשה בפייסבוק
מומלצים