שתף קטע נבחר

 

"איום הטרור הגדול בעולם - הגרעין הפקיסטני"

מומחה אמריקני לפקיסטן ותנועות איסלאמיות סבור ש"הסיכון הגדול ביותר שנשקף לעולם בתחום הטרור" הוא ש"חומר בקיע פקיסטני יגיע לידי מחבלים". וגם מה חושבים המומחים בכנס הרצליה על יוזמת אובמה לצמצום הגרעין בארה"ב ורוסיה?

"הגרעין הפקיסטני נמצא בשליטה ולא יפול לידי הטרור - אך למרות שהסיכוי נמוך, האפשרות שחומר בקיע פקיסטני יגיע לידי מחבלים היא הסיכון הגדול ביותר שנשקף לעולם בתחום הטרור". כך אמר היום (ד') ג'ונתן פריס, מומחה אמריקני לפקיסטן ולתנועות איסלאמיות.

 

בדיון על תפוצת הנשק הגרעיני בעולם, שנערך במסגרת כנס הרצליה במרכז הרב תחומי, הודה פריס כי מאפיינים רבים של פקיסטן הופכים אותה למדינה שקשה למשול בה - הארגונים החמושים האיסלאמיים הרבים הפועלים בקרבה, שיעור צמיחת האוכלוסייה הגבוה, והעובדה שהמדינה לכודה בתוך מה שכינה "מעגל עוני" שממנו היא מתקשה להיחלץ. עם זאת, הוא ציין כי לפי שעה, קלושים הסיכויים שהמדינה תהפוך להיות מדינה איסלאמיסטית קיצונית, מאחר שלצבא, שאמון על השמירה על הגרעין הפקיסטני, יש אינטרסים רבים למנוע זאת.

 

פריס הוסיף כי היחידה בצבא שבאחריותה השמירה על הנשק הגרעיני של פקיסטן - יחידת התכנון האסטרטגי - היא היחידה המובחרת ביותר בצבא הפקיסטני, אך הודה כי העומד בראשה, חאלד אל-קידווה, הגיע כבר לגיל הפרישה, ולא ברור מי יחליפו.

 

לדברי פריס, פקיסטן שואפת להרחיב ולהגדיל את פעילותה הגרעינית ואת הארסנל הגרעיני שנמצא בידיה. זוהי שאיפה מדאיגה, אך מדאיגה יותר האפשרות שהנשק הזה יגיע לידיים הלא-נכונות. "ככל שפקיסטן מייצרת יותר חומר בקיע, כך יש יותר חומר בקיע שאותו אפשר לגנוב", הסביר.

 

"צמצום ארסנל הגרעין ישפיע על העולם כולו"

הוא ציין כי האפשרות של זליגת ידע וטכנולוגיה גרעינית מפקיסטן לארגוני טרור היא מסוכנת פחות ובעלת סיכויים פחותים בהשוואה לאפשרות שחומר בקיע ייגנב על ידי ארגוני טרור. "אני סבור שאם ארגון טרור כלשהו ישיג פצצת גרעין - הוא ישיג אותה מפקיסטן. אין בעולם שום מקום אחר שבו קיימת אפשרות כזאת".

 

בדיון על תפוצת הנשק הגרעיני השתתף גם סוור לונדגרד, לשעבר מנהל המכון לפירוק מנשק של האו"ם בז'נווה. לונדגרד ציין בדבריו כי להסכם בין ארצות הברית לרוסיה על צמצום הארסנל הגרעיני תהיה השפעה משמעותית על צמצום הנשק הגרעיני בעולם כולו, והוסיף כי הסכמה שכזו תהיה תלויה בהסרת כמה מכשולים ביחסים בין וושינגטון למוסקבה, בכלל זה התוכנית האמריקנית להציב מערכת להגנה מפני טילים במזרח אירופה וההבטחה לקבל את אוקראינה וגאורגיה לנאט"ו. "אם ברק אובמה יצליח להגיע להסכם עם רוסיה על צמצום הארסנל הגרעיני - הדבר יוביל לצמצום נוסף בעולם כולו, אך אם לא, מעט יקרה בעולם בתחום זה", התנבא.

 

הבוקר דיווח העיתון "הטיימס" הלונדוני כי הנשיא אובמה מעוניין ליזום מהלך משותף לארה"ב ולרוסיה, במסגרתו תצמצם כל אחת מהמעצמות את ארסנל כלי הנשק הגרעיניים שלה בכ-80 אחוזים. לפי הדיווח, המהלך הראשון של הנשיא האמריקני, שהבטיח להביא לצמצום כלי הנשק הגרעיניים, יהיה לנסח מחדש הסכם שיחליף את האמנה האמריקנית-סובייטית לצמצום כלי נשק אסטרטגיים משנת 1991, שתוקפה יפוג בדצמבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'ונתן פריס בכנס הרצליה
צילום: יותם פרום
נשיא פקיסטן זרדרי. ישמור על האטום?
צילום: AP
אובמה. יוביל לצמצום הגרעין בעולם?
צילום: AP
מומלצים