פרנקל: אם תשפכו כסף כל הזמן לא תיצרו נזילות
כך לדברי נגיד בנק ישראל לשעבר וסגן יו"ר AIG העולמי, בכנס הרצליה, שהוסיף שיש להחזיר את אמון הציבור. המפקח על הבנקים: הבנקים לא הגדילו את האשראי באופן מספק
"כולם מזהים את הדחיפות בפתרון הבעיה, אבל אם תשפכו כסף כל הזמן לא תיצרו נזילות אשראי – אתם תגדילו את הגירעון כפי שארה"ב עושה, אבל צריך גם להחזיר את הביטחון לציבור; כך אמר אתמול (ד') יעקב פרנקל, לשעבר נגיד בנק ישראל, וסגן יו"ר AIG העולמי, בכנס הרצליה במרכז הבינתחומי, בהתייחסו להגדלת ההוצאה הממשלתית.
פרנקל ציין, כי הבעיה המרכזית כיום היא אמון הצרכנים. "כשהחל משבר האשראי, הבעיה היתה הנזילות. כיום הבעיה היא הביטחון. בנקים מסרבים להלוות אפילו לבנקים אחרים, כי אינם יודעים מהו הסיכון האמיתי של הלווה.
לאחר שנשאל על חטאי השיטה הכלכלית וכשלי הפיקוח שאפשרו את היווצרות המשבר הכלכלי הזהיר פרנקל מפני פזיזות יתר: "לא כדאי להתפתות ולהסתכל אחורה - כי זהו הכיוון המוטעה. המצאנו מכונית עם טכנולוגיה מצוינת, אבל היא עשתה תאונה. האם נחזור לכרכרה ולסוס, או שנרחיב את הכבישים ואת התשתיות, וכמובן נטפל במי שאחראי לתאונה?".
הנגיד לשעבר נשאל גם מתי לדעתו יסתיים המשבר, וציטט בתגובה משפט ששמע בעבר: "אם אתה נותן תחזית אל תחזה מספר, אבל אם אתה מספיק טיפש כדי לחזות מספר לפחות אל תספק תאריך, אבל אם אתה מספיק טיפש כדי לתת תאריך, לפחות תעדכן את התחזית שלך באופן שוטף". פרנקל הוסיף, כי התחזיות שבקונסנזוס צופות כיום כי סימני היציאה מהמשבר ייראו בתחילת 2010, אם כי הדבר תלוי בהשפעות רבות.
חזקיהו: הבנקים הגדילו את האשראי
המפקח על הבנקים בבנק ישראל, רוני חזקיהו, התייחס בכנס לטענות לפיהן המערכת הבנקאית חונקת את האשראי במשק, ואמר, כי "נכון לדצמבר 2008, המערכת הגדילה את האשראי הבנקאי, אם כי לא באופן מספיק".בנוגע לטענות כי הבנקים אינם מנצלים את הורדות הריבית של בנק ישראל להורדת הריבית על האשראי, אמר חזקיהו: "כשבוחנים את הריבית על האשראי מול ריבית בנק ישראל רואים שהן התנהגו באופן כמעט זהה. מה שמעניין פה זה מרווח הריביות, ובאופן כללי ניתן לומר כשיש הורדה של ריבית בנק ישראל - המגמה נשמרת".
ענתבי: להגן על האינטרסים של החוסכים
הממונה על שוק ההון הביטוח והחיסכון באוצר, ידין ענתבי, אמר כי יש להגביר את מעורבות הגופים המוסדיים – קופות הגמל, קרנות הפנסיה והביטוח – בטיפול בהחזרי החוב של בעלי האג"ח, על רקע החששות מחדלות פירעון של מנפיקי האגרות.
"היעד שלנו וגם של הגופים המוסדיים הוא שמירה על האינטרסים של החוסכים. המוסדיים יהיו צריכים להיות מספיק דומיננטיים כדי לוודא שהסכמים להסדרת חוב יהיו ראויים ויגנו על האינטרסים של החוסכים", אמר ענתבי.