שתף קטע נבחר
 

מחקר מזהיר: הקרינה האדירה בצינתור הווירטואלי

מומחים אמריקנים מצאו כמות קרינה עצומה אותה פולט מכשיר ה-CT בבדיקת הצנתור הווירטואלי המשמשת לאבחון מוקדם של התקף לב. כמות הקרינה הזו שוות ערך לקרינה אותה סופג אדם מהסביבה במשך ארבע שנים

מאות ישראלים עוברים מידי שנה צנתור וירטואלי הכולל בדיקת CT לאבחון מוקדם של התקף לב. אלא שעתה מזהירים מומחים כי הבדיקה הזו טומנת בחובה קרינה עצומה שוות ערך למאות צילומי רנטגן בתוך שניות.

 

הצנתור הוירטואלי, המכונה גם CT-אנגיוגרם לבבי, הוא שיטה חדשה המדגימה את העורקים הכליליים. המדובר בעורקים המזינים את שריר הלב. כשמתרחשת חסימה באחד מהם, נוצר נמק באותו חלק בשריר הלב שמוזן על ידם, והתוצאה: אוטם שריר הלב, או במילים אחרות – התקף לב.

 

הצנתור הוירטואלי מאפשר להראות ברמת דיוק גבוהה חסימות אפשריות בעורקים הכליליים, גם כאלה חלקיים, זמן רב לפני שמתרחש התקף הלב. אלא שבניגוד לצנתור רגיל, בצנתור הוירטואלי לא ניתן לתקן את החסימה.

 

במחקר שמפרסם השבוע כתב העת של ההסתדרות הרפואית האמריקנית, נודע כי הצנתור הווירטואלי טומן בחובו כמות קרינה עצומה המגבירה משמעותית את הסיכון ללקות בסרטן. על פי המחקר הקרינה מצנתור וירטואלי אחד שוות ערך ל-600 צילומי רנטגן.

 

קשה להעריך במדוייק את מידת הסיכון ללקות בסרטן כתוצאה מהצנתור הוירטואלי, אולם לדברי מומחי ההסתדרות הרפואית האמריקנית, הסיכון בצנתור וירטואלי אחד שווה ערך לכמות הקרינה שאדם סופג מהסביבה בחיי היום-יום במשך ארבע שנים.

 

מה בעתיד? לדברי המומחים, מכשירי CT חדשים הנמצאים בפיתוח פולטים קרינה הנמוכה פי 4 מזו הנפלטת במכשירי ה-CT המשמשים לצנתור הווירטואלי כיום. בתוך כך הולך ותופס תאוצה מכשיר התהודה המגנטי MRI, אשר אינו פולט קרינה מסוכנת ועשוי להחליף בעתיד הרחוק אמנם, את מרבית הבדיקות המבוצעות במכשירי ה-CT.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צנתור וירטואלי. כמות קרינה עצומה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים