הגן על המצאתך
מאבקי פטנטים הופכים להיות רווחיים דווקא בעיתות משבר כלכלי. ד"ר יוסף וייס, מנהל מחלקת פטנטים, מספר על הקרבות המתלהטים בתחום - והדרכים לצאת מהם בשלום
הכותב הוא מנהל מחלקת פטנטים, במשרד ד"ר אייל ברסלר ושות'
מניתוח תקופות המיתון בעשורים האחרונים ניתן לראות כי כאשר פורץ משבר קיים שינוי מגמה כלפי מטה בכמות בקשות הפטנטים המוגשות, ואז עליה גדולה. לכאורה הדבר סותר את הירידה בהיקף הפעילות העסקית העולמית. אף על פי כן, תופעה זו ניתנת להסבר פשוט. חברות הנחשפות למשבר עולמי עושות כל שביכולתן על מנת לשרוד. מכל הנכסים אשר בבעלות חברה, הנכס הסחיר ביותר הוא הקניין הרוחני שלה. על כן, חברות רבות מנסות בתקופות משבר לבדוק איזה ידע חדשני יש ברשותן ומהו הרווח שהוא עשוי להביא. לפיכך, פעמים רבות החברות פונות להגן על הידע הזה באמצעות פטנט, כחלק מהליך המסחור שלהן.
מאבקי פטנטים הופכים להיות רווחיים בתקופות של משבר, ולכן חברות רואות בהם מקור הכנסה שיש לפתחו. גם התחרותיות הטכנולוגית עולה. חברות המעוניינות להצר את צעדיהן של המתחרות שלהן, נעזרות בין השאר בהוצאת פטנטים מגבילים ומכשילים שתפקידם לעכב את המתחרים, תוך כדי הגנה על הטכנולוגיה הייחודית שלהן. הפטנטים שמגישות כיום חברות טכנולוגיות אינם מיועדים לעסוק רק בהגדרת ההמצאה או התגלית עצמה בדרך מקיפה, אלא גם לחזות את פני העתיד, ולהגן על כמה שיותר אפליקציות עתידיות להמצאתם. הבעיה העיקרית של מדענים, ממציאים וכותבי פטנטים היא לחזות את המציאות בעוד 3-2 שנים, מציאות כלכלית שפעמים רבות משתנה מקצה לקצה. הבשלה טכנולוגית, ויישום המצאות עלולים לקחת שנים לא מעטות. לכן, המדען יתקשה לדעת כיצד להגן על המצאתו, ללא עזרת מכונת זמן.
ערך אנציקלופדי
פטנט
בעלות משפטית וכלכלית שנותנת מדינה למפתח המצאה חדשה, או למי שבא מכוחו וזכאי להמצאה. כדי לזכות בפטנט על המצאה צריך שיהיו בה חידוש ותועלת.
סכנה: הגנה צרה או רחבה מדי
בפטנטים כימיים וביוטכנולוגים, כאשר מדענים מגלים מולקולה בעלת הרכב חדש או מבנה חדש, הם לא יודעים באיזה תחום מולקולה זו תהיה בעלת משמעות, ולכן מהו הפוטנציאל הכלכלי שלה: האם בתחום התרופות, בתחום הבנייה או בתחום הרפואה וכו'. לכן קשה להם מאד לרשום עליה פטנט כך שלא יהיה רחב מדי, או צר מדי. לדוגמה מתחום אחר, האינטרנט הפך לכלי שמיש רק בסוף שנות ה-90, לפני כעשר שנים. מי יכול היה לחזות אז, את המהפכה המוחלטת שהאינטרנט יחולל?
מידת המורכבות של שדה ההמצאות, היא עצומה והדבר משתקף למשל בסיפור הבא מעולם הפרמצטי: גישה לא נכונה בהגנה על איזומרים של מולקולות כירליות (תרופות וסמנים לדיאגנוסיטיקה) גרמה להפסדים של מאות מיליוני דולרים לחברת תרופות אירופאית. החברה לא השכילה להגן בצורה מספיק מפורטת על המרכיב העיקרי בתרופה, והפטנט שלה לא התקבל בחלק ממדינות אירופה. כתוצאה מכך הועתקה התרופה בשלמותה ושווקה כתרופה גנרית על ידי מתחרותיה של אותה החברה.
שדות הידע בכימיה ובפארמה הפכו לכל כך רחבים ומורכבים שהגישה העומדת בבסיס כתיבת הפטנט הופכת לחשובה וקריטית להמשך פיתוחה של הטכנולוגיה. לזריזות בפעילות הפטנטית יש משמעות גדולה ביותר, מפני שמספר מדענים עשויים לעבוד באותו התחום ועל אותה המצאה בעת ובעונה אחת ולכן, עשויים להקדים את מתחריהם בטווח גורלי של מספר ימים.
דרכים מהירות וחדשניות להגנה בפטנט
על מנת לרשום פטנט על חומרים חדשים שנתגלו, מבלי לדעת עדיין את כל תכונות החומר, ועל מנת לספק מעטפת זמן ומרחב מדעי למדען לצורך פיתוח אמצאתו, פותחו כמה שיטות מעניינות ויעילות. דוגמא אחת להגנה הינה שיטת ההגנה הנקראת "טביעת האצבע של החומר". שיטה זו לא מגנה על החומר עצמו, וגם לא חייבת לחשוף את הרכבו בצורה מלאה, אלא מתארת בצורה רחבה ביותר את מגוון התכונות הכימיות ו/או הפיסיקליות המתקבלות בשלל הפרמטרים הנמדדים והמאפיינים אותו. התיאור הזה של החומר מוגדר כפטנט לכל דבר – למרות שהוא לא מתאר את החומר ישירות, אלא רק את תכונותיו או את התנהגותו בתנאים נתונים. היות וישנה סבירות נמוכה מאד שיימצא חומר העונה בדיוק על אותם הקריטריונים שנמצאו בבדיקות האיפיון, הגדרה הזו, המוגנת כפטנט, מגינה על המדען בצורה מושלמת.
דרך נוספת להגנת מעטפת, הנקראת "תביעות מרקוש", עשויה להגן בצורה רחבה על המצאות בתחום הכימיה. השיטה מאפשרת למדען להגן על תגלית של חומר אותו מצא, כאשר הוא מאמין שהתגלית הזו לא נוגעת רק לחומר ספציפי אחד, אלא עשויה להוות שער לפיתוח של שורה ארוכה של חומרים נוספים בעלי תכונות שונות ומשונות, אשר לכולם ישנו בסיס מבני אשר נמצא ע"י המדען. "תביעות מרקוש" פותרות את הצורך להגן בפטנט על עשרות ולפעמים מאות ומליוני חומרים בעלי אותו בסיס מבני. השימוש ב"תביעות מרקוש" עשוי לקצר את עבודתו של המדען בהגנה על החומר אותו מצא, ולקצר את הדרך לקראת קבלת הפירות הכלכליים שהוא יראה ממנה. יש להיזהר מפני שימוש לא מושכל בתביעת מרקוש, מפני שכלי זה עלול להוות פעמים רבות חרב פיפיות. מי שמגן על תגליותיו ב"תביעות מרקוש" לא איכותיות, שהפטנט בהן מופרך, עלול לאבד את ההגנה גם על החומרים אותם הוא באמת מצא והגדיר לראשונה.
כללי רישום פטנטים המקובלים בעולם מאפשרים מרחב ניכר בשיטות להגנה על המצאות חדשות, אך מרחב זה דורש היכרות אינטימית ומקצועית עם כללי המשחק. ניצול נכון ויעיל של כללים אלה יאפשר לכתוב פטנטים "גדולים" שבעת משבר יכולים להציל גם חברות קטנות, לעומת פטנטים "קטנים" שיכולים לרושש אפילו חברות גדולות, לגרום להם נזקים כלכליים, ולחשוף אותן לתביעות ממושכות ומתישות.
זהו תקציר ההרצאה אותה יישא ד"ר יוסף וייס במושב המיוחד לקניין רוחני בכימיה אשר יתקיים במסגרת הכנס ה-74 של החברה הישראלית לכימיה במלון דייויד אינטרקונטיננטל בת"א, בתאריך 9.2.09. במהלך המושב, הפתוח לציבור הרחב בתשלום, תוצגנה הרצאות מרתקות נוספות בתחום הקניין הרוחני בתחום הפארמה והכימיה.
למדען קשה להגן על המצאתו, ללא מכונת זמן
צילום: index open