בריא: למה כדאי לאכול חרוב לא רק בט"ו בשבט
הפרי שהזין את רבי שמעון בר יוחאי במשך 13 שנה יכול לעזור לכם כיום נגד דלקות, בעיות נשימה, פצעים, הפרעות בעיכול, בדרכי השתן ועוד
אחד הפירות המכבים בסלסילות ט"ו בשבט הוא חרוב, ורובנו הגדול אוכל אותו פעם אחת בשנה, למרות שהוא אחד הפירות הנפוצים בישראל. מספרים על רבי שמעון בר יוחאי (רשב"י), שבמשך 13 שנות שהותו במערה שבה הסתתר מרדיפות הרומאים, ניזון מפרי עץ החרוב וממי מעיין שנבע בסמוך למערה. על פי המקורות במהלך אותן שנים חיבר את ספר הזוהר הקדוש.
לרגל חג האילנות, הכירו מקרוב את נפלאות החרוב.
חרוב בשימוש רפואי
פירות החרוב הנפוצים מאוד בישראל, כמעט שאינם מוכרים בשימוש רפואי על ידי מטפלים בישראל. עץ החרוב מתרכז כולו במהות האחת, הישירה והאמיתית עבורו, ואינו מבזבז אנרגיה במשחקי שווא.
טעם הפירות מרוכז ומוקצן, ונחשב לאחד המתוקים שבטבע, אך לפרי מראה סתמי, שאינו מושך את העין ממבט ראשון. העץ אינו מבזבז אנרגיה יקרה ביצירת פרי אטרקטיבי, אלא מתרכז ביצירת גרעינים חזקים, המתוכננים לשרוד את מערכת העיכול של האדם ושל חיות אחרות הניזונות ממנו, לשם הזרעה מאוחר יותר.
החרוב הוא בעל אנרגיה נדיבה ומעניקה, המתבטאת בעץ גדול ויפה, פירות מזינים, צל המסוכך ביום שמש חם – וכמו שהוא משרת את הניזון ממנו כך האוכל מפריו "משרת" את העץ ונושא את זרעיו הלאה.
אנרגית החרוב מחיה ומחדשת ומאפשרת לרוב ריפוי ואיחוי של מערכות פנימיות בגוף (לרוב במערכת העיכול והנשימה). האנרגטיות המרוכזת שבפירות מתאימה גם למצבים של תשישות עצבית קיצונית, פחד וייאוש.
הטעם המתוק העשיר של החרוב מעניק אלמנט מרגיע ומאחה, הגורם לצמיחה ולגדילה מחודשת. האופי הטיפולי הייחודי לחרוב מעניק מעין נחמה בשלב הראשון (הודות לטעם המתוק), הרגעה או הבטחה לאופק טוב יותר - ולאחר מכן מאפשר את ההזנה, הגדילה והצמיחה מחדש.
ברפואת הצמחים נהוג להשתמש בסירופ המרוכז של הפירות (בישול ממושך של פירות יבשים טחונים), אותו ניתן להוסיף לסירופים, תמציות צמחי מרפא, חליטות וכן למריחה מקומית ישירה, במקרים של אפטות ובקיעת שיניים אצל תינוקות.
פעילות רפואית
- מאחה רקמות פגועות
- אנטי דלקתי
- הפחתת חומציות בקיבה
- מאלחש (מרגיע כאבים)
- אנטי דכאוני
- מפחית שיעול (עדין)
שימושים רפואיים
תרופה על בסיס פרי החרוב יעילה כאשר סביב האזור הפגוע בגוף נוצרה עווית וכיווץ הפוגעים בזרימה אל הרקמה והניקוז ממנה. מצב זה יוצר דלקת ובשלב חמור יותר מביא לנמק. אנרגיית החרוב יוצרת מעין הזנה ושיקום של הרקמה הפגועה, על ידי ריכוך והרגעה בשילוב אלחוש קל.
מבחינה פיזית הדבר מתבטא בעידוד תהליך הריפוי, אך מבחינה נפשית אנרגיית החרוב מעוררת הרגשת נינוחות ורגיעה.
אנרגיה זו יעילה לריפוי ברקמות השונות בגוף:
- מערכת העיכול. אנרגית החרוב מתאימה במיוחד למצבי דלקות וכיבים בקיבה, בוושט ובמעי הדק. רכיבי הפירות יוצרים סיכוך והגנה מעל הרקמה הפגועה, יחד עם כיווץ קל וויסות ברמת חומציות הקיבה (בשל החומרים הפעילים ובשל הטעם המתוק הטבעי).
- יעיל בגרגור לדלקות גרון וחלל הפה. למצבים של דלקות חניכיים ואפטות בחלל הפה ניתן לגרגר מעט סירופ על בסיס פרי החרוב, המשפר את התחושה במהירות יחסית.
- בקיעת שיניים. מתאים למריחה מקומית (סירופ מרוכז) באזור בקיעת השיניים לילדים, להפגת כאבים ושיכוך המקום. אחד הצמחים היעילים ביותר למטרה זו.
- מערכת השתן. יעיל במינונים גבוהים לדלקות שתן כרוניות. החרוב עושה זאת בעקיפין דרך תמיכה כללית במערכות הגוף (בניגוד לפעולה הישירה בקיבה ובמערכת העיכול).
- מערכת העצבים. יעיל במגוון מצבים של חוסר ותשישות נפשית, למצבים של דיכאון, פסימיות ומלנכוליה.
- מערכת הנשימה. מתאים לשימוש נגד שיעול דלקתי או זיהומי. אנרגיית החרוב מרככת, מרגיעה ומתאימה במיוחד במצבים של שיעול כרוני מתמשך.
הכותב הוא הרבליסט קליני ובעלים של חברת ברא