אובמה הבטיח נסיגה מהירה מעיראק? אז הבטיח
במהלך מערכת הבחירות הסוערת הבטיח ברק אובמה שיוציא את כל הכוחות האמריקנים הלוחמים מעיראק בתוך 16 חודשים. למעשה, מאז נכנס לבית הלבן עוכבה ההחלטה, לצורך בחינה מעמיקה של הסוגייה במשרד ההגנה האמריקני
לא רק בישראל, מסתבר, קמפיין בחירות זה דבר אחד והיום שאחריו הוא דבר אחר. ברק אובמה הבטיח בבחירות לנשיאות להוציא את הכוחות האמריקנים מעיראק ולתגבר את הכוחות באפגניסטן. עכשיו, כשהוא נושא באחריות כמפקד העליון, הנשיא החדש מעכב את החלטתו, כדי לקבל מהפנטגון דיווח מפורט לגבי הסכנות וההשלכות של המהלך.
אובמה אמנם הבטיח להוציא את הכוחות הלוחמים מעיראק בתוך 16 חודשים ולהשאיר במקומם רק מדריכים וכוחות עזר, אבל הפנטגון מכין לנשיא אובמה שלוש אופציות להוצאת הכוחות: תוך 16 חודשים כפי שאובמה הצהיר, תוך 19 חודשים ותוך 23 חודשים.
מלכתחילה, העריך שר ההגנה רוברט גייטס, שכיהן בממשל בוש ונשאר בתפקידו לבקשת אובמה, שיציאה נכונה ובטוחה של הכוחות עם כל הציוד תארך כשנתיים. ואולם שאלת עיראק אינה עומדת בפני עצמה. היא קשורה גם לבעיה המחריפה באפגניסטן ולצורך לשגר לשם כוחות בהקדם האפשרי.
המפקד העליון של ארה"ב מצדיע בצאתו לביקור באינדיאנה (צילום: AFP)
הנשיא אומר שזו החזית האמיתית, שבה ארה"ב היתה צריכה לרכז את מאמציה במלחמה בטרור בעקבות פיגועי 11 בספטמבר. אפגניסטן הופכת להיות, לפי כמה פרשנים, ה"וייטנאם של אובמה". הנשיא אובמה מבקש לשגר לשם עוד כוחות, שצריכים לבוא מאלו שיפונו מעיראק.
שליח מיוחד יצא לאפגניסטן
על-פי המצב הנוכחי בעיראק, ארה"ב תוכל להוציא מעיראק בשנת 2009 שתי חטיבות לוחמות מתוך 14 הפועלות בה. התוכנית היתה לשגר שתי חטיבות לוחמות לאפגניסטן, אבל בינתיים מעכב הפנטגון את שיגורן, עד להשלמת הבחינה מחדש של כוחות לאפגניסטן, שבה על-פי כל הדיווחים, המצב מחמיר. הנשיא חמיד קרזאי אינו שולט באפגניסטן, ובקושי רב בקאבול הבירה.
רשת CNN מדווחת מהפנטגון כי אלפי נחתים צפויים להישלח לדרום אפגניסטן בשבועות הקרובים. זאת לאחר שהתוכנית המקורית, לפיה הייתה אמורה ארה"ב להודיע על
שיגור שתי חטיבות לאפגניסטן בהקדם, נדחתה עד לאחר בדיקה כוללת של המצב. בוושינגטון ממתינים גם לדיווח של השליח המיוחד החדש לאפגניסטן-פקיסטן, ריצ'רד הולברוק, היוצא היום לאזור. עם שובו, יתקבלו החלטות.
דבר אחד כבר ברור: ממשל אובמה אינו מתכוון להמשיך לשפוך כספים באפגניסטן כדי לבנות את המדינה. הוא מנסה לייצב את המדינה ולהגביר את הלחץ על אל-קאעידה שבכיריו פועלים מהגבול הפקיסטני. הנשיא קרזאי, שאיבד את כוחו בתוך אפגניסטן, שממשלתו מושחתת והוא עומד לאבד את תמיכתה של וושינגטון, הציע בנאום בוועידת הביטחון במינכן, להתפייס עם חברי הטליבאן שאינם חלק מאל-קאעידה. ריצ'רד הולברוק יביא עם שובו לוושינגטון את המלצות בנושא.