כולם מאוחדים: השיטה נכשלה
מנהיגי המפלגות הגדולות חלוקים סביב מגוון נושאים, אך עם סגירת הקלפיות נשמעה הסכמה סביב סוגיה אחת: שינוי שיטת הממשל. דליה איציק: "אם לא נהרוס את השיטה הזו, היא תהרוס את מדינת ישראל"
הסכמה לאומית מברק ועד ליברמן: המערכת הפוליטית אמנם חלוקה סביב השאלה מי צריך להרכיב את הממשלה הבאה, אך נראה כי כולם מסכימים ששיטת הממשל טומנת בחובה בעיות רבות ומקשה לכונן שלטון יציב. בכירים במפלגות הגדולות הבטיחו לפעול לשינוי השיטה בכנסת ה-18.
זמן קצר לאחר פרסום המדגמים, שהציגו ניצחון לקדימה ויתרון לגוש הימין, טענו ראשי שתי הסיעות המובילות כי הם ירכיבו את הממשלה הבאה. במערכת הפוליטית ישנה תמימות דעים כי העובדה ששתי מפלגות טוענות לכתר מעידה על הבעייתיות בשיטת הבחירות הנהוגה בישראל.
יושבת ראש הכנסת, דליה איציק, טענה אחרי פרסום המדגמים כי מלאכת הרכבת הממשלה לא תהיה קלה, "הדבר המיידי והראשון שלבני תעשה זה לשנות את שיטת הממשל. אם אנחנו לא נהרוס את שיטת הממשל הזו, היא תהרוס את מדינת ישראל".
יושב ראש העבודה, השר אהוד ברק, אמר בנאום ההפסד כי מערכת הבחירות הנוכחית לא פגעה רק במפלגתו, אלא בשיטת המשטר כולה. "בכל מקום שנהיה בו - בממשלה או באופוזיציה - נפעל לשינוי שיטת הממשל ושיטת הבחירות, כי אי אפשר להמשיך כך", אמר.
"לא ייתכן שמפלגת שלטון תהיה עם פחות מרבע מחברי הכנסת. לא ייתכן שקואליציה תורכב בכל מקרה ממספר רב של מפלגות והצורך בפשרות
מרחיקות לכת, לעיתם מרחיקות לכת מדי. חייבים להתעורר מן העיוות הפוליטי הזה והתיקון בידנו", הצהיר השר ברק.
יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, אמר בפני תומכיו כי "לבני הפתיעה בבחירות, אך גוש הימין והמחנה הלאומי זכה ברוב ברור. המורכבות הזאת היא בהחלט הוכחה נוספת לכל מה שאמרנו קודם - תוצאות הבחירות, פעם אחרי פעם, מקשות על הדרג המדיני להגיע להכרעות ברורות ואולי הבחירות האחרונות מוכיחות שאין ברירה. חייבים לנוע לשינוי שיטת הממשל". הוא ציין כי ישראל ביתנו תמכה בשינוי שיטת הממשל, בניגוד למפלגות אחרות.