שתף קטע נבחר

  • דעות ומאמרים

ממשלת ישראל. קווי היסוד. סעיף 1: מים

דווקא בתקופה של חוסר ודאות פוליטית, רגע לפני שצוללים לדיוני הקואליציה, צריך למצוא מכנה משותף ברור ושקוף. לפני שמטפלים באיראן, בחמאס ובחיזבאללה, בחינוך ובכלכלה, במשפחות הפשע, בשכבות החלשות ובאיכות הסביבה, היעד הראשון של הממשלה צריך להיות שיקום משק המים

איזה פלונטר. הבחירות הראו לנו שוב שאנו לא יודעים להכריע. יש הרבה על מה להתווכח: מי יהיה ראש הממשלה הבא? איזה ממשלה יוביל? מה תהיה מדיניות הביטחון והשלום? איך מחזירים לאזרחים את הביטחון האישי? מה עם החינוך, הרווחה, התיירות וכן - גם איכות הסביבה?

 

לפני שמטפלים באיראן, בחמאס ובחיזבאללה, במשפחות הפשע, בקרנות הפנסיה ובמבחני המיצב, במשבר הכלכלי, בשכבות החלשות ובזיהום האוויר, יש דבר אחד שעליו לפחות אנחנו יכולים להסכים. משהו פשוט ושקוף. מים.

 

מערכת הגשם הקטנטנה שעברה עלינו ביום הבחירות הזכירה לכולם את ששכחנו: אם המנהיגים שלנו ימשיכו לייבש אותנו כמו בעשורים האחרונים, יאשימו שוב ושוב את נערי האוצר וימשיכו להסתתר מאחורי סטטיסטיקות ותחזיות - הרי שפנינו למלחמה; מלחמת מים.

 

אינני שש אלי קרב, אבל לצערי העם שלנו לא מבין אחרת. בלי מלחמה אמיתית ומיידית למען משק המים בישראל לא ירחק היום בו נפתח את הברז ונקבל אוויר דלוח. עוד לפני כן, נתנהל במשטר של הקצבות מים, מחירי המים יעלו, ואיתם גם מחירי המזון, החקלאות והתעשייה יוכו, האבטלה תתרחב והפערים החברתיים יעמיקו. הארץ תצהיב עד לבלי הכר, וגם התיירות תתייבש. הכך יאה למדינה שרואה עצמה חלק מהעולם המתקדם?

 

דרושה לנו קואליציית מים 

לכן דווקא עכשיו, כשחוסר הוודאות הפוליטית מאיים עלינו, ושקריאות מימין ומשמאל לאחדות שבות ועולות, רגע לפני שניגשים למלאכת הרכבת הקואליציה ולחלוקת התיקים והכספים, חייבים להתעשת ולהתחיל בנקודת ההתחלה המוסכמת על כולם - במשק המים המתייבש.

 

כדי להבטיח ששוב לא יפול משק המים שלנו שבוי לפוליטיקות קטנוניות, יש לעגן את הניהול וההבראה של משק המים בישראל בראש מסמך העקרונות של הממשלה החדשה - בין אם תהיה צרה, רחבה, ימנית או מרכזית. יש לעמוד על כך בדיון מול כל המצטרפים לקואליציה, ולגבש את ההבנות הדרושות שירחיקו אותנו מסף התהום.

 

ראשית, ללא תקציב משמעותי אי אפשר יהיה לעשות שינוי אמיתי. לכן יש להקציב באופן ברור וגלוי, כבר עתה, כחלק מההסכמים הקואליציוניים, תקציב ראוי ומשמעותי לטיפול במשק המים בישראל. גם הבירוקרטיה היא לרוב מכשול המונע שינויים ובעיקר שינויים מהירים כמו אלו שדרושים עכשיו. לכן את רשות המים יש להעביר למשרד ראש הממשלה ולהבטיח שתהיה עצמאית ותוכל לשלוט ולחבר בין המשרדים הרבים והשונים שקשורים בנושא.

 

לפני שנקים עוד ועדת חקירה אליה יוזמנו כל המומחים כדי לפרוש את משנתם ולהתלונן, בואו נקדים תרופה למכה ונכנס את כולם להכין יחד תוכנית חרום לאומית למשק המים - כי עדין יש איפה לחסוך ולייעל. יש לטפל בכנרת שמנצחת במירוץ לקו השחור, לטפל באקוויפרים מזוהמים ומלוחים, לשקם בארות שזוהמו, להשיב עוד מי קולחין לחקלאות, להתפיל מי ים ולהקציב לגינון הציבורי והפרטי, לחקלאות ולתעשיה מכסות ברורות שיישמרו על ידי מנגנון אכיפה בלתי מתפשר, עם פקחים רבים בכל רשות, שימצו את הדין עם כל בזבזן.

 

לא עוד מילוי של ברכות פרטיות, שטיפת מכוניות וחצרות בצינור; לא עוד שתילת צמחיה בזבזנית והשקיה בלתי מבוקרת בבתים; לא עוד ראשי ערים שחושבים שהם בנורווגיה ושותלים דשא, ולא עוד חקלאות שאינה מתאימה לאקלים ולמצב. 

 

דווקא עכשיו, דרושה לנו קואליציית מים.

 

ד"ר עדי וולפסון הוא מרצה במרכז לתהליכים ירוקים במכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איים בכנרת. ארכיון
באדיבות החברה להגנת הטבע
מומלצים