שתף קטע נבחר

שו"ת: למה חשוב לעשות חוקן לפני הלידה?

האם כדאי לעסות את הפרינאום לפני הלידה, כמה מיץ פטל כדאי לשתות בשלב זה והאם באמת חייבים לעשות חוקן רגע לפני הלידה? אתן שאלתן וזהר כרמי עונה

השבוע במדור, שאלות של חודש שמיני - החודש שבו את חושבת לעצמך "הבנתי כבר את התיאוריה ועכשיו נשאר 'רק' לגשת לתכל'ס". מה הכמות המומלצת של תה פטל לשתייה לקראת הלידה ומה עושים אם הוא לא טעים לך, איך ניגשים לעסק של עיסוי הפרינאום ועניין החוקן – למה עושים את זה ואם זה כל כך טוב למה להימנע מזה בעצם? רגע לפני שסוגרים את תכנית הלידה, כמה תשובות לשאלות שעדיין נשארו פתוחות.

 

שאלה:

שמעתי על שתיית תה פטל לקראת הלידה. מה זה אמור לעשות וכמה צריך לשתות?

 

תשובה:

צמח הפטל האדום מוכר בקרב אנשי ונשות המקצוע בתחום ההכנה ללידה כמיועד להכנת הרחם ללידה, בהיותו מחזק את טונוס השריר, להשגת צירים אפקטיביים יותר בלידה עצמה, להפרדה מהירה וטובה של השליה לאחר לידת התינוק ולכיווץ יעיל של הרחם לאחר הלידה.

 

כדאי להמשיך לשתות אותו גם לאחר הלידה בתקופת משכב הלידה, על מנת לעזור לקצר את משך הדימום. הצמח קיים גם כחליטת עלים לתה וגם כטינקטורה – מיצוי של הצמח. אין הכוונה לתה שמגיע בתיונים, אלא לעלים בתפזורת, אותם ניתן לרכוש בכל חנות טבע וגם בפארמים.

 

מתחילים בכוס אחת ליום ועולים בהדרגה עד ל-4 כוסות. ההכנה היא מאוד פשוטה. חולטים את העלים במים רותחים, ממתיקים לפי העדפה האישית, נותנים לתה להתקרר ושותים. בקיץ ניתן בהחלט לשתות אותו קר והוא אפילו מרווה ומרענן כתה קר. אפשר גם לחלוט את עלי הפטל האדום יחד עם עלים שחביבים עלייך, כגון לואיזה, לימונית, קמומיל וכך לקבל תה שיהיה יותר מותאם לטעמך האישי. אם בוחרים בתה טינקטורה, כלומר תמצית, מטפטפים 30 טיפות למים או לתה כלשהוא לפי בחירתך ושותים אחת ליום.

 

שאלה:

הבנתי שכדאי לעשות עיסוי פרינאום לקראת הלידה. אשמח לקבל הסבר איך עושים את זה. אני אמורה לעסות לבד או שבן זוגי יעסה? איך ניגשים לזה?

 

תשובה:

אכן, האמביציה להימנע מחתך בלידה עלולה להיתקל בקשיים כשמגיעים לשלב היישום, בעיסוי הפרינאום או בכל דרך אחרת. אני ממליצה לבחור דרך שאת מרגישה איתה בנוח עד כמה שניתן. לא כל אישה או כל זוג מרגישים בנוח עם העיסוי ויש אפשרויות נוספות להכנת הפרינאום, מה"אפי נו" (מאמן הלידה המכני) ועד למריחה של שמן ויטמין E טהור באזור החיץ, אפילו ללא עיסוי. בכל מקרה, אני ממליצה לזכור שבכך שאת מכינה את הפרינאום, יש סיכוי גדול שתלדי ללא חתך וזה שווה הרבה.

 

אין כמו לקום מיד לאחר הלידה ולהיות חופשיה בתנועותייך וחופשיה מכאבים. עיסוי פרינאום יכולה אישה לבצע בעצמה וכמובן ניתן לגייס את בן הזוג לעניין. העיסוי עצמו הינו תנועה חוזרת ונשנית של מתיחה קלה של איזור החיץ, הוא האזור הנמתח גם בלידה. המטרה היא לאותת לגוף, יום אחר יום, בשבועות שקודמים ללידה, שהאזור דורש הגמשה וריכוך, על מנת להכינו ללידה. הטראומה שאיזור החיץ יחווה תהיה קטנה הרבה יותר לאחר שהוכן בהדרגה, מאשר לאחר אפיזיוטומיה (= חתך חיץ יזום) בלידה עצמה.

 

יש להקפיד על ציפורניים גזוזות היטב וידיים נקיות. כמו כן, כדאי לעבוד בכל פעם עם כמות קטנה של שמן בסיס, כגון שמן שקדים ולא להחזיר לבקבוק את השמן שנשאר מהעיסוי היומי שלך. אישה המעסה את עצמה תשתמש באגודליה. בן הזוג המעסה ישתמש לעומת זאת בשתי אצבעות מכל יד, האצבע המורה והאמה. העיסוי עצמו הוא תנועת מתיחה מפתח הנרתיק לכיוון פי הטבעת, כלפי מטה ולצדדים, באופן שיגרום תחושת מתיחה ואף צריבה קלה, אך בשום אופן לא כאב. ביצוע נכון של העיסוי באורח יומיומי יאפשר לך לחוש את השינוי בגמישות הרקמות מדי יום או מדי כמה ימים רצופים.

 

שאלה:

תכנית הלידה כמעט מוכנה, רק נשארתי עם שאלה אחת: לא ברור לי למה עושים חוקן בלידה ואם זה חשוב, למה בעצם לבקש להימנע מזה?

 

תשובה:

הסיבה שעושים חוקן בלידה היא כדי לעזור לגוף להתרוקן מתוכן המעיים לקראת המאמץ של הלידה עצמה. הרעיון העיקרי הוא לאפשר לגופנו להיות פנוי, לפנות אנרגיה ללידה ולא לעסוק בעיכול, שהינו תהליך הדורש אנרגיה רבה מהגוף.

 

באופן טבעי, נשים רבות חוות התרוקנות טבעית של הגוף בימים או בשעות שקודמים ללידה, זאת מאחר שגופנו הוא חכם ויעיל, אוהב לחסוך באנרגיה וכשהגוף מרגיש קרוב ללידה הוא מעדיף להתרוקן בעצמו, ולא להיות עסוק בעיכול. כבר במהלך החודש התשיעי להריון, נשים רבות חשות שהן לא מסוגלות לאכול ארוחות גדולות, ממש אין מקום וזאת כדי להקל על תהליך העיכול בגוף. מאותה סיבה, נשים בדרך כלל אינן חשות רעב במהלך הלידה, מאחר והגוף עסוק בתהליך הלידה ואינו יכול להיות פנוי לעסוק בעיכול.

 

אין כל הכרח לעשות חוקן לפני הלידה, וכיום בחדרי הלידה אין מחייבים לעשות כן. עם זאת, נשים רבות מרגישות יותר בנוח עם ביצוע החוקן. הגוף פנוי יותר לעבודת הלידה והיולדת לא עסוקה במחשבות על "מה אם יברח לי בחדר הלידה בזמן הלחיצות". הרשי לי להרגיע אותך, בזמן הלחיצות, שום דבר שיברח, אם יברח, לא יעסיק אף אחד בחדר הלידה. לא אותך ובטח שלא את המיילדת. אולם, אם את מרגישה צורך להתרוקן ולהתפנות לקראת הלידה, אם גופך יחוש קלילות ונינוחות לאחר החוקן, תמיד תוכלי לבקש לעשותו.

 

  • גם לכם יש שאלות בנושא הריון ולידה? לחצו כאן .  

 

  • זהר כרמי, אמא לשלושה, מקימת האתר "זהר כבר בדקה ", עוסקת בייעוץ אישי ללידה ראשונה או לחוויה מתקנת.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים