שתף קטע נבחר

הרומן שלי עם בודפשט

נדמה לכם שבודפשט היא עיר מיושנת? אל תגידו את זה ליד עופר ורדי. האיש, שכבר שנים מאוהב בעיר, מדווח מהשטח על הפינוקים והבילויים שמציעה עיר הבירה ההונגרית

"רומן סוער בין בני-אדם הוא מוזר מספיק, אבל כשמושא האהבה שלך הוא עיר, תהיה מוכן לכך שלבך יישבר‭,"‬ כותב בוב כהן בגיליונו הראשון של המגזין "טיים אאוט בודפשט" שיצא לאור ערב השנה האזרחית החדשה. "אם יש לך סיפור אהבה עם עיר, נחש מי יצטרך לעבור דירה‭"?‬ הבירה ההונגרית היא אכן מאותן ערים שנופלים לרגליהן בקלות – ולא רק בגלל יופיה. אף שכדי ליהנות ממנעמיה וחמוקיה נדרשים לפחות כמה ימים, גם מי שרק חולף בבודפשט יתקשה להיפרד ממנה. וזה בדוק.

 

בימי החורף הקרים, שבהם העצים העירומים בשדרות אנדראשי עטופים במיליוני נורות קטנטנות – שאריות הקאראצ'וניי (חג המולד בהונגרית) – מחממים את הלב. לשבת עם כוס של יין חם בין הידיים אל מול מאות המחליקים על הקרח ליד כיכר הגיבורים רחבת הידיים, לבלות במסיבות סוערות מאין כמותן בבתי המרחץ המפורסמים של העיר, ולאכול נקניקים – הו, הנקניקים – לארוחת בוקר. מה צריך יותר מזה?


נקניקים לארוחת בוקר (צילומים: עופר ורדי)

 

המלצות

סיור תפור

פגישה חפוזה עם עיר כדאי לה שתהיה יעילה, ורצוי בלתי נשכחת. כשרק שעות ספורות לפניך, אין כמו מארח יודע דבר שייקח אותך לסיבוב. בלאז' דיאמנט ‭(24)‬ מבודפשט, מדריך תיירים, תופר ביקור עירוני לכל תייר שמזדמן לבירה ההונגרית על-פי מידותיו. תמורת כ‭100-‬ יורו בממוצע לסיור פרטי שאורך כארבע שעות הוא מראה את הפינות הנסתרות יותר של העיר שחוברה לה יחדיו, אליהן ספק אם תגיעו לבדכם. דיאמנט מציע גם סיורי נושא כמו טיול בעקבות אתרי הצילומים של סרטים מפורסמים שצולמו בבודפשט, כמו "אוויטה" ו"מינכן‭,"‬ מסע אל בודפשט האופנתית, שכולל ביקורים בחנויות המעצבים המובילות בעיר, וכן סיור ייחודי לגייז. budapest2go.‬

 

סיור על סגוויי

דרך נוספת לראות את בודפשט, יוקרתית לא פחות אך יקרה מעט פחות, היא על גבי סגוויי. מסלול הטיול, שאורך כשלוש שעות, כולל את אתריה הבולטים של הבירה ההונגרית: בזיליקת סנט אישטבאן, בניין הפרלמנט, גשר השלשלאות, בית האופרה בשדרות אנדראשי ונהר הדנובה. הנהיגה בסגוויי פשוטה ואינה דורשת מיומנות כלשהי, אולם יש לקחת בחשבון כי כל מסע דו-גלגלי כזה מתחיל בתדריך בן כמחצית השעה. מחיר הטיול: ‭14,500‬ פורינט, שהם כ‭300-‬ שקל לאדם. city segway tours.

 

טיול ברובע השמיני

הרובע השמיני לא היה תמיד ההארלם של בודפשט, כמו היום. עד לפני פחות ממאה שנה מלאו הארמונות המוזנחים שבשכונה פאר והדר, ותושביה – רבים מהם יהודים – ניהלו בה חיי שגשוג ורווחה. אלא שאז פרצה מלחמת העולם השנייה והפכה את התמונה על פיה. גם ניסיון המהפכה האנטיסובייטית באוקטובר 1956 נתן את אותותיו. עד היום בתי הרובע מצולקים ומחוררים מן היריות שהחרידו אז את האזור.

 

בשנים האחרונות החל הרובע השמיני – איולצדיק קרולט בהונגרית - להתעורר, עם מעברם של צעירים רבים להתגורר במקום. שני סטודנטים הונגרים, מתושבי הרובע, עורכים בו מדי יום סיורים רגליים. בטיול, שאורך כארבע שעות, מספרים השניים על ימיו המפוארים של הרובע, מגלים כמה מן הפינות הנסתרות שלו, כמו גלריות ומגדניות, ומבקרים לסיום בביתה של משפחה צוענית. ‭.www.beyondbudapest.hu


ביקור בבית צוענים ברובע השמיני

 

ספא בסטייל לגברים

אחרי מסע שכזה, ובמיוחד אם אתם בנסיעת עסקים מתישה, אין כמו טבילה באחד מבתי המרחץ של בודפשט כדי לתפוס מעט שלווה. ב"מסקולין" עושים זאת בסטייל. זהו ספא לגברים בלבד, שמזמין את בני המין החזק לטיפולי יופי מפנקים: פדיקור, מניקור, איפור ועיסויים לסוגיהם ושאר טיפולים לפנים, לגוף ולנשמה. הנזק לכיס עלול להסתכם ברבבות פורינטים, שהם מאות אירו – תלוי בפינוק הנבחר. ‭.www.masculin.hu

 

ארוחה וקפה

עם פנים מבריקות וציפורניים עשויות היטב ממשיכים למלא מצברים: בודפשט אמנם מלאה בבתי קפה נאים, אך כדי ללגום אספרסו ראוי או לטעום קפוצ'ינו עשוי כהלכה כדאי לדעת לאן ללכת. ברחוב נאדור מספר ‭,5‬ לא הרחק מבזיליקת סנט אישטבאן, במקום בלי שם או כותרת, עושים כיום את הקפה הטוב בעיר. נסו את הקצר – או את הקפוצ'ינו – אל תוותרו על הטורוש טאשקה ("תיק גבינה" בהונגרית‭,(‬ ותראו איך מצב הרוח משתפר.


הקפה הכי טוב בעיר. בית קפה ברחוב נאדור

 

לא הרחק משם, באותו בניין מרשים של קפה ז'רבו, המפורסם שבבתי העוגות של הבירה, שוכנת "אוניקס" (Onyx).‬ חובבי המטבח ההונגרי ימצאו כאן את המנות האהובות מבית סבתא, אך בשינוי אדרת. פיוז'ן מקומי במיטבו. בין המנות בתפריט: עוגת כבד אווז ואגוזים, מרק מלפפונים ושמיר עם כיסנים ממולא וכופתאות גבינה המוגשות עם מחית תותי שדה.

 

גם התפריט של מסעדת "פירקס" ‭(Firkasz)‬ עמוס במעדנים מן המטבח המדיארי, אך עלפי המסורת. בית האוכל, שמזכיר באווירתו קפה משנות ה‭,20-‬ עם פסנתרן שמנעים את זמנם של הסועדים, ממוקם ברחוב טאטרה ‭,18‬ סמוך לתיאטרון הוויגאדו. במקום מוגשים מבחר יינות מרשים ומנות כמו ירך אווז מלווה בחמין, סטרפצ'קה – בצקניות חבוקות בגבינת עיזים ובייקון מעוטרות בשמנת חמוצה – ושומלואי גלושקה לקינוח: עוגה ספוגת אלכוהול ורוטב שוקולד עם קצפת ושאר דברים טובים.‬

 

בילויים

בודפשט, כמו תל-אביב שלנו, היא עיר ללא הפסקה, וסצינת הלילה שלה חיה ובועטת אפילו יותר חזק מפרנץ פושקאש, הכדורגלן ההונגרי האגדי. מסיבות מסביב לשעון ומועדונים מהמובילים באירופה מחכים לבליינים מדי ערב. אחת המסיבות השוות בעיר היא הספארטי ‭.(Sparty)‬ מדובר בליין מסיבות הנערך בתוככי בתי המרחץ הפזורים בעיר. יפים ויפות בבגדי ים, עטופים באדים, מוזיקה חושנית והרבה אלכוהול, שמבעבע כמו המים החמים שפורצים מן האדמה. הכניסה: כ‭100-‬ שקל, תלוי במסיבה.


שדרות אנדראשי מוארים

 

"צ'נדש‭(Csendes) "‬ פירושו בהונגרית "שקט‭,"‬ אולם זה הדבר האחרון שאפשר למצוא בבר האופנתי בשם זה, שנפתח על חורבותיה של מסעדה שנשאה את אותו שם ברחוב צדדי סמוך למוזיאון הלאומי. קירותיו של המקום – מוזיאון בפני עצמו - עמוסים בציורי קיר משעשעים. חזיר מעופף יורד מהתקרה ולצידו שנדליירים גדולי ממדים, ומסביב אנשים עם חיוך גדול על הפנים ומשהו חריף ביד – וזו לא פפריקה. במהלך היום מתפקד הבר השמח הזה כקפה ומאכלס לא מעט צעירים.

 

בניין מגורים נטוש ברחוב נג'מזו – "הברודוויי" של בודפשט – הפך לפני חודשים אחדים לאחד ממקומות הבילוי העמוסים בעיר. אף לא סימן אחד מרמז מבחוץ על מה שמתרחש מעבר לשתי דלתות השירותים לכאורה שדרכן נכנסים לאינשטאנט ‭.(Instant)‬ את חצר הבניין מעטר מובייל ענק של מאות דגים סגולים, תחתיו ניצב די-ג'יי שמנעים את זמנם של מאות הבליינים הפזורים בדירות שמסביב: שותים, מקשקשים ורוקדים עד הבוקר. הכניסה חינם. ‭.Nagymezo utca 38‬

 

בימים אלה מציין ה‭A38-‬ חמש שנים להיווסדו. מדובר במועדון הופעות שוקק הממוקם על ספינה אוקראינית ששופצה ועוגנת לגדת הדנובה בצד של בודה. זהו ה-מקום לחובבי המוזיקה הקלה. מדי יום נערכות שם הופעות. על הסיפון אף יש רחבת ריקודים גדולה למסיבות בקיץ.

 

מאז נפתח לפני כשנתיים תחת כיכר ארז'בט, הפך הגודור (Godor) לאחד המועדונים הפופולריים בבודפשט, ומאות נוהרים אליו מדי ערב. במקום מתקיימים הופעות ואירועים, שעל אודותיהם אפשר ללמוד מתפריט הקונצרטים שתלוי במעלה המדרגות בכניסה למקום.

 

אפילו המבואה של הטולדי ‭,(Toldi)‬ אחד מבתי הקולנוע החביבים על צעירי בודפשט, הפכה באחרונה לפאב. גם אם אינכם מתכננים לצפות בסרט קולנוע בהונגרית, הספות הנוחות בליווי משקה מן הבר יסבו לכם הנאה. המקום מארח מדי פעם פסטיבלי סרטים, כמו פסטיבל סרטי תעודה בנושא זכויות אדם. בימי ראשון אחר-הצהריים מוקרנים כאן סרטי אנימציה הונגריים, צ'כיים ופולניים משנות ה‭.70-‬ מחירי הכרטיסים: כ‭3-‬ דולרים. כתובת: Bajcsy-Zsilinszky ut 36-38.

 

שופינג

ובלי קניות הרי אי-אפשר: מפה לשם הפכה בודפשט לגן עדן לחובבי המותגים שהפרוטה – וליתר דיוק, הדולרים באלפיהם – מצויים בכיסם. פאשן סטריט – כך מכונה רחוב דאאק פרנץ, אחד הרחובות המחברים בין כיכר וורושמארטי שבקצה מדרחוב ואצי לבין כיכר דאאק, ובו שורה ארוכה של חנויות בגדים והנעלה למתקדמים: הוגו בוס, בנטון, פומה ולקוסט הם רק חלק מהמותגים המיוצגים ברחוב הנוצץ.

 

גם בשדרות אנדראשי, השאנז אליזה של בודפשט, פתחו באחרונה מיטב המעצבים בעולם חנויות ענק לתפארת הרחוב שעם סלילתו, לפני קצת יותר ממאה שנה, היה מרוצף בפרקט עץ. ארמאני, גוצ'י, קבאלי, לואי ויטון, ואפילו אדידס עם טרנינגים באלפי שקלים, חנכו כאן חנויות יוקרה.

 

להשלמת המראה, אם עוד נשאר משהו בארנק - נעלי גברים בעבודת יד מבית היוצר של "ואש" ‭.(Vass)‬ לאסלו ואש, סנדלר שכבר מזמן לא הולך יחף, מציע בחנותו נעליים מעשה ידיו כמו פעם.

 

ולא רק בגדים: אחת לחודש יש בכיכר ארז'בט מסיבה: עשרות מעצבים הונגרים צעירים ממלאים את הרחבה המטופחת שהייתה בעבר תחנת אוטובוס מרכזית, ומציגים לראווה ולמכירה את יצירותיהם בשוק שזכה לשם וואמפ - בגדים וגם כלי מטבח, חפצי נוי ורהיטים, עיצוב מדיארי עכשווי.


נגן רחוב הונגרי

 

לישון כמו מלך

בתום יום ארוך הגיע הזמן לישון. בבודפשט מגוון רחב של בתי מלון לכל טעם ולכל תקציב. ביוזמת משרד התיירות ההונגרי, יצאו מרבית בתי המלון במבצע חורף במהלכו כל מי שהזמין שני לילות קיבל את השלישי בחינם. מבצע דומה, מתוכנן גם בקיץ הקרוב.

 

ארמון גרשהאם מרשת ארבע העונות היוקרתית, השוכן בכיכר רוזוולט על שפת הדנובה מול גשר השלשלאות, נחשב כיום למפואר שבבתי המלון בעיר. תמורת כ‭500-‬ יורו בממוצע תוכלו להרגיש מלכים ללילה אחד. בבית המלון 179 חדרים, מתוכם 12 סוויטות. לשפשף את העיניים.

  

מלון ניו יורק פאלאס אמנם קרוי על שמו של התפוח הגדול, אך הוא שוכן בלבה של בודפשט. בית המלון מנקר העיניים המשתייך לרשת Boscolo האיטלקית הוא אחד המבנים היפים בעיר. הבניין הוקם בשנת 1894 בסגנון אקלקטי עבור חברת ביטוח חיים מניו יורק על ידי האדריכלים ליוש האוסמן, פלוריס קורב וקלמן גרגיי. ההשראה: ימי הרנסאנס ותקופת הבארוק. בית הקפה שבכניסה היה עם השנים למוסד שבו בילו כל המי ומי בחיי הרוח והתרבות בבודפשט. מספרים כי המחזאי פרנץ מולנאר השליך באחד הימים את מפתחות הקפה לדנובה כדי שזה יישאר פתוח וכדי שהוא לא יצטרך ללכת הביתה. בשנת 2001 הוחל בשיפוצו של הבניין. העבודות שעלו כ‭80-‬ מיליון יורו, נמשכו חמש שנים.

 

בקצה השני של הסקאלה, אך בלבה של בודפשט, שוכן איזי הוטל. אחרי שחנכה את קווי הטיסה הזולים והמצליחים ברחבי אירופה, פתחה באחרונה חברת התעופה איזי ז'ט רשת של בתי מלון – אחד מהם בבירה ההונגרית - שעוד תחולל בוודאי מהפכה בענף התיירות. תמורת ‭25-15‬ יורו ללילה בלבד מקבלים חדר עם מיטה זוגית, מקלחת ושירותים צמודים במרכז העיר, ליד צומת אוקטוגון. לא כולל שירות חדרים ולא כולל ארוחת בוקר. הזמנה ניתן לבצע ביעילות דרך הרשת.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסעדת פירקס
צילום: עופר ורדי
מומלצים