שתף קטע נבחר

מה החלום הכי שכיח? עובדות מדהימות על שינה

המוח שלנו עובד בשינה יותר מאשר בעת צפייה בטלוויזיה, אדם ללא שינה צפוי למות בתוך 10 ימים, החלום הכי שכיח הוא טיסה והתרסקות. עובדות מרתקות על שינה. כתבה רביעית בסדרה

שליש מחיינו אנחנו מבלים בשינה והיום כבר ברור שלא ניתן לחיות בלי שינה. אף יותר מכך, השינה חשובה לפעילות מוחית תקינה ולמגוון פעילויות של מערכות רבות בגוף. הרבה עדיין לא ידוע על נפלאות עולם השינה, אבל עובדות רבות מאלפות ומרתקות מדגימות עד כמה העולם הזה אליו אנו נכנסים מידי לילה מפתיע ומדהים. הנה לפניכם כמה מהן:

 

חיים בסרט

חלק מתנועות העיניים האופייניות לשלב שינת החלום מגיבות לתנועות מסויימות אותן אנו חווים בשינה ומשלבות מבט קדימה, לצדדים או מעלה בהתאם לתנועת הדמויות הנראות בחלום. עובדה זו הביאה חוקרים להסיק כי תהליך החלום דומה לצפיה בסרט קולנוע.

 

כתבות נוספות בסדרה "לילה טוב":

 

גם עוברים חולמים

בשבוע ה-32 להריון, שבו מגיע העובר לשלב הסופי של התפתחותו, הוא מבלה בשינה כ-90% משעות היממה, בשלוש תבניות שונות: שינה עמוקה, שנת חלום ומצבי ביניים. בזמן שנת החלום נעים גלגלי העיניים של העובר קדימה ואחורה, בדומה לתזוזות העיניים אצל המבוגרים שישנים. מכאן הסיקו החוקרים שגם העוברים חולמים.

 

עדיף לישון מלצפות בטלוויזיה

במהלך השינה מוחנו פעיל ביותר. למעשה מוחנו פעיל הרבה יותר בזמן שינה מאשר בזמן צפיה בטלויזיה. הדבר מתבטא גם בצריכת האנריגה של הגוף: אנו שורפים יותר קלוריות בשינה מאשר בעת הצפיה במרקע.

 

רוצים לחיות? לכו לישון

חוסר שינה מסוכן יותר מהרעבה עצמית: אדם ללא שינה צפוי למות בתוך 10 ימים, בעוד שמוות כתוצאה מהרעבה צפוי לקרות רק כעבור כמה שבועות.

 

שיתוק חיובי

השינה מורכבת ממספר שלבים. במהלך אחד מהם - שנת החלום המתאפיין בתנועות עיניים מהירות (REM) משתק המוח את שרירי הגוף. העובדה הזו לעתים מפחידה: אם חלמנו על אירוע בו אנו במנוסה, שיתוק השרירים מונע מאיתנו לצרוח או לחוש שאנו מסוגלים לזוז. אולם השיתוק הזה דווקא שומר עלינו: הוא בדיוק מה שמונע מאיתנו ליפול מהמיטה.

 

מסור מסוכן

כרבע מהנוחרים סובלים מהפסקות נשימה בשינה. חלק מהם חווים מידי לילה כ-300 הפסקות נשימה, מה שמגביר אצלם משמעותית את הסיכון ללקות ביתר לחץ דם, התקף לב או שבץ מוחי.

 

ויהי חושך

בימים קדומים עוד טרם המצאת החשמל, נהגו המבוגרים לישון תשע עד עשר שעות בלילה, בהתאם לשעות השקיעה והזריחה. בעידן המודרני שעות השינה הולכות ומתקצצות, כשזמן השינה הממוצע של הישראלים עומד על כ-6 וחצי שעות. זמן השינה המומלץ בלילה עבור מבוגר הוא 7 עד 8 שעות בלילה.

 

למה ברווזים לא ממש ישנים

לדעת מומחים, כל בעלי החיים ישנים. אולם השינה אצל החיות מוזרה ומרתקת: פילים למשל ישנים בשכיבה בזמן שינת חלום, ובשאר מחזורי השינה הם ישנים בעמידה. ברווזים ישנים תמיד חלקית: חלק מהמוח נותר תמיד עירני

ומשגיח מפני טורפים בסביבה, בזמן ששאר המוח כבוי והולך לישון. דולפינים ישנים כשמחצית מוחם נותר ער בעודם בתנועה מתמדת. פרות ישנות כשעיניהן פקוחות, סוסים ישנים בעמידה וציפורים נודדות ישנות בזמן תעופה.

 

וכמה זמן ישנים היונקים ביממה? ג'ירפה ישנה קצת פחות משעתיים, פילים ישנים כ-3 שעות, קופים כ-10 שעות, חתול ביתי 12 וחצי שעות, עכברי מעבדה כ-13 שעות, אריה 13 וחצי שעות ועטלפים קרוב ל-20 שעות ביממה.

 

טיפה מרה

אם חשבתם שאלכוהול הוא הפתרון לשינה עריבה הרי שטעיתם: אלכוהול אמנם מביא לעייפות, אבל יגרום לכם לחלום פחות בלילה והתוצאה: שינה פחות אפקטיבית.

 

התינוק גוזל מכם

במהלך השנה הראשונה לחייו, תינוק טיפוסי גוזל מכם ההורים בין 400 ל- 750 שעות שינה, רובם בשל האכלות תכופות בלילה, צמיחות שיניים מכאיבות או חרדה של ההורים מפני מוות בעריסה הגורמת להם להתעורר כמה פעמים רק כדי לבדוק שהילד בחיים.

 

כמו שיכורים

חוקרים בארה"ב מצאו כי עייפות הרופאים המתמחים העובדים בתורנויות של 26 שעות רצופות גורמת להם לתפקד כמו שיכורים. מיומנות הנהיגה של הרופאים על הכביש לאחר חודש עבודה כזה כמו גם רמת הריכוז והעירנות, היו שוות ערך לרמת אלכוהול בדם של 0.4%. רמת אלכוהול כזו נחשבת ברוב מדינות העולם המערבי למחצית מהתקן החוקי.

 

שקט!

מרעישים לכם בזמן השינה? גם אם אתם ישנים "חזק", רעש שכזה לדעת מומחים מדכא את המערכת החיסונית, במיוחד אם הוא מתרחש במהלך השעה הראשונה לשינה והשעתיים האחרונות. בזמנים אלה, רעש גורם לפגיעה המשמעותית ביותר על איכות ומחזור השינה, מה שגורר פגיעה גם במערכת החיסון.

 

החלומות הכי שכיחים

הפסיכולוג ד"ר אלן סיגל קיבץ רשימה של החלומות הכי שכיחים שלנו, מהילדות ועד הגיל השלישי. החלומות בסדר שכיחותם היו: טיסה במטוס או התרסקות, כשלון בבחינות, הופעה בעירום באירוע פומבי, נפילה, שיתוק בעת נסיון לברוח, חטיפה, חוויות מיניות, אסונות טבע, נשירת שיניים, פציעה או פגיעה באחרים, תאונת דרכים, פספוס אוטובוס, גילוי חדרים נסתרים בבניין, מציאת כסף, אנשים מהעבר חיים או מתים, וחזרה לילדות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באיזה סרט את צופה?
צילום: משה ענתבי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים