שתף קטע נבחר

 

המבקר: אולמרט לחץ לתת הלוואה למכללה

בדו"ח חדש של מבקר המדינה, נמצאו חריגות מכללי המינהל התקין במכללה האקדמית להנדסה בירושלים. החשב הכללי לשעבר, ירון זליכה, טען כי שר האוצר דאז, אהוד אולמרט, לחץ להעניק למכללה הלוואה. עוד בדו"ח: חריגה מכללי המינהל התקין באגודה למען החייל, שחתמה ללא מכרז על הסכם עם חברה של יעקב ברדוגו, ששילשל לכיסו 1.2 מיליון שקל.

זליכה והמבקר נגד אולמרט, סיבוב שני: מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, פרסם דו"ח חדש ובו הוא מאשים את ראש הממשלה, אהוד אולמרט, שהפעיל מכבש לחצים כדי להעניק הלוואה למכללה האקדמית להנדסה בירושלים, כאשר כיהן כשר האוצר. בדו"ח החדש נמצאו גם ליקויים באגודה למען החייל.  

 

הדו"ח שערך המבקר, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, כולל ממצאים שנאספו על ידי חוקרי המשרד שבדקו את פעילות המכללה והאגודה בשנים 2006-2007. הדו"ח נערך על ידי האגף המיוחד לתפקידים מיוחדים במשרד המבקר.

 

באשר למכללה בירושלים נמצאו אי-סדרים בהליכי הקצאת קרקע למכללה, שבהם היו מעורבים גם מינהל מקרקעי ישראל ושר האוצר דאז, אהוד אולמרט.

 

בינואר 2004 החליטה ועדת שרים לענייני ירושלים להקצות למכללה האקדמית להנדסה שטח בירושלים שעד אז שכרה מבזק, ובעקבות החלטה זו החל מינהל מקרקעי ישראל בהליכי הקצאת הקרקע והמבנים למכללה, בפטור ממכרז. במהלך החודשים מאי-נובמבר 2006, בדק משרד המבקר את הליך הקצאת הנכס למכללה, את הליכי מתן אשראי שהמכללה ביקשה מהוועדה לתכנון ותקצוב של המועצה להשכלה גבוהה (ות"ת) על מנת לשלם בעבורו ואת ההלוואה שנתנה לה הרשות לפיתוח ירושלים, בסכום של 5 מליון שקל.

 

על פי דו"ח המבקר, במהלך הבדיקה התגלו ליקויים חמורים בפעולתם של גורמים במכללה, שהפרו את כללי המינהל התקין וגרמו לפגיעה בקופה הציבורית. בנוסף, מוצא הדו"ח פגמים גם בהתנהלות מינהל מקרקעי ישראל בעניין המכללה, ש"מעידה על התעלמות מחובת הנאמנות לשמור על האינטרס הציבורי שיש לעובדי ציבור בכלל, ולמי שנאמן על נכסי המדינה בפרט".

 

בדו"ח נטען כי כדי לסיים את הקצאת הנכס למכללה, ביקשה הוועדה לתכנון ותקצוב משר האוצר דאז, אהוד אולמרט, לאשר את בקשת המכללה לקבל היתר אשראי חריג בסכום של כעשרה מליון שקל. החשב הכללי של משרד האוצר דאז, ירון זליכה, העיד שכאשר הבקשה הגיעה לידיו, היא לוותה בלחצים כבדים, הן מצד המכללה והן מצד לשכת שר האוצר.

 

המבקר קובע כי התערבותם של שר האוצר ואנשי לשכתו בעניין זה יכולה היתה להתפרש בידי גורמי המקצוע של החשב הכללי של משרד האוצר כהתערבות והפעלת לחצים בסוגיות מקצועיות, והיה בה כדי לפגום בהליך התקין של קבלת ההחלטות ובשיקול דעתם של הגורמים המקצועיים במשרד חשב הכללי.

 

המבקר אף מפנה ביקורת כלפי נשיא המכללה, עוזי וכסלר. לדברי המבקר, וכסלר היה שרוי בניגוד עניינים בין תפקידו כיו"ר הרשות לפיתוח ירושלים, הגוף האחראי על מתן ההלוואה, לבין תפקידו כנשיא המכללה - וכמקבל ההלוואה. המבקר אף מעביר ביקורת על וכסלר, משום שכמי שכיהן בעבר כמנהל מינהל מקרקעי ישראל, היה צריך להפנות את תשומת לב המינהל לחיוב חסר של 31 מליון שקל (שווי הבניינים שהיו בנכס), שבטעות לא נרשמו בשובר התשלום שהופק במחוז ירושלים של המינהל. לטענת המבקר, וכסלר הציג לוועדה לתכנון ותקצוב תמונה שאינה משקפת את הדברים כהווייתם, וטעות זו נתגלתה רק בעקבות בירור החשב הכללי.

 

מהמכללה האקדמית להנדסה בירושלים נמסר בתגובה: "בדו"ח המבקר נפלה טעות בסיסית שאינה מובנת לנו, הנובעת מההתעלמות ממעמדו הציבורי של המוסד. הטענות כאילו נפל פגם כלשהו בעניין הקצאת הקרקעות - מוזרות. זאת, לאור העובדה הברורה כי ממשלת ישראל החליטה להקצות קרקע למכללה. בפועל, קרקע של מינהל מקרקעי ישראל השייך למדינה מוחכרת למכללה השייכת למדינה, כך שבסופו של דבר הקרקע נשארת שייכת למדינה".

 

ברדוגו והאגודה, סיבוב שני

המבקר דורש לערוך "בדיקה יסודית" של התקשרות האגודה ללא מכרז עם חברת ייעוץ של יעקב ברדוגו, לשעבר מנכ"ל משרד הפיס, שבעקבותיה שילשל לכיסו של ברדוגו 1.2 מיליון שקל. בחודשים נובמבר 2007 - מרץ 2008, ערך משרד המבקר ביקורת באגודה למען החייל, שעסקה בנושאי גיוס תרומות, ניהול ומימון, בניית תשתיות רווחה, פעילות האגודה ביחס למטרותיה, והתקשרויות שונות שלה. יש לציין, כי הנהלת האגודה התחלפה מאז הביקורת.

 

מהדו"ח עולה כי בשנת 2006 ערכה האגודה הסכם עם יעקב ברדוגו, מנכ"ל משרד הפיס בעברו, שהקים חברה למתן "ייעוץ וסיוע לקבלת תמיכה בהגרלות". על פי ההסכם שנערך, ברדוגו היה צריך לקבל עמלה מכל סכום שאותו תקבל האגודה מכל גורם "כתוצאה ישירה משירותיו". הסכם זה, שבזכותו הרוויח ברדוגו 1.2 מליון שקל, לא הובא לאישור ולדיון בוועד המנהל של האגודה.

 

המבקר מותח ביקורת על התנהלות זו, וקובע כי התקשרות האגודה עם גורם פרטי חיצוני תמורת תשלום עמלה מהסכום שיושג "ראויה לבדיקה יסודית ומשמעותית" וצריכה להיעשות במכרז, בהתאם לנהלי האגודה ולכללי המינהל התקין.

 

אין זו הפעם הראשונה שברדוגו מסתבך בשל קשריו עם האגודה למען החייל: גם בתקופת כהונתו של ברדוגו כמנכ"ל מפעל הפיס, נחקרו ברשות להגבלים עסקיים חשדות לגבי הסכמים בין מפעל הפיס לאגודה למען החייל, שבמסגרתם התחייב מפעל הפיס להעביר כסף לאגודה בתמורה לכך שלא תתחרה נגדו בתחום ההגרלות. גם נגד ברדוגו עצמו עלו חשדות במסגרת חקירת פרשה זו.

 

בנושאים אחרים הקשורים לפעילות האגודה, קובע המבקר בדו"ח כי האגודה וצה"ל צריכים לבחון את צורכי הרווחה היחודיים של חיילי המילואים, ולקבוע את היקף הקצאת המשאבים. "מן הראוי שצה"ל והאגודה יימנעו ממצב שבו האגודה תממן את צרכיו המבצעיים של צה"ל או צרכים שאינם צורכי רווחה", נכתב בדו"ח.

 

הדו"ח אף מצביע על ליקויים בהתנהלות האגודה בנושאי גיוס תרומות, ניהולן ומימושן, בנושאי תשתיות רווחה, ולגבי פעילות האגודה בניגוד למטרותיה ובניגוד לייעודה - לפעול באופן המיטבי לרווחת חיילי צה"ל.

  

מהאגודה למען החייל נמסר בתגובה: "הדו"ח מתייחס להתנהלות האגודה עד סוף שנת 2007, טרם כניסתה לתפקיד של ההנהלה החדשה, היו"ר אביגדור קהלני והמנכ"ל תא"ל (מיל.) ציון ספיר.

 עם הגשת הדו"ח לפני מספר חודשים, אימצה ההנהלה החדשה את הדו"ח במלואו, וננקטו צעדים מיידיים ליישום המלצות המבקר ולתיקון כל הליקויים. עוד בטרם קבלת הדו"ח החלה ההנהלה החדשה בפעילות התייעלות נמרצת וביצעה שינויים משמעותיים בהתנהלות האגודה. ההנהלה החדשה יישמה נהלים חדשים, מקפידה על כל כללי המינהל התקין, שומרת על רצון התורמים בקפדנות יתירה, הפחיתה ב-20% את ההוצאות התפעוליות, ביצעה פעולות התייעלות שונות כולל ביטול מרחב וצמצום בכוח אדם, ופתחה בתהליך גיבוש תוכנית חומש אסטרטגית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לינדנשטראוס. הגיש
צילום: גיל יוחנן
אולמרט. לחץ
צילום: AP
צילום: שאול גולן
ברדוגו. הרוויח
צילום: שאול גולן
זליכה. בירר
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: ישראל סאן
רווחת החייל: חיילים צופים במונדיאל באוהל של האגודה
צילום: ישראל סאן
מומלצים