מפלגת השלטון ביפן זקוקה לנס - או לקואיזומי
הפרופ' בן-עמי שילוני, מומחה ליפן מהאוניברסיטה העברית, סבור שההתמודדות של טוקיו עם המשבר הכלכלי וסדרה של פליטות פה ותקריות מביכות שבהן היה מעורב ראש הממשלה טרו אסו דרדרו את התמיכה בו לשפל מדהים והביאו את מפלגתו לסוף דרכה
"ייתכן שהמפלגה הליברל-דמוקרטית הגיעה לסוף ימיה כמפלגת השלטון ביפן" - כך מעריך הפרופסור בן-עמי שילוני, מומחה ליפן מהאוניברסיטה העברית בירושלים, בעקבות הסקר שהתפרסם אתמול (א') שלפיו זוכה ראש הממשלה טרו אסו לשיעור תמיכה של 9.7 אחוזים. "אלה אחוזי צניחה יותר מאשר אחוזי תמיכה", מתלוצץ שילוני. "לא זכור לי אף ראש ממשלה יפני אחר שזכה לשיעור תמיכה שכזה, וספק אם היה".
שיעור התמיכה הנמוך-להדהים שממנו "נהנה" אסו - ראש הממשלה הרביעי שמונה ביפן בפרק זמן של שנתיים וחצי - הוא כאב ראש לא קטן בעבור מפלגת השלטון, מאחר שהשנה צפויות במדינה בחירות כלליות לבית התחתון. כרגע, מחזיקה המפלגה ב-80 אחוזים מהמושבים בבית, אך לאור תוצאות הסקר, שממנו עולה כי רק 26.2 אחוזים מהנשאלים תומכים במפלגת השלטון בעוד שיותר מ-50 אחוזים מהם תומכים במפלגת האופוזיציה הדמוקרטית - נראה שסיכוייה של המפלגה לנצח בבחירות נמוכים מאוד.
"הסיבה העיקרית לירידה בשיעור התמיכה היא בראש ובראשונה כלכלית", מסביר שילוני. "יפן סובלת מאוד מהמשבר הכלכלי העולמי. הייצוא שלה, שעד כה החזיק את המשק מעל למים, נפל ב-30 אחוזים. רוב הייצוא הוא למדינות כמו ארצות הברית, מדינות האיחוד האירופי וסין - ושם השווקים מתכווצים. כל זמן שהייצוא היה טוב, הוא נטרל את חולשת השוק המקומי. ברגע שהשוק החיצוני נחלש, התעשייה היפנית הגדולה הגיעה למצב שאין לה למי למכור, ואפילו חברות כמו טויוטה וסוני - שחשבו שלא יקרה להן שום דבר אף פעם - נאלצו להתחיל לפטר עובדים קבועים, וזה הכניס את היפנים ללחץ".
"הפך למגוחך"
אבל לצד המשבר הכלכלי, ישנן סיבות נוספות לצניחה החופשית של אסו בסקרים. "בתחילה, כשאסו נבחר, חשבו שהוא דמות כריזמטית - אך מסתבר שהוא כריזמטי במובן ההפוך", גורס שילוני. "קודמו יסואו פוקודו היה אפרורי, והיתה תקווה שאסו יהיה מעט יותר צבעוני - אבל הוא הפך למגוחך: השמיע רצף של פליטות פה, ועשה טעויות בקריאה. הוא עשה מעצמו חוכא ואיטלולא".
נראה עכשיו שניצחונה של האופוזיציה בבחירות הוא בלתי נמנע - אלא אם הבלתי-ייאמן ייקרה, וראש הממשלה לשעבר, ג'וניצ'ירו קואיזומי, יודיע על כוונתו להתמודד שוב על התפקיד מטעם מפלגת השלטון. בשבוע שעבר, תקף קואיזומי את אסו על מדיניותו הכלכלית - ועורר את הספקולציות כאילו הוא מכין את הקרקע לחזור. אבל בינתיים, מבהיר שילוני, אין לתרחיש הזה כל סימנים להתממש. "קואזומי הכריז כל כך הרבה פעמים שהוא לא חוזר, שספק אם יחזור בו. גם אין אף אינדיקציה לכך שהוא מתכוון לחזור בו מהתנגדותו", מזכיר שילוני.
אין כל מגבלה חוקית המונעת מקואיזומי להתמודד שוב. "אם באמת יחליט לחזור - למען המולדת והמפלגה, אז יש לה סיכוי לנצח בבחירות. יכול להיות שקואיזומי חושש שהוא לא יצליח להיבחר כי התמיכה במפלגת השלטון כל כך נמוכה, ולכן הוא לא ממהר לחזור בו", הוא מוסיף.
שילוני מעריך כי לאור המצב הנוכחי, מפלגת השלטון תספוג מפלה גדולה. "מפלגת האופוזיציה בראשותו של איצ'ירו אוזאווה אינה כל כך שונה ממפלגת השלטון, אבל אם היא תנצח, היא לפחות תהנה משליטה בשני בתי הפרלמנט, בניגוד למצב השורר כיום שגורם לסחבת בהליך החקיקה. אבל צריך לזכור שגם אוזאווה אינו כזה פופולארי. הוא לא אדם סוחף. יש חשש שיפן נקלעה לשיתוק ממשלי כמו בישראל: שני גושים גדולים שלא סובלים אחד את השני, ואין אף מנהיג שסוחף את הציבור".