שתף קטע נבחר
 

הפלונטר במו"מ העזתי

על רגיעה יש הסכמה עקרונית, בנוגע למעברים ולעסקת שליט עדיין נותרו חילוקי דעות. אבל יכול להיות שכבר השבוע יקבל הקבינט הביטחוני את ההחלטה המכרעת, כי אולמרט אינו רוצה לפרוש מבלי שניקה את השולחן מפרשת שליט

המשא ומתן המתנהל כעת בין ישראל, מצרים וחמאס מזכיר מאד במאפייניו את המו"מ הקואליציוני בישראל. בשני המקרים מדובר בבזאר שבו כמה סוחרים מתמקחים זה עם זה בעת ובעונה אחת על מספר סוגי סחורה. בשני המקרים יש למשתתפים - כולל למי שמשמש מתווך - אינטרסים, אגו, סיעות פנימיות ופטרונים חיצוניים, שאת כולם צריך לרצות לפני שאפשר יהיה לסגור את העסקה הכוללת. זו הסיבה ששני המשאים ומתנים מתנהלים בקצב איטי, למרות שהמתווה להסדר הכללי שיושג ידוע פחות או יותר.

 

הפלונטר בזירה העזתית נובע בעיקר מהצורך לסנכרן בזמן ובמהות בין שלוש עיסקות: עיסקת רגיעה; עיסקת מעברים ועיסקת שחרור אסירים פלסטינים תמורת החייל גלעד שליט.

 

בכל שלושת הנושאים יש הסכמה עקרונית - פחות או יותר - בין הצדדים. ביחס לרגיעה יש אפילו יותר מהסכמה עקרונית. אך ביחס לעיסקת גלעד שליט ועיסקת המעברים נותרו חילוקי דעות באשר לפרטים, שיטת הביצוע ולאופן שבו יתאמו את לוחות הזמנים של העסקות.

 

למתווך המצרי יש בעיקר עניין במה שמכונה רגיעה. כל עוד מתנהלת לחימה ברצועה מופעל על משטרו של מובארק לחץ כבד של המחנה המוסלמי הקנאי במצרים וגם של העולם הערבי והאיראנים. מצרים חוששת מתסיסה פנימית ורוצה לסיים את העניין מהר כדי שלא ילחצו עליה לפתוח לרווחה את גבולה עם הרצועה.

 

חמאס מעוניין בעיקר בעיסקת מעברים שתפתח לרווחה את מעברי הגבול והסחורות בין ישראל לרצועה ובין מצרים לרצועה. כך יוקל מצבה הכלכלי הקשה של אוכלוסיית הרצועה, יתאפשר שיקום הרצועה מההרס של מבצע "עופרת יצוקה" וגם שיקום כוחו הצבאי של חמאס. לכן חמאס רוצה שעות פתיחה ארוכות, פיקוח של אנשיו על המעברים והסרת כל ההגבלות שהטילה ישראל על סוגי הסחורות.

  

ישראל לעומת זאת מעוניינת בשעה זו בעיקר בעיסקה שתביא לשיחרורו של גלעד שליט. בקרב השלישייה המובילה את הממשלה כעת שוררת הסכמה שמנוף הלחץ היחיד שיש כעת בידי ישראל על חמאס - מבלי שצה"ל ייכנס מחדש לרצועה - הוא המעברים. אם תאפשר ישראל את פתיחת המעברים בינה לבין הרצועה מעבר לתפוקתם כעת - 30% מהזמן, הכמות ומסוגי הסחורות - לא יעמוד חמאס בהתחייבותו לשאת ולתת ברצינות על גלעד שליט.

 

חמאס מוכן להתחייב בפני המצרים, שאם תפתח ישראל את המעברים ב-70% תפוקה הוא ימשיך לשאת ולתת ברצינות על עיסקה לשחרור החייל החטוף. את הנותר יקבל חמאס אחרי שישוחרר גלעד שליט, ובלבד שישראל ומצרים לא יכריזו ששני הנושאים קשורים. ישראל נטתה תחילה לקבל את הנוסחה הזו, אבל החליטה לבסוף בשלילה. למצרים הכועסים נמסר שעד שלא תסוכם עסקה בעניין גלעד שליט ועד שלא יתבצע השלב הראשון - לא יפתחו המעברים יותר מכפי שהם פתוחים כעת. עמדה זו אף נאמרת פעמים רבות מפיו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט.

 

היכן עומדים הדברים כעת? 

עיסקת רגיעה - המצרים וחמאס הצליחו להגיע להסכמות כמעט בכל הנקודות. סוכם כי חמאס יתחייב שהרגיעה תימשך שנה וחצי לפחות; שהוא מכיר בזכותה של ישראל להגיב צבאית על כל הפרה - כלומר ירי או פיגוע מהרצועה, וכי לחמושי הארגונים לא יותר לפעול ולשהות במרחק שהוא פחות מ-200 מטרים מגדר המערכת - למרות שישראל דרשה 500 מטרים בהתחלה. כמו כן סוכם שההסדר הרגיעה יחול על כל הארגונים החמושים בעזה וכי על חמאס החובה לאכוף זאת.

 

בעניין המעברים יש הסכמה כללית בין מצרים לחמאס. לא כל הפרטים סגורים, אבל יש מתווה עקרוני ברור. מדובר על שלושה שלבים: שלב ראשון שבו תפתח ישראל את המעברים בינה לבין הרצועה לכדי 70% מהזמן מהתפוקה ומסוגי הסחורות. בשלב שני תפתח ישראל את המעברים באורח מלא. בשלב שלישי - אחרי שיושג פיוס בין חמאס לפתח ולרשות הפלסטינית - ייפתח מעבר רפיח ממצרים לרצועה, בפיקוח אנשי אבו מאזן ופקחים בינלאומיים.

 

מה שתוקע את הסדר הוא הנסיון הנואש של חמאס להציג את הסדר המעברים כהישג מדיני של הארגון, ולא ככניעה לאוליטמאטום של ממשלת ישראל הכורך את פתיחת המעברים עם התקדמות בעניין גלעד שליט. חמאס רוצה שהשלב הראשון בהסדר המעברים יתבצע לפני שיהיה הסכם בעניין שחרור גלעד שליט. המצרים אמרו לחמאס מה שהוא רוצה לשמוע וביקשו מישראל שלא תסתור בפומבי את דבריהם. אבל אולמרט, ברק ולבני סרבו מתוך כוונה ברורה שלא לחזור על השגיאה שעשו כשהוכרזה הרגיעה הקודמת בקיץ שעבר. גם אז הבטיחו חמאס שהמשא ומתן בעניין שליט יואץ, אבל דבר לא קרה.

 

אשר לעסקת גלעד שליט. גם כאן היתה בשבועות האחרונים התקדמות. ראשית, מפני שחמאס חידש סופסוף את המשא ומתן, הבהיר את דרישותיו המספריות והשמיות והתייחס להצעות הישראליות. גם מתווה העיסקה, בשני שלבים, סוכם עקרונית. כעת מתמקחים בעיקר על השמות של כמה מאלה שחמאס דורש לשחרר. מדובר בכמה עשרות שמות ו... כן, שישראל לא תקשור פומבית בין פתיחת המעברים לבין עסקת גלעד שליט. חמאס רוצה שיהיה ברור שהוא סוחט את ישראל ולא ההיפך. זה חשוב לתמונת הניצחון שחמאס רוצה להציג.

 

לנקות את השולחן

די ברור מכל אלה שלחמאס ולמצרים יש עניין להכריז מהר ככל האפשר על רגיעה ועל הסכם פתיחת מעברים. לכן הם מפיצים ידיעות בכיוון זה בתקשורת הערבית כמעט יומיום בשבועות האחרונים. יתכן אפילו שחמאס או מצרים או שניהם יכריזו בימים הקרובים על רגיעה ועל הסכם מעברים, מתוך כוונה להפעיל לחץ על ישראל.

 אבל ישראל יודעת שאסור לה לשמוט את קלף המעברים לפני שעסקת גלעד שליט סגורה ומתבצעת. לכן חמאס ומצרים יכולים ללחוץ ולצאת בהצהרות לעיתונות כמה שהם רוצים. כל עוד איראן, באמצעות חאלד משעל, אינה מאפשרת התקדמות אמיתית בעניין גלעד שליט, יישארו המעברים פתוחים במתכונת הנוכחית. זו המאפשרת העברת סיוע הומאניטארי בלבד.

 

ישראל אינה יכולה לנהוג כאילו כל הזמן עומד לרשותה. אולמרט אינו רוצה לפרוש מבלי שניקה את השולחן מפרשת גלעד שליט. כמוהו ברק ולבני. גם דברים לא צפויים יכולים לקרות וצריך למזער את הסיכון. לכן סביר להניח שבסופו של דבר יקבל השבוע הקבינט הביטחוני בירושלים את ההחלטה המכרעת הנוגעת לשלושת הנושאים ובראשם - עניינו של גלעד שליט.

 

גלעד שליט נחטף לרצועת עזה לפני 967 ימים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נועם רותם
גלעד שליט. 966 ימים בשבי
צילום: נועם רותם
מומלצים