הקבינט אישר: קודם שליט, אחר-כך רגיעה
השרים אימצו את עמדתו של ראש הממשלה אולמרט, להתנות כל רגיעה בעסקת שבויים. בינתיים המעברים ייפתחו רק לסירוגין, כדי להכניס ציוד בסיסי לתושבי עזה. אולמרט נזף בעמוס גלעד שביקר אותו: "מעשה חצוף וגסות רוח של פקיד ציבור כלפי ראש הממשלה". וממול הפגינו החברים של שליט: "רואים את המסרים המתקפלים ויודעים: אסור שזה יקרה"
969 יום חלפו מאז נחטף גלעד שליט לרצועת עזה - וישראל מציבה כעת את שחרורו כתנאי לכל התקדמות עם חמאס בעזה. שרי הקבינט כונסו היום (ד') לדיון ממושך, שתוכנן להיות מכריע ולסלול את הדרך לשובו הביתה במחיר כבד: שחרור של יותר מאלף מחבלים, בכלל זה מאות שדם על ידיהם. בסופו של דבר, הבשורה שיוצאת היום מירושלים היא הצהרתית בעיקרה, ואפשר שתונח לפתחה של הממשלה הבאה.
עסקת חילופי שבויים עם חמאס לפני צאתה לדרך של רגיעה נוספת ופתיחה מחודשת של המעברים ברצועת עזה - זהו העיקרון שקבע ראש הממשלה היוצא, ואיתו מסכימים פה-אחד עמיתיו לקבינט. כל 11 השרים תמכו בהחלטה, איש לא התנגד.
ישראל "מביעה הערכה" למאמצי המצרים, אבל לפי שעה - כל עוד שליט אינו בדרך הביתה - המעברים יישארו סגורים והרגיעה הקבועה לא תתחיל באופן רשמי. עם זאת, המעברים ייפתחו באופן חלקי בתיאום עם הרשות הפלסטינית וגורמים רלוונטיים אחרים, במטרה להכניס ציוד בסיסי לתושבי הרצועה.
"ישראל תגיב בעוצמה על המשך הפעולות של הטרור נגדה משטח עזה, בכלל זה ירי רקטות, הברחת נשק ואמצעי לחימה והתעצמות ארגוני הטרור", לשון הודעת הקבינט.
"בהקשר זה רואה ישראל את החמאס אחראי יחיד לכל פעילות הטרור, ותגבה ממנו את המחיר על המשך הטרור לרבות ההברחות. הקבינט מסמיך את ראש הממשלה ושר הביטחון להיערך לתגובה בהתאם".
אולמרט דיבר והזכיר שכבר בהבנות הרגיעה הראשונה, הובהר כי "מבלי שסוגיית שליט תיפתר לא ניתן יהיה להמשיך ולשמר רגיעה". הוא טען שההברחות נמשכו בזמן הרגיעה הראשונה ולדבריו, "לא הייתה שם הסדרה לאורך כל הדרך. השרה לבני הייתה נחרצת לגבי כל דיבור על הסדרה. אני תמכתי בהבנות עם מצרים ולא בהסדרה. לא נתנו למצרים שום הבנה או מתווה שפתאום נסוגנו ממנו.
"עמוס גלעד עדכן את הקבינט שיש הסכמה לשעבד את פתיחת המעברים לשחרור שליט. ברוח זאת התקבלה החלטת הקבינט על נצירת האש. יש לנו אינטרסים משלנו. הקבינט מביע עמדה שאינה שבירת הכלים מול המצרים. חובתנו לעמוד על האינטרסים שלנו, ולא לעסוק בלהפחיד ולאיים על עצמנו", אמר ראש הממשלה.
שאלת המחיר עוד באוויר
הדיון, שתוכנן להסתיים כבר בשעות הבוקר, התארך עד לצהריים. לפניו נועד אולמרט עם שר הביטחון ברק והשליח המיוחד למצרים, עמוס גלעד. האחרון ננזף על הביקורת שמתח על רקע אכזבת המצרים, ואולמרט הטיח בו כי היה זה "מעשה חצוף וגסות רוח של פקיד ציבור כלפי ראש הממשלה, התנהגות בלתי מקובלת בממשל מתוקן".
אתמול, לאחר שנדמה היה כי לאחר מבצע "עופרת יצוקה" והבחירות בישראל נוצרו התנאים לעסקה, נשמע אולמרט מסויג מעט: "אני מקווה שהדברים יסתיימו תוך זמן קצר, אבל גם אם זה לא יושלם בתקופת כהונתי, היסודות שבנינו יסייעו בשחרורו של גלעד שליט".
כך או כך, ראש הממשלה לא כינס עדיין את ועדת השרים בראשותו של חיים רמון, לצורך שינוי הקריטריונים ומתן אור ירוק לשחרורם עוד 140-120 אסירים "כבדים" מרשימת החמאס, בנוסף ל-230 שכבר אושרו. גורמי ביטחון בכירים הבהירו: "שאלת המחיר להחזרת שליט טרם נקבעה".
מצרים, שושבינת ההבנות בין ישראל לחמאס, הביעה תרעומת נוכח מה שזיהתה כזגזוג ישראלי - לאחר שעמוס גלעד ממשרד הביטחון לא הציב בביקוריו בקהיר את סוגיית שליט כתנאי מוקדם לחידוש הרגיעה. גם חאלד משעל, מראשי החמאס, טוען שמדובר בהיפוך טרי בעמדתה של ישראל, אשר עלול לטרפד את המשא-ומתן כולו. "ישראל הוליכה אותנו שולל", אומרים הבוקר בכירי הארגון.
מחוץ לישיבת הקבינט הפגינו הבוקר פעילים רבים, המפצירים בשרים לנצל את תום
כהונתם כדי להחזיר הביתה את החייל אשר נחטף במשמרת שלהם. "אל תתנו לגלעד להפוך לעוד רון ארד", הם מתכננים, וסופרים כבר קרוב לאלף ימים בלעדיו.
"בשבוע האחרון אנחנו עדים לזגזוגים של המנהיגים בעניין גלעד שליט", אמר ל-ynet גיא אליסף, איש מטה המאבק. אחרי ההחלטה נמסר מהמטה: "זו עדיין רק הצהרה. שבענו מהצהרות של ממשלת ישראל ואולמרט העומד בראשה שטרם הובילו לקידום שחרורו של גלעד. הגיע הזמן לראות מעשים. אנו מדגישים שכנראה לא תיהיה הזדמנות נוספת ולא ישאר את מי להציל".
גלעד שליט נחטף לרצועת עזה לפני 969 ימים.