לוס אנג'לס: מאובנים מתחת לחניון המוזיאון
אזור ביצות לה בריאה שבלב לוס אנג'לס ידוע כמקור בלתי נדלה של מאובנים. עתה מתנהל מבצע להוצאתם המזורזת של מאובנים שנתגלו מתחת למגרש החנייה של אחד המוזיאונים. בין הנחלצים - זד, שלד ממותה שנמצא כמעט בשלמותו
בלב לוס אנג'לס, באזור שהיה פעם חווה לגידול בקר, מצויות ביצות הזפת של לה-בריאה (La Brea tar Pits). היום מדובר באזור של מוזיאונים בלב הכרך הסואן של עיר המלאכים, אך לפני קצת יותר ממאה שנה היה זה שטח מרעה בשולי העיר. לא נהוג לחשוב על ביצות כעל גורם שמעלה את ערך הקרקע, אבל במקרה של לה-בריאה הביצות התגלו כמכרה זהב עבור תושבי האזור. טוב – לא מכרה זהב אבל בהחלט מכרה מאובנים.
בקרוב שוב אצלנו
האם הממותות יחזרו?
ynet ו-AP
מדענים פענחו 80% מהדנ"א של הממותה. עתה נמצאות בידם "הוראות ההרכבה" ובעתיד ניתן יהיה להחזיר את החיה שנכחדה. המדענים: אם זה ייקח יותר מ-20 שנה נהיה מופתעים
לפני עשרות אלפי שנים שוטטו באזור לוס אנג'לס בעלי חיים שנכחדו בעידן הקרח האחרון. הממותה, החתול השן-חרבי, המסטודון, האריה האמריקאי ועוד. לפני כ-10,000 שנה נעלמו מינים אלה מהעולם, אך בביצות הזפת של לה-בריאה שימר החול האספלטי את עצמותיהם של החיות באיכות גבוהה ביותר.
ב-1906 נתגלו המאובנים הראשונים בביצות ומאז יותר ממיליון מאובנים נמשו מהביצה. השפע הנדיר של מאובנים חשובים בביצות לה-בריאה הפך את המקום לאתר עלייה לרגל ומספר מוזיאונים המתעדים את החיים בעידן הקרח האחרון הוקמו במקום. לאחרונה התגלה מצבור חדש של מאובנים, הפעם מתחת למגרש החנייה של אחד המוזיאונים. במצבור החדש ממצאים נדירים ומעניינים, כמו גולגולת של אריה אמריקאי ועצמות רבות של ביזון וחתול שן-חרבי. אך מעל כולם נמצא זד.
זד איס דד בייבי!
זד הוא הכינוי שהוענק לממותה ענקית (עם ניבים באורך של כמעט 3 מטרים!), שכמעט כל שלדה נתגלה בשלמותו מתחת למגרש החנייה. זד הוא ללא ספק הכוכב של ההפקה שזכתה לכינוי "פרויקט 23". פרויקט 23 מכונה כך משום שבמהלכו מכניסים החוקרים את כל המאובנים שנמצאו במצבור לתוך 23 ארגזים. איסוף המאובנים נעשה בחיפזון באמצעות עגורן, ולא מסיבות מדעיות. הנהלת המוזיאון פשוט רוצה לבנות חניון תת קרקעי והיא זקוקה לקרקע בה נמצאו המאובנים.
זד אמנם נהנה עכשיו ממעמד של כוכב הוליוודי, אבל לא תמיד היו חייו זוהרים כל כך. המדענים העוסקים באיסוף וחקר עצמותיו מדווחים על הרבה צלעות שבורות וחוליות שחוקות, מהן מסיקים שזד נפצע מספר פעמים בחייו ואולי אפילו מת בנסיבות אלימות. בקרוב יושלם איסוף המאובנים והמבקרים במוזיאון יזכו לראות את זד במלוא תפארתו, וגם בחניון תת-קרקעי מרווח.
לפני שלושה חודשים הכריזו מדענים בארה"ב כי פענחו את רוב הדנ"א של הממותה הצמרית, בעזרת מספר קווצות שיער שנמצאו באדמת סיביר הקפואה. הישגם מעלה את הסבירות שהמין האנושי יצליח בעוד כמה עשרות שנים להחזיר לעולם את המין הנכחד, באמצעים גנטיים.
הממותה יוצאת מהביצה
צילום: AP