שתף קטע נבחר

4 אושפזו במצב קשה מאבעבועות - כי לא חוסנו

הפעוטות, בני 9 חודשים עד ארבע, שלא היו מחוסנים למחלה, אושפזו בעשרת הימים האחרונים במצב קשה, מצבם של שלושה מהם השתפר. "יש מחשבה לא נכונה, שאבעבועות היא מחלה קלה, אבל זה לא נכון", מזהיר מנהל מחלקת ילדים בשניידר, "מומלץ מאד לקבל את החיסון בכל גיל"

ביום חמישי, לפני כשלושה שבועות, הופיעה שלפוחית המעידה על אבעבועות רוח על גופו של תומר (שם בדוי) תינוק בן שנתיים וחצי. כעבור שלושה ימים הוא אושפז במרכז שניידר לרפואת ילדים במצב קשה ואובחן כי הוא סובל מזיהום חיידקי משני, שחדר לגופו דרך פצעי האבעבועות. מצבו הוגדר קשה והוא היה בסכנת חיים. למרות שישנו חיסון שיכול למנוע תחלואה במחלה ציינה אמו של הילד כי היא לא בטוחה בנחיצות החיסון וכי היא מאמינה ש"עדיף לחלות באבעבועות בילדות. אחוז קטן מאד של המקרים מסתבך".

 

בעשרת הימים האחרונים טופלו במרכז שניידר ארבעה פעוטות בני 9 חודשים עד ארבע שחלו באבעבועות רוח וסבלו מסיבוכים. ארבעתם לא קיבלו את החיסון נגד אבעבועות רוח. הילדים היו במצב קשה, אך לאחר טיפול אנטיביוטי השתפר מצבם של שלושה מהם. "הילדים סובלים מאבעבועות רוח שהסתבכו בזיהום לחיידקי משני, שמתחיל בפצעים. בשניים מהמקרים מדובר בחיידק הטורף, סטרפטוקוק A ובמקרה השלישי עדיין לא אובחן סוג החיידק", מסביר פרופ' שי אשכנזי, מומחה למחלות זיהומיות ומנהל מחלקת ילדים בשניידר. "הזיהום התפשט מהעור לדם והגיע למפרקים ולעצמות, החיידק גרם לאלח (זיהום) בדם והילדים היו בסכנת חיים. החיידק הטורף עלול לגרום להרס של רקמות ואף לקטיעת איברים או למוות". במקרה הרביעי שהגיע היום (ד') לשניידר אובחן בן ארבע עם דלקת במוח שנגרמה מנגיף הוריסלה, הגורם לאבעבועות רוח.

 

בימים אלו נרשמים במרפאות ברחבי הארץ מקרים רבים של תחלואה באבעבועות. סוף החורף ותחילת האביב היא עונת השיא למחלת הילדים הנפוצה, שלפי ההערכות נדבקים בה כ-150 אלף ילדים בשנה.

 

בחודש ספטמבר האחרון נכנס החיסון נגד אבעבועות רוח לתוכנית חיסוני השגרה של משרד הבריאות והוא ניתן ללא תשלום בגיל שנה ופעם נוספת בכיתה א'. לפי נתוני רופאי הילדים אחד מכל 350 נדבקים עלול לסבול מסיבוך של המחלה ובשנים האחרונות נרשם בישראל מקרה מוות מאבעבועות אחת לשנה או שנתיים.

 

"אבעבועות - מחלה לא קלה"

"יש מחשבה לא נכונה, שאבעבועות היא מחלה קלה, אבל זה לא נכון", מזהיר פרופ' אשכנזי. "יש הרבה מאד אישפוזים וסיבוכים. ישנם סיבוכים חיידקיים משניים כמו זיהום בעור שיכול להתפשט ולפגוע גם בשרירים. התפתחות של זיהום בדם עלולה לגרום לדלקת בריאות, בלב, במפרקים או בשרירים. הנגיף שגורם לאבעבועות עלול לגרום לפגיעה עצבית. מומלץ מאד לקבל את החיסון בכל גיל. כדאי לחסן ילדים מגיל שנה וחצי ומעלה שלא חלו ושלא קיבלו את החיסון בטיפת חלב. גם מבוגרים יכולים להתחסן".

 

בארצות הברית מחסנים את הילדים נגד אבעבועות רוח משנת 1997. מחקר של המרכז האמריקני לבקרת מחלות מצא כי החיסון נגד אבעבועות רוח הפחית את האשפוזים בשל סיבוכי המחלה ב- 75 אחוז, הפחית את שיעור מקרי המוות ב-74 אחוז, ואת שיעור התחלואה הכולל ב-90 אחוז ויותר.

 

לדברי פרופ' אשכנזי, לאחר קבלת מנת חיסון אחת מתוך השתיים המומלצות ישנו עדיין סיכוי של 15 אחוז לתחלואה במחלה, אבל במקרים אלו מדובר במחלה קלה, כאשר בכמעט 100 אחוז מהמקרים החיסון מגן מסיבוכים, אישפוזים או תמותה.

 

ד', אמו של בן השנתיים וחצי שמאושפזת בשניידר, לא בטוחה בנחיצות החיסון, למרות הסיבוך ממנו סבל בנה. "אני לא אנטי חיסונים", היא אומרת, "אבל לא הייתי מודעת לסכנות שכרוכות באבעבועות עד הסוף. יש לי ילדים גדולים יותר שחלו וידעתי שזו מחלת ילדים שצריך לעבור. לא חשבתי שזה יגיע למצב של אשפוז והסיבוכים הכרוכים בזה. אני יודעת שיש המלצות טובות על החיסון, אבל צריך לחדש אותו שוב בגיל שש ולא מוכח שלא צריך לחדש אותו לאחר מכן בהמשך החיים. אם לא חוטפים אבעבועות בגיל הילדות, אלא בגיל מבוגר יותר זה יותר קשה". לדברי פרופ' אשכנזי, מהמידע הרפואי כיום ידוע ששני חיסונים מגנים לכל החיים ואין צורך לחדשם. למרות ניסיונה של ד' היא אומרת "אני חושבת שעדיף לחלות באבעבועות בילדות. אחוז מאד נמוך של המקרים מסתבך ואפשר להגיד את זה לגבי הרבה דברים, גם לידות".

 

לפני כחצי שנה אושפז בסורוקה פעוט בן שלוש וחצי, שנדבק גם הוא בחיידק סטרפטוקוק A, כסיבוך למחלת אבעבועות רוח ואושפז במצב קשה. תינוק בן 10 חודשים מת מאבעבועות רוח באשדוד לפני בשנתיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הילדים לא היו מחוסנים למחלה
צילום: liquidlibrary
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים