שתף קטע נבחר

 

מדרום אפריקה לאלבמה - מתגייסים למען גלעד

דניאל מחתים על עצומה ביוהנסבורג, שיר מנסה להגיע לסנאטורים דרך הקהילה היהודית במובייל, ושירה דאגה שתהיה תמונה של החייל החטוף על בנייני העירייה בפריז. צעירים יהודים ברחבי העולם מנסים לעורר מודעות למען שליט

מחאה ללא גבולות. גם לאחר הכרזת הקבינט הביטחוני על כך שהסכם הרגיעה לא ייחתם ללא שחרורו של החייל החטוף גלעד שליט - היוזמות למענו חוצות גבולות ויבשות ברחבי העולם.

 

דניאל ברנט (23), תושב יוהנסבורג שבדרום אפריקה, החתים יחד עם עמיתיו במועצת תנועות הנוער הציוניות במדינה כ-130 אנשים על עצומה למען שליט באינטרנט. "התחלנו רק אתמול, ואנחנו מעריכים שעוד הלילה נגיע ל-200 חותמים", אומר ברנט, חבר תנועת הבונים דרור. "הדד-ליין שהצבנו לעצמנו הוא להגיע לפחות לכמה אלפי חותמים, ואולי אפילו 10,000 עד אמצע מרס. אנחנו מתכוונים לפרסם את העצומה בעיתונים המקומיים, בתקווה שהיא תגיע לכל אחד מ-70 אלף היהודים בדרום אפריקה".

 

ברנט לא מתיימר לשנות את פני המציאות, אבל לדבריו, לפעילות מסוג זה יש חשיבות "דווקא עכשיו, כשהדברים רלוונטיים יותר מאי פעם. זה יכול להיות מהיוזמות הקטנות האלו שמתחילות בקטן והופכות למשהו ענק. אנחנו, כחברי תנועת נוער ציוניות, אנשים אידיאולוגיים מטבענו, ומאמינים ששום דבר לא עומד בפני הרצון. צריך רק להיות מאוחדים. הרעיון הוא להראות לעולם שהקהילה בדרום אפריקה עומדת מאחורי ישראל, ורוצה לקיים צדק".

 

יוצרים את "שיחת היום"

ובצדו השני של כדור הארץ, צעירה אחרת לקחה לידיה יוזמה דומה. שיר מנוחין (22), שליחה קהילתית מטעם הסוכנות היהודית בעיר מובייל שבמדינת אלבמה בארה"ב, החלה להחתים אנשים על עצומה למענו של גלעד לפני שלושה חודשים. "הכל התחיל בעקבות כנס שהתקיים בניו יורק לכל השליחים של הסוכנות בארה"ב", היא אומרת. "בכנס העלינו את נושא גלעד שליט וחשבנו על דרכים לקדם את המודעות לסוגייה בקרב הקהילות ברחבי המדינה. אחד הרעיונות שעלו היה לקיים צעדה למען שחוררו, במהלכה נתחים אנשים על עצומה".

 


גלעד שליט. השלט באלבמה (צילום: שיר מנוחין)

 

על העצומה שיזמה מנוחין חתומים כיום 100 אנשים, והיד עוד רושמת. "זה המון לקהילה שמונה רק כמה מאות יהודים. את העצומה העברתי לעמותת "ושובו בנים לגבולם" בארץ, והם הכניסו את זה לעצומה הבינלאומית שלהם".

 

מנוחין מאמינה באמת ובתמים שהעצומה מעצימה את סיכויו של שליט לחזור הביתה. "זה יוצר שיחת ברזייה, מה שנקרא 'Jewish Networking'. שיחת היום מגיעה בין היתר גם לאנשים בעלי השפעה שמדברים חופשי עם סנאטורים, ויכולים להזיז דברים. רוב האנשים שדיברנו איתם בכלל לא היו מודעים לכל הנושא של שליט, וברגע שיש מודעות, הם גם מוכנים לתרום כספים ולנסות לעזור. בסופו של דבר, אין לנו דרך אחרת להשפיע, ואם לא נדחוף בדרכים האלו, אין כמעט מה לעשות. איך אומרים פה - הכל מתחיל ביחסי ציבור. אם נייחצן את המטרה מספיק, תהיה לזה השפעה".

 

"כמה שיותר פרסום"

בצרפת, שם גלעד מחזיק באזרחות, היוזמות למענו עלו מדרגה. "בצרפת עצומות לא יעזרו במאומה. בהתחלה הרצנו כל מיני עצומות באינטרנט אבל לא מצאנו בזה יותר מדי השפעה. עצומה שנולדה באינטרנט גם תמות שם", אומרת שירה אנסקי (31), דוברת מטה המאבק לשחרור גלעד שליט בצרפת. "יש פה אווירה מאוד קשה כלפי ישראל, ועולה הצורך להסביר את המהות שמאחורי עניינו של גלעד. הגישה של הצרפתים היתה, 'אם הוא חייל אז הוא חייל - זה הגיוני שישלם את המחיר', וצריך לשים את העובדות במקומן. עצומות הן פתרון מאוד מצומצם, צריך להשיג את הלגיטימציה של הציבור וזה לא פשוט בכלל".

 

באין עצומות - מה כן? "הרמנו הפגנות, מסיבות עיתונאים, פעילות לובי, כתבות בכלי התקשורת, הפקנו אירועים, גייסנו ידוענים צרפתיים למאבק והקמנו אתר אינטרנט - הכל במטרה להעלות מודעות. ככל שיהיה לעניין פרסום רב יותר - מה טוב, מכיוון שההיפך זאת שכחה".

 

כיצד גיוסו של סרז', מלצר, פריז יתרום למאבק לשחרורו של שליט? לדברי אנסקי, גיוס דעת קהל כבר הוכיח עצמו בעבר. "ככה פעלו גם כלפי שבויים אחרים בצרפת, כמו למשל אינגיריד בטנקור ופלורנס אובנה. הן שוחררו בזכות זה שכל צרפתי ידע על קיומן, ואומרות היום בפה מלא שהתמיכה הפופולרית בהן השאירה אותן בחיים. למדינאים יש כל כך הרבה דברים על סדר היום, וצריך להזכיר להם שיש אדם בצינוק בלי זכויות מינימליות".

 

המאבק, לדבריה, כבר נושא פירות. "אפשר לראות איך התמיכה עלתה וחצתה את גבולות הקהילה היהודית. כבשנו את לבבות הצרפתים. שליט נבחר לאזרח כבוד של העיר פריז, וכמה רובעים בבירה שמו את התמונה שלו על בניין העירייה ואמרו שלא יסירו אותה עד שלא ישוחרר. הצלחנו גם להעתיק את המאבק למדינות אירופאיות אחרות כמו בלגיה וספרד, בהן קמו מטות מקבילים. אבל האם אפשר לקרוא לכך הצלחה? הצלחה תהיה רק עם גלעד ישוחרר".

 

גלעד שליט נחטף לרצועת עזה לפני 969 ימים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דניאל ברנט. יוזם העצומה ביוהנסבורג
מחתימים על העצומה באלבמה
צילום: שיר מנוחין
מומלצים