שתף קטע נבחר

צילום: ויז'ואל פוטוס

רשות המים: טרם פסלנו יבוא מים מטורקיה

הרשות דוחה טענות שהועלו ב-ynet לפיהן האפשרות לייבא מים מטורקיה נפסלה על הסף לטובת הבאת מתקני התפלה ניידים יקרים יותר. הם טוענים כי המתקנים יפיקו מים זולים יותר, וממילא אפיק יבוא המים עדיין נבחן

ראש רשות המים הודיע השבוע כי הרשות בוחנת הפעלת מתקני התפלה ניידים כפיתרון זמני למצוקת המים. בדיווח של ynet נטען כי חלופה זמנית זו יקרה יותר מחלופה זמנית אחרת - של יבוא מים מטורקיה - ולמרות זאת היא כרגע החלופה אותה מקדמת המדינה.

 

על פי הדיווח, מחיר המים שיופקו במתקנים הניידים יהיה 1.5 אירו למ"ק, לעומת יבוא המים מטורקיה שיעלה 1.5 דולר לאותה כמות מים. עוד נטען כי בעבר פסלה רשות המים את חלופת יבוא המים מטורקיה בשל המחיר הגבוה לטענתה, של המים המיובאים.

 

ברשות המים דוחים את הטענות.

 

ברשות אומרים כי הטענה לפיה האפשרות לייבא מים מטורקיה נפסלה אינה נכונה. לדבריהם, הנושא עדיין נבחן גם בימים אלה ובקרוב תצא בקשה של המדינה לקבלת מידע ונתונים טכניים וכלכליים מהמעוניינים (RFI). הם מציינים כי לפני מספר שנים אכן הוקפא הסכם יבוא המים בין שתי המדינות בהסכמה הדדית, בין היתר משום שעלות היבוא הייתה כפולה מעלות ההתפלה.

  

ברשות טוענים גם כי התימחור של יבוא המים מטורקיה כפי שהופיע בדיווח אינו מדויק, משום שהוא מייצג את הסכם לטווח ארוך עם טורקיה (20 שנה), ואילו תוכנית הבאת מתקני ההתפלה הניידים היא תוכנית לטווח הקצר. לטענתם, יבוא מים בחוזה ל-3 עד 5 שנים מטורקיה יקר פי כמה, וכדוגמא הם מציינים את ההסכם בין טורקיה לקפריסין שם המחיר הוא 6 אירו למ"ק. לפיכך, אומרים ברשות, אין בסיס להשוואה בין התוכניות וממילא התוכנית להבאת מתקני התפלה ניידים זולה פי כמה.

 

ועם זאת, אין לישראל שום הסכם ליבוא מים עם טורקיה מלבד אותו הסכם שהוקפא, והוא אינו מדבר על טווח שנים אלא על כמות - 50 מיליון מ"ק. על פי המידע המצוי בידי ynet, הובלת המים תעשה במכליות של 250 אלף מ"ק כלומר שממילא לא מדובר בהסכם לשנים ארוכות, ולבטח לא ל-20 שנה.

 

ברשות אמרו כי בשל מצב משק המים החמור, הם מבצעים מספר רב של פעולות להגדלת היצע המים, חלקן לטווח הקצר, עד שיחלו מתקני ההתפלה החדשים להפיק מים בתפוקה מלאה, וחלקן לטווח הארוך. בין היתר פעולות לטיוב בארות שזוהמו, הרחבת מתקני התפלת מים מליחים, זירוז הקמת מתקני השבת מי קולחין ועוד.

 

טענה נוספת של הרשות היא לגבי כמות החשמל שתידרש להפעלת מתקני ההתפלה הניידים. נטען כי הכמות הכוללת - על פי הערכה נמוכה - תהיה 1,125 מגהוואט. ברשות אומרים כי מכולה של 1,000 מ"ק ליום מתפילה 42 מ"ק לשעה וצורכת כ-0.17 מגאווט שעה - ולא כפי שנכתב.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתקן התפלת מים. ארכיון
צילום: AFP
מומלצים