שתף קטע נבחר
 

עזה כמרקחה: המנהרות קרסו, ואיתן ההשקעה

הריסת המנהרות ברצועה על ידי צה"ל הביאה לתוצאה בלתי צפויה: מספר רב של מתווכים, שהבטיחו למשקיעים קטנים רווחי עתק בתמורה להשקעה במנהרות, נעלמו עם הכסף לאחר המלחמה. חמאס: "ההשקעה מנוגדת לשריעה"

מאז הסתיים מבצע "עופרת יצוקה" ונחרבו חלק מהמנהרות ברפיח, מבינים אלפי משקיעים קטנים ברצועת עזה כי נפלו במקרה הטוב קורבן להשקעה כושלת, או במקרה הרע ל"מזימה גדולה", כפי שכינה זאת אחד המשקיעים.

 

כעת מתבהרת התמונה על פיה תעשיית המנהרות המשגשגת היוותה, מאז השתלט החמאס על הרצועה בקיץ 2007, אמצעי לגיוס כספים מהציבור תמורת הבטחות לרווחים נאים. המשקיעים קיבלו הבטחות כי כספיהם מובטחים והרווחים גדולים.

 

לפי עדויות הזורמות כיום מהרצועה עולה, כי מספר לא ידוע של מתווכים שכנעו משקיעים קטנים להשקיע בתעשיית המנהרות תמורת רווח של כמה מאות דולרים בחודש. משקיעים קטנים שוכנעו להשקיע את כספם במנהרות והידיעה עברה מפה לאוזן ומחבר לחבר.

 

עם תחילת הלחימה נעלמו אותם מתווכים עם הכספים. כך למשל העיד בעל דוכן ירקות עזתי בשם עומר עבדאללה (בן 49) כי שוכנע להשקיע במנהרות ולכן מכר נכס שהיה ברשותו תמורת 40 אלף דינאר (כ-56 אלף דולר), אותם השקיע ללא היסוס במנהרות. בחודשיים שלפני המלחמה ראה המשקיע הקטן ברכה לעמלו וקיבל 3,000 דולר בחודש על השקעתו. ברם, מאז המלחמה עבדאללה לא קיבל דבר וחושש כי השקעתו ירדה לטמיון. "הלכתי למתווך שלי, שהוא חברי, והוא סיפר לי שהוא באותה הבעיה. מה אנחנו יכולים לעשות עכשיו?", תהה הבסטיונר המיואש.


"מה נעשה עכשיו"? מנהרה בעזה (צילום: רויטרס) 

 

עבדאללה הוא אחד מאלפי משקיעים קטנים בעזה שהתפתו לשים כספם על המנהרות. ממשלת חמאס התעלמה מהעניין בטרם המלחמה מאחר שנהנתה מהכנסות המנהרות, אולם עתה, לפחות כלפי חוץ, מראה נחישות לטפל בתופעה. בימים האחרונים, פשטו בעזה שמועות כי המשטרה המקומית עצרה מתווך כבד שאסף סכום הנשמע כמעט דמיוני - 480 מיליון דולר עבור ההשקעה במנהרות. גורמים רשמיים ברצועה אינם מנדבים פרטים על המעצר, אך ידיעות בלתי רשמיות טוענות כי הסכום שנאסף על ידי אותו מתווך נמוך בהרבה.

 

שר האוצר של ממשלת חמאס, זיאד ט'אט'א, הסתפק בתגובה הבאה על הפרשייה: "מספר משקיעים אספו מיליוני דולרים בדרך המנוגדת לשריעה (ההלכה האסלאמית) ואנו נפעל כנגדם". בשלב זה החליט משרד הפנים של החמאס להקים ועדה שתבדוק להיכן נעלמו הכספים.

 

חרף הצהרות אלה מצד ממשלת החמאס, תושבים רבים ברצועה סבורים כי אנשיו של איסמעאיל הנייה היו מודעים היטב לכספים שגויסו מהאזרחים הפשוטים למען המנהרות ועתה הממשלה בעצם מתנערת מכך. תושב הרצועה "וליד", שגייס ממשפחתו ומחבריו 50 אלף דולר כדי להשקיע במנהרות, נמנע מלבקר את ממשלת חמאס אך סיכם את העניין כך: "אחרי המלחמה התברר לנו שנפלנו קורבן למזימה גדולה. המשקיע נעלם ועמו כל הכספים ועכשיו כל חבריי רודפים אחרי ורוצים לדעת איפה הכסף שלהם".

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הלכה ההשקעה. מנהרה הרוסה ברצועה
צילום: רויטרס
מומלצים