קלינטון לסין: עזרו לכלכלתנו - או שתשקעו איתנו
הדיפלומטית מספר אחת של ארה"ב עזבה היום את סין, התחנה האחרונה במסעה הראשון בתפקיד. בטרם לכתה, הבהירה לבייג'ינג כי אם לא תסייע לארה"ב להילחץ מהמשבר, תיפגע אף היא. העיסוק בבעיות הכלכלה והאקלים דחק לקרן זווית את העיסוק במצב זכויות האדם במדינה
מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון חתמה היום (א') את ביקורה בסין בקריאה לבייג'ינג להירתם כדי לסייע לארצות הברית להיחלץ מהמשבר הכלכלי העמוק שבו היא שרויה.
ארה"ב וסין תלויות שתיהן בהחיאתה של הכלכלה האמריקנית, אמרה קלינטון, ושתיהן יעלו יחד - או יקרסו יחד. "אם לא נצליח להניע את גלגליה של הכלכלה מחדש - הדבר לא יטיב עם האינטרסים של סין", אמרה קלינטון הבוקר בבייג'ינג.
בביקורה בסין, החותם את מסעה הראשון מאז שמונתה לדיפלומטית מספר אחת של ארה"ב, התמקדה קלינטון בסוגיות כלכליות ובמאבק בהתחממות כדור הארץ, תוך עצימת עין מהפרות זכויות האדם של מדינה זו.
כלכלה ואקלים על חשבון זכויות אדם
קלינטון השתדלה שלא להרגיז את הסינים בתחום זכויות האדם - החלטה שזיכתה אותה בביקורת מצד ארגוני זכויות האדם. בביקורה, הגיעה קלינטון להסכמה עם הסינים על שדרוג אסטרטגי של שיתוף הפעולה בין שתי המדינות לפתרון המשבר הכלכלי ולהתמודדות עם ההתחממות הגלובלית.
בתום שורה של פגישות שקיימה קלינטון עם הצמרת הסינית - בכלל זה הנשיא הו ג'ינטאו - סוכם שנשיאי סין וארה"ב יכריזו במשותף על דיאלוג אסטרטגי בין שתי המדינות. ההודעה הרשמית תהיה בשולי הפסגה הכלכלית שתתקיים בלונדון בחודש אפריל.
ראש ממשלת סין וון ג'יאבאו עם קלינטון, אתמול (צילום: AFP)
לפני 13 שנים, בתקופה ששימשה כרעיית הנשיא, ביקרה קלינטון בבייג'ינג והשמיעה ביקורת פומבית נוקבת על הפרות זכויות האדם בסין. אך הפעם, לאור הבעיות החמורות בתחומי הכלכלה והאקלים, החליטה קלינטון הפעם להקריב את נושא זכויות האדם לטובת הבעיות האחרות. היא הודתה שלא תוכל לאפשר לבעיות בתחום זכויות האדם לפגוע בשיתוף הפעולה בתחומים אלה וכן בפירוקה של צפון קוריאה מהגרעין.
לארה"ב יש חובות כבדים לסין. קלינטון הרגיעה את הסינים שממשל אובמה ימשיך במדיניות שיתוף הפעולה הכלכלי, כדי להביא להתאוששות כלכלית של שתי המדינות ושל העולם כולו.
המסע הבא - למזה"ת
בתחום הסביבה, ברור לאמריקנים שבלי שסין תתמוך במעבר הדרגתי מתעשיות מזהמות לאלטרנטיבות שאינן פוגעות באקלים כדור הארץ, לא ניתן יהיה לבלום את אפקט החממה. "אנחנו רוצים שלעם הסיני תהיה איכות חיים טובה יותר. אני מקווה שאתם לא תחזרו על השגיאות שאנחנו עשינו. אנחנו עברנו תיעוש מואץ ולא ידענו מה עושים", אמרה קלינטון לעמיתיה הסינים.
אחרי שסיימה את מסעה הראשון לאסיה - שבמהלכו ביקרה ביפן, אינדונזיה, דרום קוריאה וסין - תחזור היום קלינטון לוושינגטון. מסעה השני בתפקיד יהיה אל אזורנו. ביום שני הבא היא צפויה להגיע לקהיר למפגש של המדינות התורמות למען שיקום רצועת עזה ומשם תגיע לביקור בישראל וברמאללה שייערך בימים שלישי ורביעי. מחלקת המדינה האמריקנית עדין לא הודיעה רשמית על בואה של קלינטון לישראל.