פוטנציאל הגז ב"תמר" גדול עוד יותר מהתחזית
ההערכות המעודכנות עומדות על 200 מיליארד מ"ק. למרות זאת, פרסמו השותפות בקידוח אומדן זהיר יותר של 142 מיליארד מ"ק. לפי האומדן החדש, הכנסות הקידוח יגיעו ל־35 מיליארד דולר
מאגר הגז בקידוח "תמר 1" גדול אף יותר מההערכות המשופרות שפרסמו השותפות בקידוח לפני שבועיים: על פי תחזיות שבידי החברות, ושלא פורסמו, כמות הגז במאגר עומדת על 199 מיליארד מ"ק (TCF 7) – כ־40% יותר ממהערכות המשופרות ל־142 מיליארד מ"ק (TCF 5), שעלתה בעצמה ב־60% על התחזית הראשונית (88 מיליארד מ"ק). אם יתממשו התחזיות, יגדלו גם ההכנסות ממכירת הגז בשיעור דומה, לכ־35 מיליארד דולר (לעומת 25 מיליארד לאחר ההערכה המשופרת).
"לכלכליסט" נודע כי בהתייעצות בין השותפות בפרויקט - נובל אנרג'י האמריקנית, דלק קידוחים ואבנר חיפושי נפט, ישראמקו ודור גז - הכריעה נובל אנרג'י המנהלת את הקידוח נגד פרסום התחזית האופטימית במלואה. "ישנה הסתברות של 70% שכמות הגז ב'תמר 1' תגיע ל־7 TCF, אבל הכמות הזו אינה מוכחת", אמר גורם המעורב בפרויקט. "יש גם סיכוי קטן, שכמות הגז מהמאגר תהיה נמוכה מזו שפרסמנו עד כה".
השבוע יגיע לביקור בישראל נשיא חברת נובל אנרג'י, ריצ'ארד דיווידסון, כדי לבחון מקרוב את התגלית. דיווידסון ייפגש עם השותפות ויקבל עדכונים על הקידוח ועל המשך הפעילות בישראל.
בתוך כך, בסוף השבוע אישרה מועצת הנפט 17 רישיונות חדשים לקידוחי גז בתחום המים הכלכליים של ישראל, מול חופי הצפון. נובל אנרג'י קיבלה 12 רישיונות, ואיתה השותפות הוותיקות דלק קידוחים ואבנר חיפושי נפט, כמו גם חברות נוספות. חמישה רישיונות ניתנו לחברת חיפושי הנפט האמריקאית פילאג'יק.
על פי תנאי הרישיונות, הניתנים לתקופה של עד שבע שנים, נדרשות חברות הנפט להציג יכולת פיננסית ומקורות מימון בשיעור של 50% מעלות קידוח ימי, המוערכת בכ־120 מיליון דולר. לאחר מתן הרישיונות החדשים, מוחזקים שני־שלישים משטח המים הכלכליים של ישראל בידי חברות לחיפוש גז ונפט.
המו"מ עם בריטיש גז חודש
במקביל, אחרי תקופה ארוכה של נתק בין חברת החשמל לבריטיש גז, בעלת הזכויות על הגז הטבעי במאגר עזה מארין, נפגשו בשבוע שעבר הצדדים בלונדון כדי לנסות ולחדש את המשא ומתן למכירת גז מעזה מארין לחברת החשמל. התגלית ב"תמר 1", שהתרחשה במהלך תקופת הנתק, שינתה את יחסי הכוחות בין הצדדים.
"הנסיעה היתה מוצלחת והמו"מ יימשך", אמר גורם בחברת החשמל. "אין הגיון שבריטיש גז תפספס את ההזדמנות עכשיו, כשיש לנו את האישור לנהל מו"מ על כל כמויות הגז במאגר שלהם, בדיוק כפי שהם דרשו. הם גם יודעים ש'תמר' לא מחזקת את מעמדם". מנגד, גורם מסחרי בבריטיש גז אמר ל"כלכליסט" כי לפי שעה אין כל מו"מ וכי לא נקבעו פגישות נוספות.