שתף קטע נבחר

הסכר קרס: הביוב של אור יהודה זורם לים

על התקלה במערכת הביוב של אור יהודה יודעים כבר כשבועיים. סכר מנע עד כה מהשפכים לזרום במורד נחל איילון אך ביום שישי - בתסריט ידוע מראש כמעט - הוא קרס. המשמעות: זיהום בנחל איילון, בחלקו המערבי של נחל הירקון ובשפך - ונזק אקולוגי שעוד מוקדם לאמוד. בינתיים הרשויות ממשיכות להתווכח על האחריות, הביוב ממשיך לזרום, והציבור לא קיבל שום אזהרה רשמית

ביום שישי, במה שנראה כזיהום ידוע-מראש, קרס הסכר שמנע עד כה את פריצת מי השפכים וצינור הביוב המרכזי של אור יהודה נפרץ. איגוד ערים דן לביוב (איגודן) הודיע על כך רק היום (א') לעיתונאים המסקרים את התחום, אך ציין כי מסר את המידע לגורמים הרלוונטיים במשרד הבריאות ובמשרד להגנת הסביבה כבר ביום שישי. בכל מקרה, עד כה אף רשות מקומית או משרד ממשלתי לא התריעו בפני הציבור על המצב.

 

המשמעות היא שכבר שלושה ימים זורם ביוב אל נחל איילון ומשם אל הירקון ואל הים של תל-אביב; עשרות אלפי מטרים מעוקבים של שפכים גולמיים מדי יום. הגשמים שירדו בסוף השבוע מבורכים בשנת בצורת, אולם דווקא הם - שהגבירו את הזרימה בנחלים - מגבירים כעת את התפשטות הזיהום.

 

למי שעקב אחרי הפרשה היה נדמה כי קריסתו של הסכר, היתה רק עניין של זמן. כבר לפני כשבועיים נפרץ צינור הביוב הראשי של אור יהודה ויישובי בקעת אונו, כחצי קילומטר מערבית לכביש 4. החשש היה שהביוב יזרום במורד נחל איילון ומשם דרך הירקון לים, ויגרום לזיהום אקולוגי ולמפגע סביבתי חמור.

 

אנשי המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה שהגיעו למקום הודיעו אז כי הזיהום כולל שפכים גולמיים וגם שפכים ממשחטת עופות הפעילה באזור. כדי לטפל בבעיה ולמנוע הצפה של נחל איילון בביוב הוקמו סוללות והמים נותנו לאזור בו קיים סכר שהקימה בעבר חברת איגודן. האסון נמנע - אך רק באופן זמני. 

 

בימים הראשונים לאחר האירוע התקשתה עיריית אור יהודה לזהות את מקור התקלה. לכשנתגלתה הבעיה לבסוף, הובהר כי מדובר בצינור ישן שתוכנן לצאת בקרוב משימוש.

 

המשרד להגנת הסביבה הוציא לה צו שהורה לה לטפל בתקלה אך בעיריית אור יהודה טענו כי התקלה בצינור נגרמה בגלל מאות טונות של פסולת בניין שהושלכה מעליו, והפנו את האצבע המאשימה כלפי אתר חירייה. בחירייה אמרו כי קיבלו את האישורים להשליך את הפסולת במקום. אל חילופי ההאשמות הצטרף גם איגודן, שטען כי התריעו על התקלה פעמים רבות וכי הטיפול בתשתיות הביוב איננו באחריות החברה. 

 

כדי למנוע את המשך הזיהום, זרם הביוב נאגם בסכר ונשאב מהמקום. אך בעקבות הגשמים נפרץ הסכר ביום שישי והביוב החל לזרום במורד נחל איילון ומשם דרך הירקון לים. כאמור, משרד הבריאות לא הוציא עד כה הודעה האוסרת רחצה בים כפי שהוא עושה בכל פעם שיש הזרמת ביוב ליום. גם עיריית תל אביב לא הודיעה על כך לציבור, למרות שגולשי גלים שנוטים לנצל את הימים הסוערים לגלישה, עלולים להימצא בסכנה.

 

במשרד הבריאות אמרו כי לא הוציאו הודעה על איסור רחצה בים משום שממילא קיים איסור רחצה שהוצא בשל עבודות להחלפת מקטע של צינור ביוב בצפון תל אביב, ליד תחנת רדינג. לצורך עבודות אלה לשידרוג המערכת הותר לאיגודן להזרים ביוב לים במשך 72 שעות החל מיום שני שעבר. עיריית תל אביב הודיעה אז כי החופים ייסגרו עד שיושלמו הבדיקות ויתקבל "אור ירוק" ממשרד הבריאות.

 

התגובות: בעיקר עוד חילופי האשמות

באיגודן אמרו כי הם מצרים על העיכוב בביצוע העבודות לשיקום הצינור שקרס, וכי יש שהגורמים האחראים לבעיה שנוצרה במקום, ובראשם עיריית אור יהודה, ימצאו לבעיה פיתרון יסודי באופן בהול. "על הגורמים האחראים לפעול בהקדם לפתרון הבעיה שנוצרה עקב התקלה בצינור הביוב העירוני של אור יהודה", מסרו.

 

מעיריית אור יהודה טרם התקבלה תגובה.

 

מעיריית תל-אביב נמסר: "עיריית תל-אביב-יפו רואה בחומרה את הזרמת השפכים לנחלי האיילון והירקון וקוראת לכל הרשויות המטפלות בנושא לסיים את העבודות במקום ולטפל בתקלה בהקדם על מנת שלא לגרום לנזק נוסף. באשר ליידוע הציבור - עיריית תל-אביב-יפו פועלת לפי הנחיות משרד הבריאות ותשתף פעולה בכל תחום אליו תידרש".

 

מחירייה - איגוד ערים דן לתברואה והפארק ע"ש אריאל שרון (איילון) - מסרו: "מבדיקה ראשונית עולה כי הצינור היה סתום בשומנים, פגרי עופות, בטון ולכלוך רב. ברור לחלוטין שסתימה זו לא נולדה בחירייה. הצינור הינו צינור שנמצא באחריות עיריית אור יהודה".

 

ממשרד הבריאות נמסר: "הזרמת השפכים מאור יהודה לנחל איילון נמצאים בפיקוח של הרשויות המקומיות והמשרד להגנת הסביבה. הוקם סכר על ידי רשות נחל איילון והרשויות המקומיות לעצירת זרימת ביוב מאור יהודה לנחל איילון ומשם לירקון ולים.

 

"רק בימים האחרונים משרד הבריאות קיבל התראה שהסכר עלול להתפרץ בשל הגשמים. במידה ואכן הסכר נפרץ... עם זאת, איסור הרחצה בחופי תל אביב והרצליה עומד בעינו, עקב הזרמת השפדן, כפי שפורסם לפני כשבוע משרד הבריאות".

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "הנושא מטופל כבר מספר ימים על ידי רשות ניקוז ירקון שהוסמכה לכך בצו לתיקון מעוות על ידי מנהל רשות המים. עקב הגשמים הרבים לא ניתן לשאוב את כל הכמות ועל כן הסכר נפתח עד לתום הגשמים. עם תום הגשמים יסגרו את הסכר וימשיכו בשאיבת הביוב לשפד"ן והמשך עבודות".

 

מיטל יסעור בית-אור השתתפה בהכנת הכתבה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רונן בש
מתמלא בשפכים. הירקון
צילום: רונן בש
מומלצים