האו"ם: איראן לא מסתירה כמות האורניום המועשר
בעקבות הדו"ח המדאיג האחרון לגבי מידת קרבתה של איראן לפצצה גרעינית, מדגישים בסוכנות הגרעין כי איראן "משתפת פעולה היטב" עם פקחיה, וכל סטייה בין ההערכות שמסרה לממצאים בשטח נבעה מ"טעויות מובנות" ולא מהטעיה מכוונת
משתפים פעולה בדרך לפצצה. הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) הודיעה היום (א') כי איראן "משתפת פעולה היטב" עם פקחיה, כדי לוודא שלא יווצר שוב רושם מוטעה לגבי כמות האורניום המועשר שברשותה.
נראה כי ההודעה הנוכחית נועדה להפיג מעט מהדאגה שהתעוררה לאחר שבסוף השבוע שעבר פורסם דו"ח של הסוכנות הקובע כי איראן ייצרה במתקן ההעשרה בנתנז עד סוף חודש ינואר 171 ק"ג נוספים של אורניום מועשר. אלו מצטרפים ל-839 ק"ג של אורניום מועשר באיכות נמוכה,
שדבר קיומו נחשף בדו"חות הסוכנות בחודש נובמבר האחרון - וכעת יש לאיראן כמות שניתן לייצר ממנה בתוך כמה חודשים חומר בקיע המספיק לפצצה גרעינית אחת. מארה"ב נמסר כי הדו"ח "מאוד מדאיג", וגם בישראל דרשו מיד להגביר את הלחץ הבינלאומי על איראן.
ההודעה הנוכחית אינה מפחיתה מחומרת הנתונים האלה, אך סבא"א מבהירה בה כי איראן לא ניסתה להסתיר דבר מה מהנתונים לגבי היקף ייצור האורניום, שהיו גלויים לחלוטין לעיני פקחי סבא"א. טענות בעניין זה עלו לאחר שהדו"ח מנובמבר העלה כי בנתנז יוצרה כמות אורניום מועשר הגדולה בשליש מההערכות המוקדמות שמסרו האיראנים.
כעת מבהירה דוברת סבא"א, מליסה פלמינג: "אין לנו כל סיבה להאמין שהסטייה בנתונים נובעת מהטעיה מכוונת של איראן. טעויות כאלה הן מובנות בתהליך העבודה בשלבי ההפעלה המוקדמים של מתקן מעין זה, כשביצועיו העתידיים עדיין אינם ידועים. איראן שיתפה פעולה ללא דופי בנושא זה, ותמשיך לספק הערכות בעתיד".
עוד הוסיפה פלמינג, כי לא ייתכן שאורניום שיוצר במתקן בנתנז הוברח ממנו ללא ידיעת פקחי הסוכנות, משום שהמתקן מצוי תחת מעקב וידאו קבוע, והחומר שמיוצר נשאר סגור מאחורי סוגר ובריח.
הכנות מתקדמות להשקת הכור האזרחי
בתוך כך, דיווחה התקשורת האיראנית כי השבוע צפוי להיערך ניסוי ממוחשב בכור הגרעיני האזרחי בבושהר, במסגרת ההכנות לקראת השקתו. בניסוי יהיה נוכח סרגיי קיריינקו, מנהל החברה הגרעינית הלאומית הרוסית, השותפה לבנייתו. מוקדם יותר החודש הודיעה החברה כי הכור יהיה פעיל עד סוף השנה.
הכור בבושהר הוא בעל הספק של אלף מגה-וואט והוא נבנה עם רוסיה לאחר שבין הצדדים נחתם חוזה ב-1995. על פי לוח הזמנים המקורי הוא היה אמור להתחיל לפעול בשנת 2000, אך השלמת בנייתו התעכבה מאז מסיבות שונות.
ארה"ב התנגדה בתחילה לבנייתו של הכור, מחשש שייועד לייצור נשק גרעיני. בהמשך הגמישו האמריקנים את עמדתם, לאחר שאיראן הסכימה להחזיר לרוסיה חלק מהדלק המשומש, על מנת שניתן יהיה לוודא כי הוא איננו מכיל פלוטוניום - רכיב המשמש לייצור פצצות אטום. בנוסף, הסכימו ארה"ב ומדינות המערב להסיר כל התייחסות למתקן בבושהר בשלוש ההחלטות שהתקבלו במועצת הביטחון של האו"ם, שבהן הוחלט להטיל סנקציות על איראן, בעקבות לחץ שהפעילה רוסיה בנושא. הרוסים הדגישו שכל פעולותיהם באיראן נעשות בהתאם לאמנה הבינלאומית למניעת הפצת נשק אטומי (NPT).