שתף קטע נבחר
 

בראכּה, הצבה הלווינית השלישית, שוחררה לים

הצבה שנתפסה ברשת דייגים נבחרה להשתתף בפרויקט חדשני שעוקב אחר אוכלוסיית צבי הים באזור הים-התיכון. כמו לשתי קודמותיה, הצמידו לבראכּה משדר לווייני לשיריון, פינקו אותה בארוחה טובה, והחזירו אותה לים. המטרה: ללמוד על דפוסי נדידת הצבות כדי שניתן יהיה להגן על אזורי ההטלה הרגישים

ספק אם "בראכּה", צבת ים חומה באורך מטר ובמשקל 48 קילוגרם, שיערה בנפשה שיום יבוא והיא תהפוך לצבה אלקטרונית; ספק אם גם היום - אחרי שהצמידו אנטנה מיוחדת לשיריון שלה - היא יודעת שכל תנועה שלה במימי הים התיכון נמצאת תחת מעקב של לוויינים מהחלל.
 
בראכה נתפסה לפני כשבועיים ברשתו של ג'מבו, דייג מכפר ג'אסר א-זרקא. הדייג הנמצא בקשר עם אנשי המרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים במכמורת, חילץ את הצבה מהרשת והביא אותה במהירות לטיפול ראשוני במרכז.
 
בשנים האחרונות המודעות בקרב הדייגים עולה בהתמדה ורבים מהם מפגינים דאגה רבה לצבי ים שנלכדים ברשתות. במרבית המקרים הם משיבים אותם בחזרה לים, אך במידה ומדובר בצבים פצועים הם יוצרים קשר עם המרכז להצלת צבים.
 
"הצבה הגיעה אלינו במצב טוב יחסית לשאר הצבים הפצועים שמגיעים אלינו במהלך החורף. היא היתה בריאה מבחינה פיזית והיה לה תיאבון תקין. כל צב שמגיע אלינו יישאר לתקופה של בדיקות בכדי שנוכל לוודא שהוא כשיר לשוב לטבע בכוחות מחודשים". סיפר ל-ynet יניב לוי, מנהל המרכז. כשהתברר שהיא כשירה - הוחלט במרכז להסתייע בבראכה כדי להמשיך את המחקר הלווייני אחר נדידת צבי הים בים-התיכון.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ביולי אשתקד יצא הפרויקט לדרך. מטרתו היא לעקוב אחרי מסלול הנדידה וההטלה של נקבות צבי ים באזור הים-התיכון באמצעות משדרים לוויינים חדשניים. משדרים כאלה הותקנו על שיריונן של שתי צבות - "חיפה" ו"חווה". 

  

'חיפה' הגיעה לתוניס, 'חווה' הפסיקה לשדר בלוב

"מאז שהשתיים שוחררו חזרה לטבע, הן הספיקו לשחות אלפי קילומטרים ולשדר אלינו את מיקומן", סיפר לוי. "חיפה הגיעה לאזור תוניסיה ועדיין משדרת אם כי בתדירות פחותה מבעבר. לעומתה חווה הצליחה להגיע עד ללוב אך לאחר 21 יום הפסיקה לשדר. אנו מקווים שהיא הגיעה לתוניסיה ולא קרה לה דבר בדרך. זה תענוג גדול לראות את ההתקדמות שלהן עד כה, מאחר שהן לא הצבות היחידות עם משדרים. אנו יכולים לזהות שהן פגשו בדרך צבים ש'שוגרו' מקפריסין, תורכיה, סוריה, וכולם נודדים יחד לאזור תוניסיה. אני מעריך שבראכה הגיעה אלינו כדי להזדווג, אחרת היא היתה נמצאת יחד איתם".

 


 

חווה נעצרה בלוב, חיפה משדרת מתוניסיה (צילום: seaturtle.org )

 

מאחר שבראכה היא צבה מטילה, החליט לוי לנקוט באמצעי זהירות, והוסיף למשדר שהוצמד לשיריונה גם מתקן פלסטיק מיוחד. המטרה היא להבטיח שגם בעת ההזדווגות העתידית שלה עם בחיר ליבה, המכשיר האלקטרוני לא ייפגע או יינזק וימשיך לשדר את מיקומה ללא הפרעות.

 

עוד על צבי הים:

 

אחת המטרות של הפרויקט היא לגלות היכן אתר ההטלה של הצבות. לוי הסביר שעבודת איסוף הנתונים בעיצומה, ובעתיד - לאחר שישוחררו שני צבים נוספים עם משדרים לוויינים - ניתן יהיה לקבל תמונה מדוייקת יותר על דפוסי הנדידה שלהם עד לעונת ההטלה. המידע שיתקבל לפני עונת ההטלה עשוי להוכיח את ההשערה הרווחת כי הנקבות מגיעות להזדווג עם הזכרים מול חופי ההטלה שלהן במשך שנים רבות.  

 

צילום: יניב לוי רשות הטבע והגנים

 

 

המשדר המוצמד לשיריון הצבות שוקל כ-600 גרם והוא מסוגל לשדר את נתוני מיקום הצב ברגע שהוא עולה לנשום מעל פני המים. המכשיר מסוגל גם לגלות לחוקרים מתי הצב נח, אוכל ולאילו עומקים הוא צולל בשחייה ובחיפוש אחר מזון. המידע הזה חיוני על מנת לקבל תמונת מצב של הסביבה הימית בה חיים הצבים - ולשמור עליה מפגיעה.

 

המטרה: להגן על הצבים הנכחדים

האות הנשלח מהמשדר, שעלותו כמה אלפי דולרים, נקלט על ידי שלושה לוויינים ובזכות סוללה מיוחדת וחסכונית, הוא מתוכנן להחזיק מעמד לשלוש שנים כל עוד הוא לא נופל מהשיריון או מתקלקל. כדי להימנע מכך, חברה לפרויקט מראשיתו חברת 3M המייצרת דבקים חזקים ועמידים במים.

 

גם הפעם, עם בארכה, הביאו אנשי החברה את תרכובת הדבק המיוחדת שאמורה לעמוד באיתני הטבע, הזרמים והטילטולים. אחרי שנעשו מספר נסיונות הגיעו הצוותים לשיטת הדבקה חדשנית עם ארבעה סוגי דבק שונים וחזקים במיוחד.

 
אחרי שהדבק התייבש, ובארכה קיבלה הזדמנות אחרונה להשתכשך בבריכות המים של המרכז, וליהנות מארוחה קלה של חסילונים, דגים וחסה, היא הועברה לצב-בּולנס, והוסעה אחר כבוד לחוף ג'אסר א-זרקא. שלשום (א') בצהריים, חרף מזג אוויר הסוער והגלים גבוהים, שוחררה הצבה חזרה לטבע בנוכחות אנשי רשות הטבע והגנים ודייגים.

 

החוקרים מאמינים כי המידע שיופק מהמשדר, יעזור להציל את אוכלוסיית צבי הים מסכנת הכחדה. במידה ויתברר כי קבוצת הצבות מגיעות לשמורות טבע קיימות או לאזורים חדשים שם הן לנות או אוכלות, הגילוי עשוי לזרז הקמת שמורות טבע בתקופות ובאזורים מסוימים במהלך השנה, כדי להגן עליהן ועל בנות מינן.

 

  • כדי לעקוב אחר מסעה של "בארכּה" הצבה - לחצו כאן

פורסם לראשונה 23/02/2009 17:17

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיזוק אחרון
צילום: גל אייל
מוכנה לשידור
צילום: יניב לוי רשות הטבע והגנים
הדייגים חאלד (ימין) ומוסא (שמאל) מלווים את הצבה לים
צילום: יניב לוי רשות הטבע והגנים
מומלצים