"התלהבו ממני בראיון, ואז גילו שאני בהריון"
יום המשפחה הגיע, אך גלית, מפוטרת היי-טק, מגלה בדרך הקשה שבמדינת ישראל לא ממש מעודדים נשים צעירות להוליד ילדים. מחקר חדש של עמותת נט"ע מעלה נתונים עגומים לגבי קשייהן של נשים בשוק העבודה
היום (ג') מצוין יום המשפחה, אך גלית, שפוטרה מעבודתה יומיים לפני שגילתה שהיא בהריון והתקשתה למצוא מקור פרנסה אחר, היא עדות חיה לכך שהמדינה - ושוק העבודה - רחוקים מלעודד זוגות צעירים להקים משפחה ולהוליד ילדים. "אני בתחושה מאוד קשה", היא אומרת. "בישראל מצפים מנשים ללדת ילדים ולהקים משפחה, אך מצד שני בכלל לא מעודדים את זה. פתאום, בתקופה עם המון הוצאות של בדיקות הריון המגיעות לאלפי שקלים מצאנו את עצמנו מתקיימים ממשכורת אחת".
גלית, באמצע שנות ה-30 לחייה, עבדה יותר מארבע שנים במחלקת משאבי אנוש בחברת היי-טק. במהלך תקופת עבודתה טיפסה במדרגות הקריירה לתפקיד סמנכ"לית והרוויחה משכורת נאה. לפני כארבעה חודשים החלו פיטורים במקום עבודתה והיא היתה הראשונה שקוצצה בשל משכורתה הגבוהה. כמה ימים לאחר הפיטורים - גילתה שהיא בהריון.
"המכה הייתה גדולה. גם הפיטורים וגם ההריון - כך הפכתי לסחורה לא הכי חמה בשוק". היא החלה בחיפושים, אך למרות שהתלהבו מכישוריה, בחרו במקומות רבים שלא להעסיקה, לאחר ששמעו כי היא בהריון. כשסוף סוף התקבלה לעבוד כיועצת בחברת כוח אדם, היא החליטה שתודיע על הריונה רק לאחר שתתקבל (על פי החוק, על אישה בהריון להודיע על כך למקום עבודה רק בחודש החמישי - י.ב.). ביום הראשון לעבודתה הודיעה על כך למנכ"לית החברה.
הבוסית: את בהריון? זה איום ונורא
"תגובתה של המנכ"לית הייתה נוראית. היא אמרה 'אוי ואבוי, זה פשוט איום ונורא' למרות שהיא בעצמה אם לשלושה ילדים. כך החלה מסכת התעללויות. היא פשוט לא יכלה על פי החוק לפטר אותי מיידית, אבל קיבלתי יחס מזלזל, היא כל הזמן שאלה אם מצבי הבריאותי מאפשר לי לתפקד. דאגתי להגיד לה שאני בסדר, והריון זו לא נכות, ואף נשארתי לעבוד שעות נוספות כדי להוכיח שאני מתפקדת היטב.
"באיזשהו שלב היא התחילה גם לשאול אם יש לי בעיות בזיכרון בגלל ההיריון, ואחרי שבוע נוראי, שבו היא צעקה עליי על כל דבר כמו כוס שהשארתי בכיור - היא פיטרה אותי על אי התאמה לתפקיד. אז כבר הייתי בחודש חמישי להריוני והבנתי שסיכויי למצוא עבודה אפסיים".
לאחר מכן ניסתה גלית להתקבל לעבודה כיועצת בקורס הכנה ללידה. "הם מאוד התלהבו בראיון ורצו שאתחיל מיד, ואז אמרתי שאני בהריון. כעבור שבוע נאמר לי שלא ייפתח תקן למשרה. פתאום הבנתי שמבחינה תעסוקתית אני לא שווה שום דבר. זו תחושה מאוד קשה, פשוט מסרסת. אם המדינה היתה באה לקראת אותם מעסיקים ומעודדת אותם, אולי המצב היה נראה אחרת".
לא יודעות "לשווק" את עצמן
עמותת נט"ע (נשים לטובת עתידן) הוקמה לפני שלוש שנים במטרה לקדם נשים בעולם התעסוקה ולסייע לנשים לבנות קריירה. העמותה ערכה בשנתיים האחרונות מחקר שבדק מה הם החסמים העיקריים העומדים בפני נשים בתעסוקה. מהמחקר עולה כי 34% מכלל הנשים מתקשות להתגבר על שינויים משמעותיים בתחום המקצועי או לעבור הסבה מקצועית. עוד עולה כי 24% מהנשים מתקשות לצאת לשוק העבודה לאחר שלא היו מועסקות תקופה ארוכה מסיבות שונות, בעיקר בשל גידול ילדים או נסיעות לחו"ל של בני זוג. 24% השיבו כי מאוד קשה להן להתקדם במהלך הקריירה.
"ישנן נשים רבות שאומרות שיש להן בעיה לשלב בין עבודה למשפחה, אך הן אינן יודעות שמדובר בבעיה מגדרית",
מסבירה מנכ"לית העמותה, ד"ר יעל יצחקי. "הן בוחרות מקצוע תוך התחשבות בשאלה כיצד הדבר ישפיע על גידול ילדיהן או ישתלב עם עבודתו של בן הזוג, כלומר - שיקולי הקריירה שלהן מאוד מושפעים משיקולי המשפחה. בנוסף נשים רבות אינן מתקדמות לדרגות גבוהות במקום עבודתן משום שבדרך כלל הגברים שעומדים בעמדות מפתח מחפשים את בני דמותם".מהמחקר עולה גם כי רבות מהמשיבות סולדות מ"פוליטיקה ארגונית", כלומר, לא יודעות "לשווק" את עצמן במקום שבו הן עובדות. "גברים בוחרים את מה שמעניין אותם", מסכמת ד"ר יצחקי, "ומה שמניע נשים הוא הצורך לשלב קריירה תוך התחשבות בצרכי המשפחה".