הסתיימה המסיבה הגדולה בעולם
הסמבה ניצחה את המשבר הכלכלי: למרות החששות, הקרנבל התוסס והצבעוני של ריו דה ז'נירו, שהסתיים אמש, היה זוהר כתמיד ומשך מיליונים לרחובות. "שום דבר אחר לא חשוב עכשיו", אמר רנאטו, פועל בניין, "העיקר שיש לנו קרנבל נפלא"
התופים רעמו, בועות סבון, נוצות וקונפטי זהרו והסתחררו באוויר כאשר 4,000 הרקדנים, בתלבושות מרהיבות ולעתים בתלבושות זעירות להפליא, נכנסו בקצב הסמבה אל איצטדיון הסמבה-דרום בריו דה-ז'נירו. הקרנבל של ריו, המסיבה הגדולה ביותר בעולם, נחתם לאחר ארבעה ימים של חגיגה ללא הפסקה, אפילו המשבר הכלכלי העמוק לא הצליח לפגוע בהתלהבות של החוגגים.
12 בתי הספר המובילים לסמבה, המתכוננים במשך חודשים ארוכים לחגיגה השנתית, השתתפו בתהלוכה המסורתית לעיני 80 אלף צופים נלהבים, בהם גם נשיא ברזיל, לואיז דה סילבה. יפהפיות בלבוש מינימלי פיזזו על גבי עגלות ענק מקושטות, בעוד הזמרים והנגנים תופפו בקצב הסמבה והשמיעו את ההמנונים החדשים.
לכל אחד מ-12 בתי-הספר המשתתפים בתחרות יש את "המלכה" שלו, אשר מובילה את שורת המתופפים. לרוב לבושה המלכה בלא הרבה יותר מכתר נוצות ענק ונעלי עקב גבוהות, והתפקיד הפך לשנוי במחלוקת לאחר ששחקניות מפורסמות ודוגמניות החלו להחליף את נציגות הלהקה.
הפסטיבל של ריו הוא מסורת עתיקת יומין, שהחלה בברזיל לפני אלפי שנים, אבל הקרנבל המודרני המוכר לנו היום התפתח מאז המאה ה-18, והוא משלב את המסורת של המתיישבים הפורטוגזים עם המורשת התרבותית שהביאו לכאן העבדים האפריקנים. המצעד הראשון של בתי הספר לסמבה נערך ב-1928.
עשרות אלפי צופים נלהבים (צילומים: אי פי)
מצעדי ריקוד הקאן קאן לצעדי הסמבה
הקרנבל השנה עמד בסימן מחווה ברזילאית לצרפת, וברוח זו רקדו תלמידי בית הספר "גראנד ריו" לצלילי שיר שמילותיו הן: "המוטו שלי הוא שוויון, חירות ואחווה". הצרפתים, מצידם, שלחו לקרנבל קבוצה של 32 רקדנים מהקברט הנודע של המולאן רוז', שהחליפו באופן זמני את ריקוד הקאן קאן בצעדי סמבה.
ההילולה נפתחה ביום שישי כשראש עיריית ריו הגיש את מפתחות העיר למלך הפיקטיבי של הקרנבל, קינג מומו. הטקס נערך במצודת קופקבאנה, הצופה אל חוף הים המפורסם ביותר בעיר. קינג מומו קרא לנתיניו הזמניים לחגוג ללא מהומות.
קינג מומו פותח את חגיגות הקרנבל
קרוב ל-150 אלף איש הגיעו כבר בשעות הבוקר המוקדמות לרחובות הראשיים, ותפסו את מקומם של האוטובוסים והמכוניות. תשומת לב מיוחדת משך כפיל של נשיא ארה"ב החדש, ברק אובמה, שרקד ונופף לשלום לאנשים בקהל.
הצופים שמילאו את השדרות הרחבות קיבלו לא רק תצוגה מרשימה מרהיבה של תלבושות, ריקודים ושירים שנכתבו במיוחד לפסטיבל – הם גם זכו בקונדומים שחולקו להם חינם, כחלק מהמאבק של ממשלת ברזיל בהתפשטות מגיפת האיידס. המספר הכולל של הקונדומים שחולקו במהלך הקרנבל עמד על לא פחות מעשרה מיליון.
ברחובות ובאצטדיונים
מאות חוגגים ברזילאים בלתי נלאים הצטרפו בריקודים לחברי להקת ה"קוראדו דו בויטאטה", שערכה את המצעד שלה בשכונות המרכזיות של ריו דה ז'נירו. בריו קיימות כ-300 קבוצות ריקוד שכונתיות המכונות בלוקוס, כמה מהן קיימות כבר יותר ממאה שנה. ה"קוראדו דו בויטאטה" היא אחת מהקבוצות השכונתיות הצעירות, אך מהמוכרות ביותר. כל אחד יכול למצוא את מקומו בבלוקוס. ישנם בלוקוס לכלבים, לילדים, וכם לגברים שאוהבים להתלבש כמו זמרות ברזילאיות מפורסמות, או כמו נזירות.
תזמורת בשכונות במרכז העיר
המשבר הכלכלי גרם לכמה בתי-ספר לקצץ באופן משמעותי בהוצאות לקראת הקרנבל, אבל גם דחף אותם למצוא פתרונות יצירתיים וידידותיים לסביבה: תחפושות ומסכות הוכנו הפעם מחומרים ממוחזרים, כמו בקבוקים וקרטונים משומשים. "אומרים שהשנה המשבר משפיע על הקרנבל, אבל לחגיגה שבתוכנו אין כל מחיר", אמרה מיקאה שרי, שעיצבה את התלבושות של רקדני בית-הספר גראנד-ריו. "שום דבר אחר לא חשוב עכשיו", הוסיף ורנאטו טייסירה, פועל בניין בן 25, "העיקר שיש לנו קרנבל נפלא".
מאות חגיגות לא רשמיות ממלאות את רחובות ריו, במה שנחשב ללב האמיתי של הקרנבל. בחגיגה הגדולה ביותר השתתפו, לפי ההערכות, לא פחות מחצי מיליון בני-אדם, והיא נמשכה ארבעה ימים רצופים ללא רגע אחד של הפסקה.
רק לשזוף את העיניים ולהרגיש כאילו היינו שם: