שתף קטע נבחר

 

נתניהו: הפגישה עם לבני תהיה מכרעת

גורמים ששוחחו עם יו"ר הליכוד אמרו כי "עושה רושם שהוא מתכוון ללכת עוד לקראת לבני". בכיר בליכוד הסביר שכניסת קדימה לממשלה יכולה להתרחש גם תוך כמה חודשים. נתניהו ייפגש עם עיני, מקורבו של ברק. צוות המו"מ שלו ייפגש עם הבית היהודי והאיחוד הלאומי

יומיים לפני הפגישה השנייה שלו עם ציפי לבני, יושב ראש הליכוד, בנימין נתניהו, משדר כי הוא מתכוון לעשות צעדים נוספים כדי לצרף את קדימה לממשלתו. נתניהו אמר אמש (ד') בשיחות סגורות: "אני חושב שהפגישה ביום שישי תהיה מכרעת ומשמעותית".

 

הרכבת הממשלה - כותרות אחרונות:

  

גורמים שונים ששוחחו עם נתניהו התקשו לקבוע האם הוא אופטימי לקראת הפגישה,

אולם ציינו כי "עושה רושם שהוא מתכוון ללכת עוד לקראת לבני. יש בו רצון אמיתי להכניס את קדימה לממשלה ולהקים ממשלה רחבה".

 

בסביבתו של נתניהו אומרים כי עדיין לא התקיימה התייעצות קובעת לפני הפגישה, וכי "מחפשים פתרונות יצירתיים. לא ברור מה עוד אפשר להציע לה. נתניהו מוכן לתת הצהרות שהוא מוכן לנהל משא ומתן עם הפלסטינים, שהוא מוכן לנסח איתה את קווי היסוד של הממשלה, שהוא מוכן ללכת לקראתה, אבל כלל לא בטוח שהיא רוצה להיכנס לממשלה. הרבה יותר ממה שהוא אמר לה, הוא לא יוכל לומר לה. מה הוא כבר יכול לומר לה?".

 

מקורביו של נתניהו סיפקו סימן לנדיבותו של יו"ר הליכוד - אלה הכחישו כי דן מרידור מועמד לתפקיד שר הביטחון, וציינו כי מועמדיו של נתניהו לתפקיד שר הביטחון הם אהוד ברק, שאול מופז ובוגי יעלון - בסדר הזה ובהתאם להסכמים הקואליציוניים. בכל מקרה, הבהירו הגורמים כי לפי שעה "רוטציה לא באה החשבון".

 

יועציו של נתניהו חלוקים בעניין הקמת ממשלת ימין צרה. יש יועצים שלא מתרגשים מהביקורת, ומאמינים כי ממשלה צרה תתפקד בצורה יעילה. אחרים מאמינים כי "חייבים להביא את קדימה או את העבודה". מקורבים לנתניהו מתחו ביקורת על בכירים בקדימה שתומכים בכניסה לממשלה, אולם מסרבים לומר זאת בפומבי: "יש בקדימה קבוצה שלמה של אנשים שמתנגדים לציפי לבני, אבל פוחדים מהצל של עצמם. אז אם כך, שישארו שם".

 

ההבדל בין נתניהו וחמאס

נתניהו היה רוצה לראות את העבודה ואת קדימה בממשלתו, אולם לפי שעה ועל פי ההצהרות של לבני וברק - שתי המפלגות האלה בדרך לאופוזיציה.

 

גורמים המקורבים ללבני ציינו כי היא עשויה לשנות את עמדתה לגבי הצטרפות לקואליציה, אם ראש הממשלה המיועד יספק לה הבהרות חד-משמעיות בשלושה נושאים: המדיני - שתי מדינות לשני עמים, שינוי שיטת הממשל וברית הזוגיות. "שני הנושאים המרכזיים שחשובים זה הנושא המדיני ונושא דת ומדינה", אמר גורם המקורב ללבני. בכירים בקדימה ציינו כי "אם נתניהו יגיד שתי מדינות לשני עמים ויציע רוטציה, יהיה קשה לומר לו לא".

 

מקורבים ליו"ר קדימה אמרו כי אם נתניהו מתכוון לדבר איתה בפגישה על תיקים בממשלה או להציע את תפקיד יושב ראש הכנסת לדליה איציק - הוא ייתקל בלאו נחרץ מצידה של לבני. "תיקים לא מעניינים אותה", אמר גורם בסביבתה של יו"ר קדימה. "זה גם לא מעניין אותה איזה שר יהיה רוני בר-און, או האם דליה איציק תהיה יו"ר הכנסת או לא. היא רוצה הבהרות חד משמעיות על הדרך ועל קווי היסוד".

 

"נתניהו צריך להחליט איזה ראש ממשלה הוא רוצה להיות - ראש ממשלת הסרבנות, או ראש ממשלה שיאפשר לקדם נושאים גורליים למדינה. אם הוא מתכחש לאנאפוליס ולמפת הדרכים - מה ההבדל בינינו ובין החמאס?", תהו המקורבים.

  

בכירים בליכוד אמרו כי עדיין לא נסגרה הדלת לממשלה בפני קדימה. "גם אם זה לא יקרה מיד, זה יכול לקרות בעוד כמה חודשים", אמר בכיר. "אין לדעת מה יקרה תוך זמן קצר לאחר הקמת ממשלת ימין צרה. אולי תהיה התפוררות בקדימה, אולי יהיו שינויים. דברים יכולים להשתנות. קשה לראות את כל השרים של קדימה הופכים לאופוזיציונרים לוחמים".

 

התחממות בציר לברק

בתוך כך, נתניהו ייפגש מחר עם יושב ראש ההסתדרות, עופר עיני, לדיון על מצב המשק. יש כמה וכמה סוגיות בוערות על הפרק, אך ראוי לזכור שעיני הוא גם מקורבו של יו"ר העבודה ברק ואחד האנשים החזקים במפלגה, ובמערכת הפוליטית מעריכים כי השניים ידונו גם בהקמת הממשלה.

 

נתניהו מעוניין לצרף את העבודה לממשלה, והוא צפוי לנסו לשכנע את עיני להשפיע על ברק ועל בכירי העבודה שלא ללכת לאופוזיציה.

 

באותו הזמן, בכפר המכביה ימשך המשא ומתן הקואליציוני. צוות המשא ומתן של הליכוד ייפגש עם צוותי המו"מ של הבית היהודי והאיחוד הלאומי. בבית היהודי אומרים כי נושא החינוך יעמוד בראש סדרי העדיפויות של המפלגה, וכפי שהתחייבה לבוחריה - תדרוש את שמירת מעמדו של החינוך הדתי ותגבור לימודי היהדות בבתי הספר הממלכתיים. חברי הכנסת דניאל הרשקוביץ, זבולון אורלב ואורי אורבך, יחד עם ניסן סלומינסקי ושר שלום ג'רבי שלא נכנסו לכנסת, ינהלו את המשא ומתן וידרשו גם הקמת ועדת שרים לטיפול במפוני גוש קטיף וכן את תפקיד יו"ר הוועדה.

 

בנושאי דת ומדינה תדרוש המפלגה כי כל שינוי בסטטוס-קוו ייעשה בהסכמת כל חברי הקואליציה. היא תבקש לקדם הצעה של ח"כ אורלב להעברת חופשת סוף השבוע לימים שבת וראשון,

כדי שהשבת תוקדש לענייני תרבות ורוח ואילו בראשון ייפתחו מרכזי הקניות. בסוגיית ברית הזוגיות תדרוש הבית היהודי שכל חקיקה בעניין תהיה בתיאום עם הרבנות הראשית ובכפוף להלכה. 

 

הרשקוביץ מעוניין להתנות את כניסת מפלגתו לקואליציה בהחלת החוק הנורווגי, לפיו מי שמתמנה לתפקיד שר יתפטר מהכנסת וישוב אליה עם סיום תפקידו, אולם נושא זה יעלה ככל הנראה רק בפגישות המשא ומתן הבאות. בתחום המדיני-ביטחוני תדרוש הבית היהודי התחייבות, כי בכל הסכם שלום לא תיסוג ישראל מהגולן ולא תוקם מדינה פלסטינית. נציגי

הבית היהודי לא ידון בתפקידי שרים או סגני שרים, אך במפלגה מזכירים כי התחייבו בפני הבוחרים לבקש את תיק החינוך.

 

חברי הכנסת של האיחוד הלאומי התכנסו ערב הפגישה במשרדי מפלגת "תקומה", כדי לדון בדרישות שיעלו במשא ומתן. היו"ר, ח"כ יעקב כץ (כצ'לה), צפוי לבקש את תיק השיכון או את תפקיד סגן שר הביטחון. בנוסף תדרוש המפלגה הכשרת מאחזים בלתי חוקיים ביהודה ושומרון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו ולבני. עוד פגישה
צילום: גיל יוחנן
הרשקוביץ. החוק הנורווגי
צילום: דודי ועקנין
כץ. להכשיר מאחזים
צילום: דודי ועקנין
מומלצים