שתף קטע נבחר
 

האוצר: לא נסייע לויטה לפני תום ההליך המשפטי

על אף תקוות העובדים - משרדי האוצר והתמ"ת אינם יכולים להתערב עד תום ההליכים. בדיקת הדו"חות הכספיים של המפעל מעלה שבעליו הצליחו לשפר את הרווחיות מרמה של 0.17% ב-2002 עד 6.7% ב-2007

יום לאחר החלטת בית המשפט שדחתה את כינוס הנכסים בשמונה ימים, חזרו עובדי ויטה פרי גליל לעבוד. אתמול גם החל סבב נוסף של שיחות בין נציגי העובדים לכמה מהגופים המעוניינים ברכישת החברה, ביניהם וילי פוד ופריניר.

 

 

המציעים מעוניינים להשיג את הסכמת העובדים בהסדר נושים, שיוצע באסיפת הנושים ביום רביעי הבא, כדי שאלו יתמכו בהצעתם לרכוש את החברה.

  

החזרה לעבודה לוותה בטרוניה קשה בקרב חלק מ־300 עובדי המפעל בחצור הגלילית, שלדבריהם אין טעם לחזור לעבוד עד שיידעו בוודאות שהמפעל ניצל מסגירה. עם זאת, לחץ של אנשי ההסתדרות החזירו את רוב העובדים לעבודה סדירה.

 

נושי ויטה פרי גליל, שציפו להתערבות המדינה בהצלת המפעל - עלולים להתאכזב. נכון לעכשיו, משרדי האוצר והתמ"ת אינם מתכוונים לפעול כדי להציל את ויטה. לדברי אנשי האוצר, כל עוד העניין עומד בדיון בבית המשפט - הם אינם יכולים להתערב. 

 

חרף הדרישות להתערבות ממשלתית, הרי שהמפעל הכושל כבר זכה בעבר לסיוע של המדינה. בשנת 2004 הקים משרד התמ"ת קרן סיוע למפעלים בשם "קרן למפעלים במצוקה", שהיקפה עמד על כ־30 מיליון שקלים. החברה שתפעלה את המכרז ואשר המליצה בפועל על החברות שראויות לקבל כספים במסגרתו היתה חברת מכלול - המעניקה שירותים עסקיים וייעוץ פיננסי. 

 

מכלול המליצה למשרד התמ"ת להעניק סכום משמעותי למפעל ויטה פרי גליל, כשליש מסך ההקצאה של הקרן שהם 10 מיליון שקלים ובמקביל ערך המפעל סבב פיטורים נפרד. לדברי אורן גוטסמן אחד ממנהלי חברת מכלול - "לויטה פרי גליל אכן ניתן מענק לפני כ־4 שנים. היקפו לא זכור לי אך הדבר אושר במוסדרות התמ"ת ובוועדות השרים. מכלול היתה יועצת לקרן ותו לא".

  

בורג נגד הבנקים

ועד שיתקבלו החלטות באשר לעתידו של המפעל נמשכים חילופי ההאשמות בין אברום בורג, שותף בויטה פרי גליל, לבין הבנקים הנושים. בורג הגיב אתמול בחומרה להאשמת הבנקים הנושים, כאילו ניהול כושל הביא את המפעל למצבו הנוכחי. "במקום לריב עם העובדים הבנקים רבים עם אברום בורג אישית", אמר. הדברים נאמרו לאחר שגורם במערכת הבנקאית אמר ל"כלכליסט": "במקום להאשים את הבנקים, מוטב שבעלי החברה יבדקו כיצד שרפו 270 מיליון שקל והביאו את המפעל למקום שהוא נמצא בו היום".

  

בורג טוען שהסכום מנופח: "החוב של ויטה לבנקים עומד על 150 מיליון שקל, מתוכם הוחזרו לבנקים 80 מיליון שקל בשמונה השנים האחרונות רק מריבית".

 

ההכנסות דווקא זינקו 

מקריאת הדוחות הכספיים של ויטה פרי גליל עולה כי בשנים האחרונות הפעילות התפעולית של החברה נמצאת במגמת התייעלות. החברה הצליחה להגדיל את שיעור הרווח התפעולי מ־0.17% בשנת 2002 לשיעור רווח תפעולי של 6.7% בשנת 2007. הרווח התפעולי גדל מ־353 אלף שקל בשנת 2002 ל־18 מיליון שקל בשנת 2007. מדובר בצמיחה ממוצעת של כ־120% בשנה - וזאת למרות שהכנסות החברה צמחו בתקופה זו ב־5% בממוצע בלבד מדי שנה. 

 

השיפור בפעילות התפעולית אמנם מרשים - אך לא מספיק כדי לכסות את התחייבויות השוטפות של החברה לבנקים. הוצאות המימון של ויטה עמדו בכל שנה מאז 2002 בסביבות 20 מיליון שקל. זאת, בשעה שהרווח התפעולי של החברה היה נמוך באופן משמעותי.  

 

ההרעה האמיתית חלה בשנה שעברה, כשהחברה החלה לרשום ירידה בשיעורי הרווחיות ובהיקפם. לאור מצבה הבעייתי אליו נקלעה ויטה, החברה היתה חייבת להמשיך להשתפר, אולם קשיי המימון שלה - כך על פי הדוחות הכספיים - הביאו אותה להתחיל לבצע מכירות בשיעורי רווחיות, בנסיון לשפר את נזילות החברה בטווח מיידי.  

 

כבר בפברואר 2008 פנתה החברה לקבלת אשראי נוסף מהבנקים, בהיקף של כ־6 מיליון שקל. ההלוואות ניתנו רק לאחר שאביב אלגור, מבעלי השליטה בחברה, העמיד לבנקים בטוחות בהיקף זהה. חודשיים מאוחר יותר, באפריל, ביקשה ויטה משני הבנקים הנושים שלה - דיסקונט ולאומי - להקפיא את פרעון קרן הלוואה עד לחודש בספטמבר. החברה קיבלה הארכה עד לסוף 2008 לתשלום קרן וריבית בהיקף של 11 מיליון שקלים. לאחר שההלוואה לא נפרעה במועד, הבנקים ביקשו למנות לחברה כונס נכסים.

 

כדי שהחברה תצליח לשרוד ולעמוד בהתחייבויותיה הפיננסיות, היה עליה להגיע לרווח תפעולי של יותר מ־20 מיליון שקל בשנה. סכום זה מהווה רווח תפעולי בשיעור של 7.5%, על פי הכנסותיה בשנת 2007. מדובר ביעד לא פשוט עבור חברה שמקורותיה הכספיים להשקעות חדשות מוגבל מאוד.  

 

כעת נדרשים המציעים לשפר הצעותיהם, אלא שכלל לא בטוח שהמציעים יסכימו לעשות זאת. יעקב צ'סקלה, הבעלים של פריניר, אמר ל"כלכליסט": "הצענו להזרים 37.5 מיליון שקל במזומן, לא לפטר עובדים ולשמור על כל זכויותיהם. בכלל לא בטוח שאגיש הצעה משופרת". 

 

השתתפו בהכנת הידיעה: מיקי פלד, אורנה יפת, סיון איזסקו ונעמה סיקולר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובדי המפעל מפגינים מול ביהמ"ש
צילום: שי וקנין
יו"ר ועד עובדים של פרי הגליל, יורם חזיזה
צילום: אביהו שפירא
מומלצים