המגדלים דורשים הסדר עם ויטה: לא נזרע בחינם
עובדי ויטה חזרו אתמול לעבודה, אבל מגדלי הירקות עדיין ממתינים לכספם. ראש ארגון המגדלים: "השדות ריקים - אם ויטה רוצה שנמשיך לזרוע, שתשלם את מה שהיא חייבת לנו"
עובדי ויטה פרי הגליל חזרו אתמול (יום ד') לעבודה מלאה, בעקבות הארכה שהעניק בית המשפט למציאת פתרון לחברה. בינתיים, הודיעה פרי הגליל כי נגרם לה נזק של 47 מיליון שקל בגלל מחסור באפונה ובתפוחי אדמה לאחר שהחקלאים הפסיקו לייצר עבורה.
- האוצר: לא נסייע לויטה לפני תום ההליך המשפטי
- הצלה לעובדים: ביהמ"ש דחה ההסדר בויטה
- בורג לבנקים: אתחלק איתכם ברווחי ויטה
פיני מהר"ם, יו"ר ארגון עובדי הפלחה ויו"ר "שולחן ירקות לתעשייה", מייצג את מגדלי הירקות בצפון שסיפקו לוויטה פרי הגליל במשך השנים את התוצרת החקלאית, שעובדה במפעל פריניר לשימורים וירקות קפואים. אתמול הוא אמר ל"ממון": "בחיים שלי לא הייתי בדברים כאלה כמו כינוסים ואסיפות נושים. במקום להיות בשטח, הייתי אתמול בבית המשפט בחיפה בדיון על ויטה. לא להאמין מה הלך שם. זה מאוד קשה לכולם. יש כל מיני הצעות לרכישה, אבל אני יודע מה אני רוצה.
"לנו באופן עקרוני לא משנה אם הפתרון הוא הסדר נושים, רכישה, מפעיל וכו.' התנאים שלנו, כדי להמשיך לזרוע עבור ויטה, הם שישלמו לנו את החוב של 27 מיליון שקל על השנה שעברה ושייתנו לנו ביטחונות עבור הזריעה החדשה. אנחנו לא מוכנים יותר לזרוע ולחכות לכסף ללא ערבויות".
מה אתם עושים בינתיים?
"השדות עכשיו ריקים, אבל לא יישארו כך לאורך זמן. אני יכול לזרוע חומוס, חמניות, כותנה. לא יישאר חור שחור."
אתה חושב שכולם הפנימו שבלי המגדלים לא יהיה הסדר?
"הפנימו טוב מאוד. נאמר בבית המשפט בצורה מפורשת שצריך להגיע להסדר עם המגדלים".
ומה אם יאשימו אתכם שאתם לא מוכנים לתרום את חלקכם למאמץ להצלת המפעל?
"אנחנו מוכנים לפרוס את החוב. מי שחושב שאנחנו צריכים לוותר על חלק מהחוב, התשובה שלי היא: 'לא, אנחנו לא מוותרים.' אנחנו תרמנו את חלקנו להצלת המפעל ועוד איך. כבר השקענו מכספנו, ומדובר בהמון כסף בהכנה לזריעה. מי יחזיר לנו את הכסף של השטחים שהכנו ובהם כבר לא נזרע העונה אפונה? אני מאוד מקווה שלא יהיה מצב שבגלל שלא זרענו והפסדנו את העונה, אז הבנקים פתאום ייצאו צדיקים ואנחנו לא. הרי המפעל עובד כעת בזכותנו. המפעל משתמש ומוכר כעת תוצרת שלא שילמו לנו עבורה. המפעל משלם למנהל המיוחד, לקרטונים וכו,' אך לנו לא".
זה לא מעלה הרהורים שניים בקשר לעיסוק בחקלאות?
"חקלאות היא דרך חיים שאני קם בבוקר ונושם את ריח האדמה. זה מספיק לי. חקלאים תמיד לוקחים הימורים גדולים - אם יירד גשם, אם יהיו מזיקים, אם ישלמו לנו".
יו"ר עשות לעזרת ויטה
מוטי חזיזה, יו"ר ועד העובדים של מפעל ויטה פרי הגליל, קיבל בימים האחרונים חיזוק ממי שכבר ניהל בעבר מאבק נגד הבכירים בחברת ויטה, אביב אלגור, איאן דיוויס ואברום בורג. מי שהתגייס לעזרת חזיזה הוא יו"ר ועד עובדי מפעל עשות אשקלון, פרץ מוצרפי, אשר עמד לפני שלוש שנים בדיוק במצב שבו עומד מפעל ויטה פרי הגליל.
אז עמד המפעל בפני סגירה לאחר שצבר חובות בהיקף של מיליוני שקלים. המדינה ביקשה להפריט את המפעל והוא נמכר לאברום בורג, שמבקר המדינה קבע לאחר מכן שהיה איש הקש של איאן דיוויס ואביב אלגור בחברת 3i, בעלת חברת ויטה פרי הגליל.
לאחר המכירה פורסם ב"ידיעות אחרונות" תחקיר על איאן דיוויס ואביב אלגור, ועל הקשר שלהם לבורג. בעקבת התחקיר הוקפאה מכירת המפעל על־ידי מבקר המדינה, השופט מיכה לינדנשטראוס.
מוצרפי הסביר לחזיזה כי עליו להיאבק ולהסתייע באמצעי התקשורת משום שרק כך תימנע סגירת המפעל. "אני מציע לחזיזה לנהל מאבק במספר מישורים, ולהביא לתודעת הציבור את הסכנה שבסגירת המפעל לעיירה חצור. בכל מקרה, אל לו לסמוך על הבעלים של המפעל שמנסים להסתתר מאחורי המאבק של ההסתדרות, לאחר שהביאו למשבר במפעל".
הכתבה המלאה מתפרסמת היום במוסף "ממון" של ידיעות אחרונות"