הערכה: המיתון באסיה - החמור זה כמה עשורים
נתונים קשים מאסיה: הייצוא ביפן ירד בינואר ב-45.7%, שפל של 50 שנה בייצוא מהונג קונג, כלכלת הודו צומחת בקצב האיטי מאז 2004 והריבית באוסטרליה בשפל של 45 שנה. בורסות אסיה נסגרו במגמה מעורבת
כלכלות המזרח הרחוק שנפגעות באופן משמעותי מהירידה הדרמטית בהיקפי הייצוא מהן, גולשות למיתון חמור. כך עולה מתמונת מצב קודרת שמפרסמת סוכנות הידיעות בלומברג. להערכת הסוכנות, מדובר במיתון החמור ביותר בעשורים האחרונים.
כלכלת יפן מדווחת על צניחת הייצוא בהיקף של 45.7% בחודש ינואר, וירידה של 10% בתפוקת הייצור בתעשייתי. בסינגפור מתכווץ התמ"ג בשיעור שיא של 33 שנה, ואילו כלכלת דרום קוריאה התכווצה ב-5.6% ברבעון האחרון, הירידה החדה ביותר מאז 1998.
בהונג קונג ירד היקף הייצוא בחודש ינואר לשפל של חמישים שנה. כלכלת הונג קונג התכווצה ב-2% ברבעון הרביעי לעומת הרבעון השלישי. מדובר ברבעון שלישי של ירידה רציפה בתמ"ג.
שיעור הריבית באוסטרליה הוא הנמוך ביותר ב-45 השנים האחרונות. בהודו ירדו עלויות ההלוואה לשפל של כל הזמנים. כלכלת הודו צמחה בקצב האיטי ביותר מאז שנת 2004, וכפי הנראה יהיה שיעור צמיחתה ברבעון הרביעי של 2008 כ-6.1% בלבד, זאת לעומת 7.6% ברבעון הקודם.
סקירת מסחר
למרות ירידות השערים אמש (ה') בוול סטריט, שהתרכזו בסקטור הביטוח, נרשמה הבוקר מגמה מעורבת בשוקי המזרח הרחוק. את המניות העולות הוביל סקטור הטכנולוגיה, לאחר שבנק ההשקעות גולדמן סאקס נתן המלצת קניה לסקטור זה.
לצד ירידות שערים בבורסות סין והונג קונג, מדד הניקיי היפני עלה בכ-1.5%, על רקע הודעת שר האוצר היפני, כי הוא בוחן דרכים חדשות לעידוד שוק המניות במדינה. זאת, למרות נתוני מאקרו קשים מאוד על היקפי התפוקה התעשייתית ביפן שפורסמו הבוקר.
יפן
שר האוצר היפני, קאורו יוסאנו, מסר אתמול כי הוא בוחן דרכים חדשות לעבות את שוק המניות של יפן. בכך מאותת השר כי ממשלת יפן צועדת לכיוון של רכישת מניות בשוק ההון.
בתוך כך מדד הניקיי נפל לשפל של 26 שנה בשבוע שעבר לאור התקדמותה של הכלכלה השניה בגודלה בעולם לקראת המיתון החמור בתולדותיה מאז מלחמת העולם השניה.
שר המסחר של יפן מסר כי הוא צופה שמגמת הירידה בתפוקה התעשייתית תתהפך בחודש מרס. בחודש ינואר דווח כי היקף התפוקה של המפעלים ביפן צנח ב10% לעומת חודש דצמבר, והצפי הוא כי בחודש פברואר תמשיך התפוקה להצטמצם ב-8.3% נוספים.
סין
בורסת סין איבדה כ-1.8% בהובלת מניות סקטור הסחורות והאנרגיה. על רקע ציפיות להעמקת המיתון ופגיעה ברווחיו של הסקטור. מתחילת השנה נפלה בורסת שנגחאי ב-14%.