עולות במשקל כבד: שתי נקבות ביזון אמריקניות
שתי נקבות ביזון אמריקניות ראשונות בישראל, במשקל של כ-700 קילוגרם כל אחת, הגיעו לביתן החדש ביער האיילים במושב אודם בגולן. "זה חלום שהתגשם", אומרים היזמים. בארה"ב ביזוני הבר מצויים בטבע תחת איום; בישראל יוקם בקרוב גרעין רבייה עם ביזון זכר מגרמניה. אבל קודם הן זקוקות לשמות - יש הצעות?
שתי דיירות כבדות משקל הגיעו אתמול בבוקר (א') אל יער האיילים במושב אודם שבצפון רמת הגולן, וזכו לקבלת פנים לבנה בזכות השלג שירד בסוף השבוע וכיסה את אדמת היער.
לאחר מסע ארוך מבאפלו שבמדינת ניו יורק בארה"ב, נקבות הביזון האמריקניות צלחו גם את נבכי הבירוקרטיה המקומית. בתום שלושה חודשי הסגר, אישרו משרד החקלאות והשרותים הווטרינריים כי השתיים כשירות למגורי קבע בין האיילים ועדרי התאו ביער אודם.
משה אמיתי, בעליו של יער האיילים, עמל על הבאתן של שתי נקבות הביזון כבר מספר חודשים. מה גרם לו דווקא להתמקד ביונקים הצמחוניים העצומים? "מאותה סיבה שבחרתי להביא דווקא איילים ליער", הוא מסביר.
700 קילוגרם של פרווה צמרירית (צילום: אביהו שפירא)
"מרבית מהאנשים עושים סלט ירקות ומתקשים להבדיל בין צבאים לאיילים. רבים מתבלבלים גם בין הביזון לתאו שמכונה גם בופאלו או ג'מוס", אמר אמיתי ל-ynet. "החלום שלי היה להביא אותן לישראל, כדי שאנשים יתרשמו מהן בגודל טבעי. מרוב שהן מכוערות, הן מקסימות. קשה להישאר אדיש מולן".
הביזונים נמצאים תחת איום בטבע בארה"ב
אך הקסם של חיות הבקר הגדולות לא טמון רק בפרוותן הסבוכה וגודלן המרשים, על פי איגוד השימור העולמי (IUCN) הן מצויות בטבע בארה"ב תחת איום בעקבות ציד במספרים גדולים שאירע במהלך המאה ה-19.
הביזונים ניצודו בעבור בשרם ועורם, אך כיום מוערך מספרם של עדרי ביזון בטבע, שאינם מיועדים למטרות מסחריות, בעשרות אלפים בלבד. זאת, הודות לפרויקטים של השבה לטבע, ותוכניות לשימור שני תתי-המין של הביזונים באמריקה שמנוהלות כיום על ידי הממשלה ושמורות טבע פרטיות.
אמיתי מודע למצבם השברירי בטבע ומצהיר כי בכוונתו להקים גרעין רבייה בעתיד הקרוב. שתי הנקבות הן צעירות ופוריות - האחת בת ארבע שנים והשנייה נושקת לגיל חמש.
"חשוב להרבות את המין עם זכר שאינו מצפון אמריקה במטרה להעשיר את המגוון הגנטי של הביזונים ויש לי כבר מועמד מתאים מגרמניה", הוא מסביר ומגלה שאם הבאתו של הזכר לא תצלח, הוא גם ישקול הזרעה מלאכותית כדי להרבות את הנקבות. "כבר קיבלתי פנייה משמחת מגן חיות ברוסיה שמנסה להרבות את הביזונים המעטים שנמצאים אצלו, ואני מקווה שנוכל ליצור קשר הדדי שיכול להועיל לביזונים".
התאואים והאיילים נותנים כבוד
מה אוכלת חיה השוקלת כ-700 קילוגרם לערך? "התאואים והביזונים, למרות שהם שני מינים שונים זה מזה, זוכים למזון דומה, אך מתפקדים אחרת בתנאי קור. בעוד ששני התאואים ולהקת האיילים הצטנפו וחיפשו מקום מפלט מהקור, לשתי הביזוניות זה גן עדן", מסביר אמיתי.
"הן משתוללות עם הזנב למעלה, רצות בשלג ואוכלות בתיאבון גדול את החציר המפוזר בחופשיות בשטח ושלושה קילוגרם של תערובת מיוחדת מדי יום. כיאה לחיות כה גדולות, הן נמצאות ראשונות בהיררכיה ואוכלות לפני כולם. החיות כאן יודעות לתת להן את הכבוד המתאים".
עכשיו הן צריכות שם עברי הולם - יש הצעות?