מדענים הצליחו להדביק קופים ב-HIV
ההדבקה התבצעה על ידי שינוי גן אחד בנגיף, שגרם לו להתרבות בגופם של קופי מקוק, אך לא הביא להתפתחות מחלת האיידס בגופם. בעקבות הגילוי ניתן יהיה לבדוק חיסונים נגד איידס על קופים, לפני שיעשה בהם שימוש בבני אדם
מדענים יצרו גרסה חדשה של נגיף HIV המסוגלת להדביק קופים ולהתרבות בגופם. הישג זה יאפשר בעתיד לבדוק את יעילותם של חיסונים נגד איידס בקופים, לפני שיעשה בהם שימוש בבני אדם. המדענים עשו שימוש במולקולת HIV, הגורמת למחלת האיידס אצל בני אדם, ושינו גן בודד בקוד הגנטי שלה כדי להפכה לנגיף המסוגל להדביק קופי מקוק זנב-חזיר (pig-tailed macaque).
מזאיר לניו-יורק
איידס - כך זה התחיל
מהקופים הנשאים בזאיר, דרך המין החופשי בארה"ב, מנות הדם הנגועות ועד לזנות הגואה במזרח הרחוק. כך החל מסע המוות של נגיף האיידס
הנגיף, שהמדענים העניקו לו את השם stHIV-1, התרבה בגופם של הקופים כמעט באותה מהירות ויעילות שבה מתרבה נגיף ה-HIV בגופם של בני אדם אך המערכת החיסונית של הקופים הצליחה בסופו של דבר לדכא אותו והם לא לקו במחלה.
קישור למאמר
לנגיף ה-HIV, הגורם למחלת האיידס אצל בני אדם, יש קרוב משפחה הנקרא SIV (נגיף כשל חיסוני לקופים). נגיף זה גורם לכשל חיסוני אצל מינים מסוימים של קופים, אך הוא לא זהה בהתנהגותו ובמבנה המולקולרי שלו לנגיף ה-HIV. מסיבה זו, מדענים לא יכלו עד כה לבדוק את יעילותם של חיסונים נגד נגיף האיידס על קופים – שלב חשוב לפני בדיקת החיסונים על בני אדם.
במחקר המתפרסם עתה, החליפו המדענים את הגרסה ה"אנושית" של הגן vif בגרסה המקבילה שלו בנגיף ה-SIV, נגיף האיידס של הקופים. כך יצרו גרסה שונה במקצת של נגיף ה-HIV, המסוגלת להתרבות בגופם של קופים. "אם נמשיך בכיוון המחקרי הזה, אז בעתיד הלא רחוק נוכל לייצר חיסונים עבור בני אדם ולבדוק אותם על קופים לפני כן" אמר פול בינייז (Paul Bieniasz) מאוניברסיטת רוקפלר שבניו יורק, אחד החוקרים האחראים לגילוי. "מה שקורה היום, הוא שמדענים מפתחים שני חיסונים מקבילים, אחד ל-HIV ואחד ל-SIV. אם החיסון עובד על קופים שנדבקו ב-SIV צריך להאמין שהוא עובד גם נגד HIV, אבל זה לא מובן מאליו".
חשוב לציין כי נגיף ה-SIV, המדביק קופים, הוא ככל הנראה אביו מולידו של ה-HIV. נגיף האיידס, שקטל מיליוני בני אדם ב-30 השנים שהוא מסתובב בקרב המין האנושי, התפתח ככל הנראה מנגיף ה-SIV וחדר לראשונה לגופם של בני אדם שבאו במגע עם דמם של קופים. יש המשערים כי באופן פרדוקסלי, היו אלה דווקא המדענים, העוסקים עתה במציאת חיסון לאיידס, שנדבקו ראשונים, כאשר עבדו עם איברים פנימיים של קופים לצרכי מחקר.
קופי מקוק. דיכאו את הנגיף במהירות
צילום: רויטרס