שתף קטע נבחר

יער באילת? יש דבר כזה!

סוף השבוע שאחרי הגשמים הוא עיתוי מעולה לרדת לערבה ואילת. בפארק הולנד מחכים לכם מסלולי הליכה ואופניים, עצי באובב ואלפי ציפורים בדרכן לאפריקה ובחזרה

פארק הולנד, נווה באמצע המדבר, צמח מן השממה בסיוע קהילת יהודי הולנד וניתן כמתנה לתושבי אילת. הוא ניטע על ידי תלמידי בתי הספר בעיר ומשתרע על שטח של כ-350 דונם בצפונה. הפארק יוצר רצף פיזי בין מרכז אילת ושכונותיה למוקדי התיירות בעיר, ובינם לבין המועצה האזורית אילות. הוא מנוהל ומטופח על ידי קק"ל ומשמש ריאה ירוקה לא רק לעופות, זוחלים ויונקים, אלא גם ובעיקר לתושבי העיר ואורחיה, שלמענם פותח לאחרונה מסלול להליכה בריאותית באורך כשני קילומטר, משולט בעברית ובאנגלית. המסלול מאפשר הליכה בין עצי ושיחי המדבר הייחודיים לפארק, היכרות עם הנוף בערוץ נחל רודד ומבטים חטופים לעבר מפרץ אילת. מי צריך יותר מזה?

 

תעודת זהות

מתאים לטיולים: לכל המשפחה, בכל גיל.

 

עונה מומלצת: כל השנה. בעונה החמה, רצוי לצאת למסלול בשעות הבוקר המוקדמות ובשעות הערב.

 

אורך המסלול: כשני קילומטר. המסלול מתחיל מול אזור התעשייה החדש, עולה ממזרח לכיוון צפון ויורד חזרה לנקודת ההתחלה.

 

משך הטיול: כחצי שעה עד שעה, תלוי בקצב ההליכה.

 

חנייה: לא חסר.

 

אפשרות לפיקניק: בפארק פינת ישיבה בנויה מאבני גרניט מקומיות.


הליכה בריאה (צילום: טלילה ליבשיץ, קק"ל)

 

לא בטוח שכל תושבי אילת מכירים את חלקת היער הקסומה הזאת בצפון עירם. קל וחומר אלפי התיירים הגודשים את המלונות ומוקדי התיירות בעיר. קק"ל נטעה במקום צמחייה מדברית המותאמת לתנאי האקלים ולמליחות הקרקע, חלקם בני המקום, אחרים הובאו לכאן מאזורי מדבר בארץ ובעולם. תוכלו למצוא כאן עצי שיטה, שיזף, רתם המדבר, דום מצרי, אשל, ערף המדבר, צלף רותמי, מורינגה, פתילת המדבר הגדולה, זקום מצרי, סלוודורה, גרויה שעירה, דקל דום ועצי באובאב, המוכרים לנו מסיפורי הנסיך הקטן.

 

בשביל הבריאות

מלבד שלל אטרקציות תיירותיות, אילת מזמנת לתושביה ולתייריה לפחות שתי אופציות נעימות ומגוונות להליכת בוקר. האחת לחוף הים, כמובן, והשנייה, לא פחות אטרקטיבית, היא מסלול ההליכה בפארק הולנד, שזכה לשם בעל כפל המשמעות "ללכת בשביל הבריאות". המסלול הוכשר להליכה בריאותית המזמנת מפגש עם ערכי הטבע, המדבר והצמחייה המדברית של הפארק.

 

בנוסף, בימים אלא מפתחת קק"ל מסלול סובב אילת, מסלול רכיבה טבעתי להליכה ולרכיבת אופניים היוצא מהטיילת שבחוף הצפוני (ליד מלון הרודס), דרך פארק הצפרות, פארק הולנד, נחל שחמון וטיילת הים האדום. עד לפארק הצפרות, המסלול מתאים למשפחות. מהפארק והלאה הוא מתאים לרוכבי אופניים מיומנים ולמיטיבי לכת. כמובן שתמיד אפשר לקצר או לפרוש באמצע הדרך.


מסלול לכל המשפחה (צילום: טלילה ליבשיץ, קק"ל)

 

גן עדן לציפורים

לפארק הולנד תרומה משמעותית למגוון מיני החי באזור. זוחלים ויונקים, כמו חרדונים ושועלים, מוצאים כאן את משכנם והשרקרקים נמשכים למזון ולמקומות קינון חדשים. בכלל, בין החודשים פברואר עד יוני, הומה אילת מיליוני ציפורים בדרכן מאירופה ואסיה לאפריקה ובחזרה. זה זמן מעולה לתלות משקפת על צוואר, להצטייד ברון בלב ובמגדיר ציפורים ביד ולצאת מחדרי המלון הממוזגים בעקבות 230 מיני ציפורים נודדות המגיעות בטיסת טרנזיט לחופשת חורף בעיר הדרומית שלנו, שנייה לפני שהן חוזרות למולדתן, אחרי שצברו כמה חותמות חדשות בדרכון.

 

בגלל מיקומה של אילת בגבול הצפוני של מדבריות סהאל, סהרה וסיני, המסדרון האווירי שלה מהווה עבור ציפורים נודדות גשר יבשתי. העצירה בעיר קריטית לחלקן, אחרי מעוף רצוף של כ-20 עד 40 שעות על פני כ-2,000 קילומטר. את רובן ניתן לפגוש בתקופה זו גם במרכז הצפרות באילת, בבריכות המלח ובמצפורים הפזורים לאורכה של הערבה, המהווים תחנות תדלוק חשובות במסלול הנדידה שלהן.


בריכות בפארק הצפרות (צילום: ראובן יוסף, מרכז בינ"ל לצפרות באילת)

 

מלבד השרקרקים, אותם הזכרנו, אפשר לשמוע ולצפות בפארק הולנד בערב רב של ציפורים, ביניהם בזים, סלעיות, דרורים, תורים, סנוניות, חצוצרנים וגם כסוף-מקור הודי, כוכית גדות, סיס חומות, שחור הזנב, עורב הודי, קוקיה מצויצת, קורא מדברי, קטה הודית, זנבן ערבי, טריסטרמית ים המלח, מינה מצויה, דררה מצויה, דוכיפת, בולבול צהוב-שת, צופית בוהקת, סבכי שחור כיפה, עלווית חורף, כחול חזה, חמריה חלודת זנב, ורדית סיני, פשוש מדברי ועוד ועוד.

 

חגיגה לצפרים

אם אתם באילת וציפורים עושות לכם את זה, שווה להגיע לפארק הצפרות באילת, שהוקם על מה שהיה בעבר המזבלה העירונית ביוזמה משותפת של קק"ל, עיריית אילת, החברה הממשלתית לתיירות והמרכז הבינלאומי לצפרות באילת. המזבלה מוחזרה, הפסולת נקברה, למקום הובאה אדמה נקייה, ניטעה במקום צמחייה של מינים מקומיים כמו אשלים, שיטים, שיזף, עראף המדבר, סלבדורה פרסית, אלה אטלנטית, תאנה ורימון, והמקום הושקה במי קולחין בעלי תכולה אורגנית גבוהה.

 

בהמשך נמתחו שבילים והוכשרו כמה פינות חמד, ובמילים אחרות, הוקם כאן פארק שמשרת את האינטרסים של הציפורים הנודדות ולא פחות מזה, גם של הטיילים והתיירים.


פארק שמשרת את האינטרסים של הציפורים הנודדות (צילום: שיה אגוזי)

 

בפארק שתי בריכות מים, מתוקים ומלוחים. בבריכת המים המתוקים ניתן לצפות בטבלן גמדי, שרשיר, סופית, רלית, אנפית סוף, גמדית ועוד. בבריכה המלוחה יש מיני חופיות שונות (קטנה, אלפינית, מגלית), חופמאים (צווארון, גדות, אלכסנדרי), ביצניות (לבנת כנף, עדינה, ירוקת רגל), לוחם ואחרים. מעל מרחפים מיני עופות דואים, כמו שקנאים, חסידות ודורסים שונים (עיטים, זרונים, ניצים, בזים, דיות ועוד).

 

בין שתי הבריכות ישנה סככת הדרכה דמוית נגמ"ש המשמשת כאנדרטת זיכרון שיזמו בני משפחתו וחבריו של אדרון עמר ז"ל, שנהרג עם חמישה מחבריו בפעילות צה"ל בציר פילדלפי במאי 2004. הכניסה חינם. ההדרכות בתשלום, כך גם סיורי הצפרות ביום ובלילה.


נמתחו שבילים והוכשרו כמה פינות חמד (צילום: ראובן יוסף, מרכז בינ"ל לצפרות באילת)

 

מצפור הפלמינגו נמצא בבריכות המלח ביציאה הצפונית מאילת. תוכלו לצפות כאן באנפות, חופמאים, תמירונים, טדורנות, ביצניות, לבניות, שחפים ושחפיות. אבל הצ'ופר האמיתי הוא ללא ספק להקת פלמינגו המונה כמה מאות פרטים שחורפים כאן וניזונים מסרטנים קטנים בעלי פיגמנט ורוד המעניקים להם את צבעם. קק"ל הכשירה במקום מצפור המאפשר לצפות אל הבריכות מבלי להפר את שלוות העופות.

 

איך מגיעים

לפארק הולנד: נוסעים מכיכר הכניסה לאילת לכיוון אזור התעשייה החדש בצפון העיר. הכניסה מרחוב ששת הימים, קצת לפני שדרות חטיבת גולני, מצד ימין.

 

לפארק הצפרות: בכניסה הצפונית לעיר. פונים שמאלה למסוף הערבה ע"ש רבין, נקודת הגבול עם ירדן. לפני המסוף פונים ימינה לפארק. לבאים מאילת, יש לצאת צפונה ובהתאם לשילוט להגיע אל הפארק.

 

למצפור הפלמינגו: יורדים מכביש הערבה בקילומטר ה-20 צפונה, לכיוון בריכות המלח במזרח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פארק שצמח מן השממה
צילום: טלילה ליבשיץ, קק"ל
מסלול להליכה בריאותית
צילום: טלילה ליבשיץ, קק"ל
נץ מצוי
צילום: ראובן יוסף, מרכז בינ"ל לצפרות באילת
מומלצים