פברואר 2009: גשום בהרבה מהממוצע
חודש ינואר היה השחון ביותר מזה עשרות שנים. חודש פברואר היה לעומת זאת, מהגשומים ביותר ב-20 השנים האחרונות. מנתוני השירות המטאורולוגי עולה כי באזורים אחדים בארץ ירדו כמויות גשם הגדולות פי 2 מהממוצע הרב-שנתי. ועדיין, כשבוחנים את העונה כולה, כמות המשקעים נמוכה מהממוצע
חודש ינואר 2009 היה השחון ביותר מזה עשרות שנים בישראל, אך פברואר היה גשום מעל לממוצע. בשירות המטאורולוגי סיכמו את נתוני המשקעים בחודש החולף ומהם עולה תמונה מנחמת.
מהנתונים עולה כי למרות טמפרטורות גבוהות מהממוצע, פברואר היה גשום במיוחד בכל תחנות המדידה בכל הארץ. כמות המשקעים המצטברת לאורך החודש הייתה גדולה פי 1.5 עד פי 2.5 מהממוצע הרב-שנתי לחודש זה. למעשה, ב-20 השנים האחרונות קרה רק פעמיים שבהן היה פברואר גשום יותר מכפי שהיה השנה: בשנת 2003 ובשנת 1992.
עוד על משבר המים:
- אחרי סוף שבוע חורפי - הכנרת עלתה ב-21 ס"מ
- מה מצב הרוח? כמפלס הכנרת
- האם ישראל צריכה להמשיך לתת מים לשכנים?
מנתוני פברואר עולה כי בהרי הצפון ירדו 280-200 מ"מ - שהם 170 עד 200 אחוז מהממוצע הרב-שנתי לחודש זה. במספר אזורים אף ירדו למעלה מ-300 מ"מ של גשם - למשל באזור עמק החולה ובכנרת, וכן באזור עמק יזרעאל ומישור החוף. זוהי כמות גשם הגדולה פי 2 ואף 2.5 מהממוצע הרב-שנתי לחודש זה.
ועם זאת, רוב המשקעים בפברואר התרכזו בחלקו השני של החודש בשתי מערכות גשם עיקריות של מספר ימים כל אחת. המשמעות היא כמות גדולה של גשם בתוך פרק זמן קצר יחסית.
גשם שכזה ממלא במהירות את ערוצי הנחלים אך רוב המים זורמים לים ולא מחלחלים לשכבות העמוקות של מי התהום. ירידת גשמים שכזו תורמת בעיקר למפלס הכנרת משום שהנחלים באגן ההיקוות של הימה מתמלאים ומזרימים אליה כמויות גדולות של מים. ואכן, לאחר הסופה של סוף השבוע, עלתה הכנרת בכ-30 ס"מ בתוך כשלושה ימים.
ובכל זאת, בשירות המטאורולוגי מדגישים כי אין צורך להיכנס לשאננות. תמונת המצב הרחבה יותר העולה מהנתונים מעוררת דאגה: בחינה של כמות המשקעים ב-20 השנים האחרונות לכל אורך העונה - מספטמבר עד פברואר - מלמדת ששנת 2009 עודנה מתחת לממוצע בכל נקודות המדידה.