שתף קטע נבחר

סרטן מעי גס: מקבלים תוצאה חיובית ומתעלמים

אמנם נרשמה מגמת ירידה קלה בתחלואה, אבל כשמדובר בבדיקה הראשונית לאיתור המחלה - כ-40% מאלו שמקבלים תשובות חיוביות לדם בצואה, מעדיפים לקבור את הראש בחול ולהתעלם. וזה עולה להם ביוקר

החדשות הטובות: מגמת ירידה קלה נרשמה השנה בתחלואה בסרטן המעי הגס ושיעור הגילוי המוקדם של המחלה נמצא במגמת עלייה. החדשות הפחות טובות: כ-40% מאלו שנבדקו למחלה ונמצא להם דם בצואה, התעלמו מנורית האזהרה ולא המשיכו לבדיקות מתקדמות יותר. כך עולה מנתונים שהציגה האגודה למלחמה בסרטן, אודות סוג הסרטן השני בשכיחותו בישראל בקרב נשים וגברים. הסיבות המשוערות לירידה: ביצוע בדיקות קולנוסקופיה לגילוי מוקדם ושימוש בתרופות מסוג סטטינים להורדת כולסטרול.

 

 

בשנת 2006 אובחנו בישראל 3,181 חולים חדשים בסרטן המעי הגס והחלחולת. 52 אחוז מהם גברים. מנתונים שהציג ד"ר מיכה ברחנא, הממונה על רישום הסרטן במשרד הבריאות עולה כי ישנה מגמת ירידה קלה בתחלואה. בקרב גברים היו ב-2006 כ-30 מקרי תחלואה בסרטן המעי הגס למאה אלף איש, לעומת 29 מקרים ב-2004. בקרב הנשים נרשמו ב-2006 23 מקרים למאה אלף נשים. מספר דומה נרשם שנתיים קודם לכן.

 

"באוכלוסייה היהודית שיעור סרטן המעי הגס נמצא בירידה בשנים האחרונות", מציין ד"ר ברחנא, "קיימים שני גורמים שהוצעו לאחרונה כמסבירים אפשריים לירידה: שימוש בבדיקת הקולונוסקופיה ונטילת תרופות מסוג סטטינים, להפחתת רמת הכולסטרול בדם, אך אין נתונים מוכחים אודות שיעור התרומה של כל אחד מהגורמים הללו בהורדת שיעורי ההיארעות. בארה"ב קיימת מגמה דומה מזה מספר שנים".

 

עלייה באבחנה המוקדמת למחלה

בבדיקת נתונים בין השנים 2000 עד 2007 נמצא כי חלה עלייה של כאחוז בשיעור החולים המאובחנים בשלב המוקדם של המחלה, המאפשר שיעורי ריפוי גבוהים. במקביל נרשמה ירידה של חמישה אחוזים בשיעור החולים המתגלים בשלב שבו המחלה התפשטה ושלחה גרורות לאיברים אחרים, שלב שבו קשה להציע לחולים טיפול יעיל למחלה.

 

הבדיקה המומלצת לצורך גילוי מוקדם של סרטן המעי הגס בקרב האוכלוסייה מעל גיל 50 ומעלה, שאין לה גורמי סיכון מיוחדים, היא הבדיקה לאיתור דם סמוי בצואה. מדובר בבדיקה שהוגדרה כיעד לטיפול איכותי בכל קופות החולים. מנתוני התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס עולה כי ישנה עלייה בשיעור האנשים שמבצעים את הבדיקה: ב-2008 עברו כ-336,000 איש בישראל את הבדיקה. מדובר ב-31 אחוז מבני 50 ומעלה שאינם בעלי היסטוריה משפחתית של המחלה.

 

בשנת 2008 בוצעו 85 אלף בדיקות קולונוסקופיה, כהמשך לבירור בדיקת הדם הסמוי, לחולים שהתלוננו על כאבים או לחולים שבמשפחתם חלו בסרטן המעי הגס. רבים ממי שמבצעים בדיקת דם סמוי שנמצאה חיובית, לא המשיכו לקולונוסקופיה. בכ-70 איש מהם התגלה השנה בשל כך סרטן המעי הגס.

 

פרופ' גדי רנרט, יו"ר התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס הסביר כי "לבדיקת הדם הסמוי בצואה יכולת מוכחת בשורה של מחקרים להוריד את התמותה מסרטן המעי הגס ב-30 אחוז, שהם כ-1500 פטירות בישראל בשנה ממחלה זו".

 

מקבלים תוצאות חיוביות ומתעלמים

"על פי נתוני הקופות חייהם של למעלה מ-400 איש ניצלו השנה בזכות הבדיקות לגילוי מוקדם", מוסיף רנרט, "אולם לצערנו, כ-40 אחוז מכלל הנבדקים עם בדיקה חיובית לנוכחות דם סמוי בצואה התעלמו ולא הגיעו לבדיקות המשך כנדרש. במעקב ממוחשב אחר הנבדקים החיוביים שלא המשיכו לבדיקת הבירור הקולונוסקופית, התברר כי בתוך שנה וחצי בלבד התגלו כבר 72 גידולים ממאירים ואנחנו צופים שרבים נוספים מביניהם יתגלו במשך השנים הבאות עם גידולים שבינתיים יהפכו מתקדמים יותר, ולכן לא יהנו מהתועלת בגילוי המוקדם. לכן אנו חוזרים וקוראים לציבור: היבדקו לגילוי מוקדם והצילו את חייכם".

 

מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן הכריזה היום על פתיחת חודש המודעות לסרטן המעי הגס, אשר יערך במהלך חודש מרץ בישראל, במקביל למדינות נוספות בעולם. לדבריה, "ייחודו של סוג סרטן זה הוא שאפשר למנוע ואפשר גם להבריא מסרטן המעי הגס. בכוחו של הציבור להעלות את שיעורי ההישרדות ל-90 אחוז ויותר. אכן, שיעורי ההשרדות מסרטן המעי הגס הולכים ועולים בזכות הגילוי המוקדם ומניעת המחלה הובילה למגמת הירידה במספר החולים החדשים, אך הדרך עוד ארוכה".

 

שלמה לבקוביץ, יו"ר עמותת שמיר, המקדמת את המודעות לבדיקת הקולונוסקופיה אומר כי: "יש להעיר את הממסד הרפואי בישראל, כך שיהפוך את הקולונוסקופיה לבדיקת חובה עבור כל גבר ואישה מגיל 50. ניתן להציל מאות ואלפי חולים בסרטן המעי הגס, ולחסוך עשרות מיליוני שקלים בשנה, אם משרד הבריאות יכניס את הבדיקה לסל הבריאות, וקופות החולים יורו לכל מבוטח ומבוטחת מגיל 50 לבצע את הבדיקה".


פורסם לראשונה 04/03/2009 14:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התשובה לדם בצואה חיובית - הישראלים לא ממשיכים בבדיקות
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים