משפט רמדיה: "הם בבתי קפה, הילדים בטיפול"
משפט הנאשמים בפרשת רמדיה נפתח - אבל הדיון הבא נקבע למאי. "חיכינו שש שנים ונחכה עוד", אומרים ההורים הכואבים. אם שאיבדה את בנה סיפרה שהפכה לסבתא - "ועכשיו קשה לי להתקרב לנכד. זה משפיע עד סוף החיים"
שש שנים הם חיכו, אבל גם ביום בו נפתח משפטם של הנאשמים בגרימת מותם של ילידיהם - הורי "תינוקות רמדיה" עוד לא רואים באופק את הצדק נעשה. מיכל זיסר, ששכלה את בנה אבישי כשהיה בן חודשיים, אפילו הפכה לסבתא לפני כחודש וחצי. "קשה לי להתקרב לנכד שלי, למרות שאין לזה היגיון. זה משפיע עד לסוף החיים", אמרה היום (ד').
סנגוריהם של הנאשמים, שכפרו באשמה בעל-פה, ביקשו לדחות שוב את הדיונים כי לא קיבלו חלק מחומרי החקירה מגרמניה. לדברי זיסר, "זכותם מן הצדק לקבל דחייה, למרות שזה מרגיז אותנו. אנחנו יודעים ולוקחים בחשבון שהמשפט ייקח שנים, חיכינו שש שנים ונחכה עוד".
ואכן - נראה ששנים עוד יחלפו עד להכרעה. השופטת ליה לב-און אמנם לא נענתה לבקשת הסניגורים,
אולם הדיונים הבאים לאחר ההקראה הראשונית של כתב האישום היום, נקבעו רק לחודשים מאי ויוני. שלב ההוכחות ייפתח רק באוקטובר.
אחד ההורים אמר: "אנחנו רק האכלנו את הילדים שלנו וסמכנו עליהם, שהם עשו את כל הבדיקות הדרושות - ולצערנו זה לא נעשה. היום בזמן שהם יושבים בבית ושותים קפה אנחנו מטפלים בילדים שלנו סביב השעון. אנחנו ההורים שלהם וזאת חובתנו לטפל בהם. הנאשמים צריכים לתת את הדין על מה שהם עשו".
השופטת לאַב: "תמצא את הדברים הטובים"
בסוף הדיון איפשרה השופטת להורים להשמיע את קולם גם בבית המשפט, ולא רק בפני התקשורת. אלי נחמני, אביה של גאיה בת השש, אמר בעיניים דומעות מבכי: "הם מתווכחים בינהם מי אחראי, רמדיה או משרד הבריאות, ואני מטפל שש שנים בבת שלי, בת יחידה נכה שנולדה רגילה. שיראו איך אני חי יום-יום רק שבוע אחד. אשתי לא יכולה להיכנס להיריון". בעקבות דבריו אמרה השופטת: "הכאב גדול, כולנו כואבים. תמצא את הדברים הטובים".
מנהל רמדיה לשעבר, גדעון לנדסברג (צילום: דודו אזולאי)
זיסר, שגם ילדה בעצמה מאז שאיבדה את בנה, סיפרה לאחר מכן: "כאב לי לשמוע את אלי, די הזדעזעתי ואנחנו כואבים. אני המשכתי לחיות את החיים לאחר המוות של הילד שלי - לטוב ולרע. הוא נמצא תחת האדמה, יש אפילו ימים שאני לא חושבת עליו. זה מבחינתי הישג גדול".
היושבים על דוכן הנאשמים ייכפרו באישומים באופן רשמי ובכתב, בהמשך הדיונים. בחודש מאי אשתקד הגישה הפרקליטות כתבי אישום בפרשה שגבתה את חייהם של שלושה תינוקות והביאה לפגיעה קשה ב-20 נוספים שניזונו מתחליף חלב, שבו היה חסר ויטמין B1 החיוני.
בין הנאשמים בפרשה, המנכ"ל לשעבר של רמדיה גדעון לנדסברגר, בעלי החברה משה מילר,
וכן טכנולוג המזון לשעבר פרדריק בלק. בין עובדי משרד הבריאות הנאשמים ד"ר דורית ניצן-קלוסקי, שהיתה מנהלת שירות המזון הארצי בתקופה הרלוונטית, וארבעה מפקחים בתחנות ההסגר בנמלי אשדוד וחיפה, שמתפקידם לבדוק את המזון המיובא ארצה.
לפני כמה ימים פורסם ב-ynet כי ד"ר ניצן-קלוסקי, שעומדת כעת בראש משלחת של ארגון הבריאות העולמי בסרביה, קיבלה אישור שלא להתייצב לפתיחת המשפט.