רקוויאם לנוגה
בשבוע הקרוב תהיה לכם הזדמנות אחרונה לצפות בנוגה הבוהק והיפה, בטרם יפרד מאיתנו לזמן מה. על תנועת נוגה והתקבצויות מעניינות בשמיים. מדריך לצפייה בכוכבים
השבוע צפויים לנו כמה אירועים מעניינים במערכת השמש, בתנאי כמובן שישררו תנאי תצפית טובים. במרכז האירועים יהיו כמה התקבצויות מעניינות בין כוכבי הלכת לבין עצמם ובין כוכבי הלכת לכוכבי שבת. אולם, הגיבורים האמיתיים של שבוע זה והשבועות הבאים הם כוכבי הלכת נוגה ושבתאי.
מזה כמה חודשים שכוכב הלכת נוגה נראה היטב בשמי המערב מיד לאחר השקיעה. הוא כה בוהק עד כי אי אפשר להתעלם מנוכחותו ומי שיודע היכן לאתרו יכול למצאו בקלות גם באור יום מלא. למעשה, השבוע מתחיל הרקוויאם להופעתו הנוכחית של נוגה ככוכב ערב ובקרוב נצטרך להיפרד לזמן מה מכוכב הלכת היפה.
נוגה מקיף את השמש במסלול פנימי לכדור הארץ כך שהוא לעולם אינו מתרחק ממנה. שלא ככוכבי הלכת המרוחקים יותר מכדור הארץ שאפשר לראותם בכל שעה ושעה משעות הלילה, נוגה וכוכב חמה המצויים בינינו לבין השמש יכולים להראות אך ורק מעט לפני הזריחה או מעט אחר השקיעה. כאשר נוגה מצוי במצב של כוכב ערב, הוא מצוי ממזרח לשמש (שוקע אחריה). נוגה היה במרחק הזוויתי הגדול ביותר מהשמש בשנה זו ב-15 בינואר ומאז הוא עדיין נע מזרחה על כיפת השמים אך מרחקו הזוויתי מהשמש קטן מדי יום ופרק הזמן שבו אנו רואים אותו לאחר השקיעה קטן. תוך כדי כך, קורים שני דברים נוספים:
1. המרחק בין נוגה לכדור הארץ קטן ולכן גודלו הזוויתי של נוגה גדל בהתמדה, עד לערך המרבי שבו נוגה יהיה בינינו לבין השמש.
2. החלק המואר של נוגה הולך וקטן ונוגה מפנה אלינו את צדו האפל, הפונה מהשמש והלאה. התוצאה – ככל שנוגה מתקרב לנקודה שבה הוא בינינו לבין השמש, הוא מתמעט וצורתו דומה לסהר דקיק. את שתי התופעות האלה אפשר לראות בקלות גם בטלסקופ קטן.
כיוון שנוגה מכוסה כולו באטמוספרה סמיכה מאוד, המכילה בעיקר פחמן דו-חמצני, אין כל אפשרות לראות את פני השטח של נוגה ורק המקפת מגלן הצליחה, באמצעות מכ"מ, למפות את פניו. לכן, גם בטלסקופ גדול ביותר אין אפשרות לראות פרטים כלשהם על פניו למעט, אולי, צלליות על קו הגבול בין שטחו המואר לאפל הנובעות מתצורות העננים שלו.
נוגה ברקיע דום
הערב (5 במרס) כוכב הלכת נוגה יעמוד. כלומר, המצב ההדדי של תנועת כדור הארץ ונוגה והשמש יביא למצב שנוגה יפסיק לנוע לכיוון מזרח כפי שעשה עד כה ונוגה יראה לנו רק את רכיב תנועתו הפונה בדיוק לכיוון כדור הארץ (הקו המשיק למסלולו סביב השמש המופנה אלינו).
לאחר יום חמישי נוגה יעבור לתנועה מערבית, לכיוון השמש. תנועה זו קרויה תנועה אחורנית, בניגוד לתנועה הקדומנית שהיא תנועת כוכבי הלכת, השמש והירח לכיוון מזרח ביחס לכוכבי השבת. תנועה כוכבי הלכת נובעת משילוב תנועתם העצמית ותנועת כדור הארץ. נוגה שסב סביב השמש נע עד כה בצדו המרוחק של מסלולו ולכן הוא נע מזרחה כל הזמן.
ברגע שהוא עובר את הנקודה הרחוקה ביותר במסלולו סביב השמש הוא מתחיל לנוע לכיוון ההפוך - זכרו, אנו רואים את כל מסלול נוגה סביב השמש המצוי בינינו לבינה. כעת נוגה, המהיר יותר מכדור הארץ, משיג אותנו ונע אל השמש עד להתקבצות עמה ב-27 במרס לאחריה נוגה יהיה ממערב לשמש, כלומר, ייראה רק לפני זריחת החמה. אפשר לראות היטב את תנועת כוכב חמה ונוגה ביחס לשמש בסימולציה של תנועת כוכבי הלכת והשמש על כיפת השמים.
התקבצויות נוספות
הערב (5 במרס) יחלוף כוכב הלכת שבתאי כדקת קשת אחת מדרום לכוכב שבת המצוי על אותו קו ראייה (קוטרו הזוויתי של שבתאי כחצי דקת קשת, במעלה אחת יש 60 דקות קשת). מי שיביט על שבתאי מבעד לטלסקופ יום קודם לכן ויום לאחר מכן יוכל להבחין בתנועתו של שבתאי ביחס לכוכב השבת.
שבתאי נראה השבוע היטב באופק המזרחי (ראו מפה), כאשר הוא זורח מעט לאחר שקיעה החמה וקשה מאוד להחמיצו, כיוון שסביב השעה 9 בערב הוא הכוכב הבהיר ביותר המצוי בכיוון מזרח מעל האופק. שבתאי נראה היטב בקבוצת אריה מעל האופק המזרחי סמוך לשקיעה וב-8 במרס הוא בניגוד ועל כך ועל טבעותיו ברשימה הבאה.
יום לאחר מכן, ב-6 במרס, חולף גם כוכב הלכת צדק מצפון לכוכב בהיר, הכוכב תטא בקבוצת גדי. זהו כוכב בהיר יחסית, בהיר יותר מארבעת ירחיו של צדק. הכוכב הוא כוכב בגוון לבן וניגוד הצבעים בינו לבין צדק הצהבהב, כפי שייראה מבעד למשקפת שדה, יפה מאוד. בניגוד לכוכב תטא גדי המצוי מדרום לצדק, יוצרים ארבעת ירחיו של צדק קו הנמתח מצדדיו המזרחי והמערבי של צדק. אולם, אין מתנות חינם, צדק זורח סמוך לשעה 5 בבוקר, כשעה לפני זריחת החמה ויש להשכים קום ולראות את צדק ותטא גדי ממש לפני עלות השחר סמוך לאופק המזרחי.
סמוך לזריחה יש התקבצות נוספת מעל האופק המזרחי כאשר כוכב חמה מתקבץ עם נפטון ב-5 במרס ועם מאדים ב-8 במרס ושלושת כוכבי הלכת יוצרים משולש קרוב מעל האופק המזרחי מיד לפני זריחת החמה לכן קשה לצפות בהם בגלל קרבתם היתרה לשמש מה גם שנפטון, גם שהוא נראה במיטבו בשעות הלילה, נראה רק בטלסקופ או במשקפת.
הירח יחלוף ביום שישי 6 מעלות מדרום לכוכב פולוקס, הכוכב הבהיר ביותר בקבוצת תאומים.
מידע נוסף על התצפית בכוכבי הלכת ועל אירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי.