לרם כספי יש פיתרון לבעיית חובות האג"ח
עורך הדין המעורב בעסקאות הגדולות במשק מציע להקים רשות שתוכל לכפות הסדר חוב על מחזיקי האג"ח, תגביל הנפקות חדשות והדובדבן: החתמים יהיו ערבים לפירעון של אחוז מהחוב. עם זאת, הוא מזהיר: שום תוכנית לא תעבוד בלי חקיקה
עורך הדין רם כספי קורא להתערבות חקיקתית לצורך מיחזור החובות על איגרות החוב במשק. במרכז תוכניתו של כספי ניצב גוף סטטוטורי שייקרא "הרשות לחיסכון פנסיוני", ובו ישתתפו תשעה אנשים עצמאים ובלתי תלויים: שלושה מהם ימונו על ידי נגיד בנק ישראל, שלושה על ידי שר האוצר ושלושה על ידי רשות ניירות ערך.
משבר האג"ח: לבייב מציע אג"ח תמורת נדל"ן
משבר האג"ח: בנק ישראל מנסה למצוא פתרון משבר האג"ח: האם אלעזרא יחזיר את חובותיו?
לפי התוכנית, כל חברה תשקול האם היא יכולה להגיע להסדר עם מחזיקי איגרות החוב בעצמה או שתעדיף לקבל את עזרת הרשות. אם תחליט לפנות לרשות, היא תצטרך להציג בפניה תוכנית הבראה עסקית שתראה כי ביכולתה לעמוד בהחזר כל חובותיה בתום תקופת הדחייה שתוקצב לה. אם הרשות תחליט שלחברה יש זכות קיום, היא תוכל לכפות על מחזיקי האג"ח פריסה של החוב על פני כמה שנים.
כספי: "זה דומה להקפאת הליכים שבו חברה פונה לבית המשפט ומבקשת אפשרות להבריא את עצמה תוך הקפאת ההליכים נגדה מצד נושיה (לתקופה של תשעה חודשים - ר"ב). אבל בניגוד להקפאת הליכים שדורשת התערבות בית משפט והסכמת כל הנושים, הרי שהרשות לא תזדקק להסכמת בעלי האג"ח אם תחליט לאשר פריסת חוב.
"אם החברה מצליחה להתאושש בזכות פריסת חוב, היא צריכה להגיד תודה לאלו שאפשרו לה להתקיים בזכות המרת האג"ח למניות. אם בעלי השליטה אינם מעוניינים בכך, התוכנית לא כופה עליהם דבר. לא רוצים לתת? שיסתדרו לבד. יש בתי משפט, יש הקפאת הליכים וכיוצא באלה".
חקיקה ב־24 שעות
כידוע, הקמת רשות בהליך חקיקתי אורכת זמן רב, אבל כספי משוכנע כי לא תיתכן תוכנית בלי חקיקה. "בלי התערבות חקיקתית יבואו הקטנים ויכשילו את הגדולים. נושה קטן, למשל, עם חוב זעום יכול לאיים על הגדולים 'אם לא תקנו אותי, אפיל לכם את ההסדר'. לכן דרושה התערבות מלמעלה".
עדיין, חקיקת חוק היא עניין ממושך וכאן מדובר בנושא דחוף.
"כשרוצים לחוקק חוק, אפשר לעשות זאת גם ב־24 שעות. בשביל זה צריכה לקום קודם כל ממשלה, ויש לקבל הסכמה של כל הגופים הרלבנטיים".
תוכניתו של כספי אינה מתמצה בטיפול בחובות קיימים אלא מנסה להחיל תנאים מגבילים על גיוס אג"ח חדש במסגרת הפקת לקחים מהמשבר הנוכחי. כספי: "כל הנפקה חדשה של סדרת אג"ח תצטרך לקבל את אישורה של אותה רשות סטטוטורית אם היא עולה (עם הנפקות קודמות) על אחוז מסוים מההון העצמי של החברה".
אבל הרעיון המהפכני האמיתי שכספי מציע, שלדבריו הולך למשוך "הרבה אש ולהבות", הוא דרישה מצד חתמי ההנפקה להיות ערבים לפירעון של אחוז מסוים מהחוב.
החתמים יסכימו לערבות שכזו?
"אם אתה חתם שמגייס כסף של הציבור, תיקח אחריות וקבל על עצמך חלק מהסיכון. אי אפשר רק לגזור את הקופון. ברגע שהחתמים ייאלצו לערוב לחלק מהחוב, זה ימנע מהם לאשר הנפקות של אג"ח שיש בהן סיכון מוגבר".
כספי מסביר כי הקושי האמיתי שקיים כיום בשוק האג"ח הוא שהמערכת הבנקאית חוששת לפרוס את החוב, שמא מחזיקי האג"ח יסרבו למחזר את החוב וידרשו פירעון מיידי.
"כשבאה פירמה לבנקים ומבקשת לדחות חוב של 500 מיליון שקל לעשר שנים, בא הבנק ואומר 'הכל טוב ויפה, יש לי ביטחון ואני מוכן להקל ולדחות קצת, אבל יש לכם גם 200 מיליון שקל אג"ח ואני לא אסכים לפרוס לכם את זה, כי מחזיקי האג"ח יכולים לדרוש פירוק. אם אני פורס היום, למה לי להגיע למצב של פירוק עוד שנתיים? אולי עדיף לי לפרק אתכם היום. אני כובל את ידיי לעשר שנים, בעוד למחזיקי האג"ח יש אופציה'. לכן, הבנק יהיה מוכן לתת פריסה רק אם יידע שכל מערכת החובות של הפירמה מיוצבת - וזו מטרת התוכנית".
הכתבה המלאה התפרסמה ב"כלכליסט"