הגראדים נופלים, מיגון בתי הספר באשקלון יחכה
בתום דיון בלשכתו של שר הביטחון נדחתה לעוד פרק זמן לא ברור ההחלטה למגן כמה עשרות מוסדות חינוך באשקלון ועשרות אלפי תלמידים ימשיכו ללמוד בבתי ספר לא ממוגנים
מיגון מוסדות החינוך באשקלון ימשיך לחכות, וספק אם תתקבל החלטה במהלך כהונת ממשלת ישראל הנוכחית. כך עולה משורת דיונים במערכת הביטחון שנערכו בשבוע האחרון, מאז פגעה רקטת גראד
בבית ספר תיכון בעיר, שהביאה להשבתת הלימודים בעיר.
גם ההחלטה העקרונית של הממשלה אם למגן את מוסדות החינוך ביישובים העירוניים שבטווח של יותר משבעה קילומטרים מרצועת עזה צפויה להתעכב.
במקביל, מתקיים דיון נוקב בין הדרג הביטחוני לדרג המדיני, בשאלת הרחבת המיגון בישובי הדרום, מעבר לטווח בין שבעה קילומטר מרצועת עזה. המחייבים טוענים שהמציאות הביטחונית המסלימה מחדש, מחייבת מתן דחוף של פתרונות מיגון. על רקע הירי המתרחב, הגדלת עוצמת הרקטות ודיוקן, נדרש מענה מיגוני למוסדות החינוך לפחות. בלא מענה זה, עלולה האוכלוסייה בישובים כמו קריית גת, אופקים, נתיבות, אשדוד ואשקלון לשלם מחיר כבר.
אמש (יום ה') נערך דיון נוסף בסוגיה זאת בין גורמי מערכת הביטחון, אצל השר אהוד ברק בקריה בתל-אביב. בתום דיון זה, בניגוד לציפיות שתלו בעירית אשקלון ובוועד ההורים העירוני, נדחתה לעוד פרק זמן לא ברור ההחלטה למגן כמה עשרות מוסדות חינוך בעיר. למרות הדחיפות הנדרשת, על רקע ירי הרקטות החוזר למתכונת שלפני עופרת יצוקה, הורה שר הביטחון על עוד מספר בדיקות שעל פיקוד העורף לבצע, בטרם תובא ההחלטה לממשלה.
בית הספר שנפגע באשקלון בשבת שעברה (צילום: AP)
המטחים נמשכים
אחרי תקיפת צה"ל: רקטה נוספת נורתה לישראל
שמוליק חדד
הירי מרצועת עזה נמשך. רקטה נפלה דרומית לאשקלון, אך לא גרמה לנפגעים. מוקדם יותר תקף צה"ל מנהרות בציר פילדלפי
באשקלון, רוב התלמידים לומדים במוסדות לא ממוגנים. רבות מהרקטות הנורות לעבר העיר, פוגעות בלב העיר, שם שוכנים שלושה בתי ספר תיכוניים וקמפוס אקדמי, בהם שוהים במהלך היום יותר מ-10 אלף בני אדם. ועד ההורים בעיר השבית בתחילת השבוע את הלימודים לאחר פגיעת גראד משופר, בעל ראש נפץ בן כ-10 קילוגרם, בבית ספר תיכון. ועד זה הסכים להפסיק את השביתה, רק לאחר שהובטח לו שהפתרון בדרך.
המתנגדים להרחבת טווח המיגון אל מעל לשבעה קילומטר, שואלים האם הממשלה מוכנה להשקעה בת מאות מיליוני שקלים, וייתכן שאף מיליארדים. השקעה במיגון מוסדות החינוך תחילה, שאחר כך תידרש גם לבתי המגורים של יותר ממיליון תושבים, בטווח של כ-40 קילומטר ויותר סביב עזה. זאת בלא להתחשב במיגון מקביל שיידרש על ידי אוכלוסיית הצפון, מול איום הרקטות של החיזבאללה. "איפה עובר הגבול?" שואלים במשרד ראש הממשלה ובמשרד האוצר.
מיגון באשקלון, סיפתח לערים נוספות
בדיון המטבחון שנערך ביום רביעי בלשכת ראש הממשלה, עלתה הסוגיה על השולחן במלוא חריפותה על ידי סגן שר הביטחון, מתן וילנאי. וילנאי, המופקד על העורף מטעם ממשלת ישראל, סבור שהממשלה צריכה לקבל החלטה עקרונית בנושא על רקע האיום המתחדש. אולם, דיון שנקבע לישיבת הממשלה ביום ראשון הקרוב בסוגיית מיגון היישובים שמעל לשבעה קילומטר, הוסר ברגע האחרון מסדר היום. זאת בנימוק שהדרג המקצועי, קרי פיקוד העורף, צריך להכין תוכנית עם הצרכים המתבקשים מול החלטה שכזאת.בפועל, כאמור, ממשלת אולמרט הנוכחית בוחרת שלא להחליט. כך באשר לדחיית ההחלטה בנוגע להשקעת כ-18 מיליון שקלים במיגון מוסדות החינוך באשקלון, שהייתה אמורה להתקבל בתוך ימים על ידי הממשלה. כך גם בדחיית הדיון במיגון מוסדות החינוך עד לטווח של כ-40 קילומטרים מגבול רצועת עזה. דחייה בירוקרטית זאת, מטילה איום כבד על חיי התלמידים וילדי הגנים במוסדות הלא ממוגנים באזור הנתון התחת אש.
אף גורם רשמי אינו מוכן לומר זאת, אך למעשה, במציאות הפוליטית הנוכחית של ממשלת מעבר שעתידה לסיים כהונתה בתוך שבועות ספורים, ההכרעה תמתין לפתחה של ממשלת בנימין נתניהו. גורם ביטחוני אמר הלילה ל-ynet, כי "ההחלטה לגבי אשקלון היא רק המבוא לתביעות שיבואו מהישובים האחרים, שכן הסיכון לחיי ילדי נתיבות, אופקים ואשדוד אינו פחות מזה באשקלון. זאת השקעה כבדה מאוד, שתצטרך להמתין לממשלה הבאה".
פגיעת רקטה באשקלון. ארכיון
צילום: AP
ברק. ההחלטה נדחתה למועד לא ידוע
צילום: AFP
מומלצים