שתף קטע נבחר
 

תוכנית נתניהו: שכר משופר, לא לכולם

מרוויחים יותר מ-8,000 שקל? תזכו לתוספת של מאות שקלים בשנה. מרוויחים פחות? לא תראו מרפורמת המס ולו שקל אחד. נגיד בנק ישראל פישר מתנגד להורדת המסים: צריך לחשוב היטב מה יקרה לתקציבי הביטחון, הבריאות והרווחה

הרכבת הממשלה טרם הסתיימה, אך ראש הממשלה המיועד, בנימין נתניהו, כבר מניע את הרפורמה הכלכלית שגיבש, ועיקרה: הפחתת מסים רחבת היקף כבר מהקיץ הקרוב. בשורות טובות? לא לכולם: אם אתם משתכרים יותר מ-8,000 שקל ברוטו לחודש, תזכו לתוספת לשכר הנטו בסכום שבין 960 ל-2,400 שקל לשנה; אם אתם משתכרים פחות, לא תראו מהרפורמה הזאת ולו שקל אחד.

 

למעשה, רוב פרטי הרפורמה במס, שנתניהו הבטיח לפני כחודש וחצי, כבר גובשו. הרפורמה צפויה לצאת לדרך כבר ביולי הקרוב, והיא תבוצע בהדרגה עד שנת 2012 ותביא להורדת מס ההכנסה השולי המרבי בישראל עד לשיעור של 35%.

 

מהי המשמעות של הרפורמה לגבי תלוש המשכורת? השכר הממוצע במשק הוא כ-8,000 שקל; מי שמרוויח יותר ייהנה מהרפורמה, ומי שפחות - לא. התוספת למדרגות המס שבין 8,000 שקל ל-20 אלף שקל תהיה כאחוז אחד מהשכר, אם כי היא צפויה להשתנות מעט.

 

כלומר, המשתכרים כ-8,000 שקל יזכו בכל חודש לתוספת שכר של כ-80 שקל בנטו, והמשתכרים 20 אלף שקל יקבלו עוד כ-200 שקל נטו לחודש, שהם 2,400 שקל נטו בשנה. גם כל המשתכרים יותר מ-20 אלף שקל צפויים ליהנות ממנה, אם כי בשיעור נמוך יותר יחסית לשכרם.

 

מנגד, המשתכרים פחות מ-8,000 שקל ברוטו לחודש, יותר ממחצית מהעובדים בישראל, לא יראו שינוי בתלוש המשכורת שלהם. יצוין כי כמחצית מהעובדים במשק משתכרים פחות מכ-4,800 שקל בחודש ולא משלמים כלל מס הכנסה, ולכן מעצם הגדרתה של הרפורמה הם לא ייהנו ממנה.

 

בעקבות פרסום הדברים ב"ידיעות אחרונות" מסר היום נתניהו ל-ynet: "זו תקופה קשה של משבר עולמי חריף ושל גידול באבטלה. ייקח זמן עד שנהפוך את המגמה ושהצעדים שיינקטו יביאו לתוצאות. הממשלה בראשותי תנקוט במדיניות שתקטין את מספר המפוטרים ותקצר את תקופת המיתון".

 

הפעלת הרפורמה עלולה להגדיל את החור בקופה 

כלכלנים רבים, ובהם נגיד בנק ישראל פרופ׳ סטנלי פישר וכן צמרת משרד האוצר, מתנגדים בתוקף לפרטי הרפורמה של נתניהו. פישר, שמונה לתפקידו על ידי נתניהו לפני ארבע שנים, מתנגד בתקיפות להמשך הורדת המסים בישראל, והוא צפוי לומר את דעתו לנתניהו עם הקמת ממשלתו.

 

”כאשר מורידים מסים צריך לחשוב היטב מה יקרה לתקציבי הביטחון, הבריאות והרווחה”, אמר אתמול הנגיד במסיבת עיתונאים שבה התייחס למשבר הכלכלי. ”עלולה להיווצר בעיה לחוב של ישראל, ולכן לא יהיה נכון להוריד מסים בלי להתחשב באלמנטים האלה”.

 

הנגיד לא לבד בביקורתו: הצעדים שמתכנן נתניהו אינם מקובלים על גורמים רבים ובהם בנק ישראל, צמרת משרד האוצר ופרופסורים לכלכלה. הסיבות הן שתיים: הורדת שיעורי המס היא צעד שיעזור בעיקר לעשירים ולבעלי האמצעים ולא לעניים, שאינם משלמים לרוב מס הכנסה כלל.

 

נוסף על כך, בקופת המדינה יחסרו השנה 45 מיליארד שקל בהכנסות ממסים, והפעלת הרפורמה החדשה עלולה להגדיל את החור בקופה בעוד 3 מיליארד שקל כבר השנה.

 

הכתבה המלאה מתפרסמת היום ב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כלכלנים רבים מתנגדים לרפורמה. נתניהו
צילום: גיל יוחנן
מומלצים