שתף קטע נבחר

מאוריטניה: גירשנו את שגריר ישראל

ממשלת המדינה הערבית שבמערב אפריקה הקציבה לשגריר ולצוותו 48 שעות לעזוב את המדינה. עדי ראייה: הצוות עוזב את הבניין. משרד החוץ: בהתאם לבקשת מאוריטניה שנמסרה בינואר, השגריר יוצא לחופשה

אחת משלוש מדינות ערביות שאיתן קיימה ישראל קשרים דיפלומטיים - מנתקת את הקשרים. גורם רשמי בממשלת מאוריטניה מסר היום (ו') כי שגריר ישראל וצוותו מגורשים מהמדינה, ולרשותם עומדות 48 שעות כדי לעשות זאת. עדי ראייה מסרו לסוכנות רויטרס כי צוות השגרירות עוזב את הבניין בבירה נואקשוט.

 

ממשרד החוץ נמסר כי השגריר מיקי ארבל "יוצא לחופשה", בהתאם לדרישת מאוריטניה שנמסרה עוד ב-19 בינואר. גורם מקורב למנהיג החונטה הצבאית השולטת במאוריטניה, מוחמד אולד עבד אל-עזיז, אישר כי כעת בעצם מיישמת הממשלה את ההחלטה שהתקבלה עוד בינואר, להקפיא את היחסים עם ישראל. "זו תוצאה הגיוניות של הקפאת היחסים, אין בכך שום דבר חדש", אמר. "זה היה צפוי ללנוכח ההחלטה שקיבל הגנרל עזיז בוועידת דוחא בקטאר".

  

גורם מדיני בכיר במשרד החוץ בירושלים אישר כי שלטונות מאוריטניה קצבו זמן לעזיבת השגריר מיקי ארבל ואנשי צוותו את המקום. בירושלים הביעו חשש שהשלטונות המאוריטניים יסירו את הגדרות שמסביב לשגרירות, ולכן הם נערכים לפינוי ולהחזרת אנשי הצוות לישראל. לדברי אותו גורם, הפנייה המאוריטנית התקבלה כבר לפני מספר שבועות. מאז פעל משרד החוץ מול שלטונות מאוריטניה. 

 

היחסים הידרדרו בעקבות מלחמת עזה

מאוריטניה שבצפון מערב אפריקה, סמוך למרוקו, היא אחת משלוש מדינות ערביות המקיימות קשרים דיפלומטיים מלאים עם ישראל, לצד מצרים וירדן. היחסים בין שתי המדינות ידעו במהלך השנים עליות ומורדות, כשברקע חילופי שלטון תכופים במדינה. הם הידרדרו בעקבות ההפיכה הצבאית האחרונה במדינה באוגוסט האחרון, והוסיפו להידרדר בעקבות מבצע "עופרת יצוקה" בעזה. במהלך המבצע, החזירה מאוריטניה את השגריר שלה מישראל להתייעצויות, וכמה ימים לאחר מכן הקפיאה את היחסים. אז, אמרו במאוריטניה כי "זה צעד ראשון" לקראת ניתוק הקשרים.


שר החוץ לשעבר סילבן שלום והשגריר לשעבר בועז ביסמוט בפגישה ב-2006 עם נשיא מאוריטניה המודח, מועוויה אולד (צילום: משה בן גרשום, לע"מ)

 

בועז ביסמוט, שעד לאחרונה שימש כשגריר ישראל במאוריטניה, נעצב היום לשמע הידיעה. "תמיד ששאלו אותי על חשיבות הקשר בין מאוריטניה לישראל, אמרתי שמדובר בקשר סימבולי", הוא אומר. "כמה שגרירויות יש במדינות ערב עם דגל ישראל? מצרים, ירדן ומאוריטניה. אישית,

יש לי קשר רגשי למקום מאחר והייתי בו שנים רבות. אני לא חושב שהאשמה בנו, עם מלחמת עופרת יצוקה, מאחר ובמהלך השנים כבר היו אירועים קשים, בהם מלחמת לבנון והאינתיפאדה השנייה, שלא השפיעו על הקשר עמם".

 

ביסמוט מסביר כי יש להבין את ההקשר הפנימי ולא רק החיצוני: "היום במאוריטניה שולטת חונטה צבאית בה המערב לא מכיר, זו הפיכה צבאית לאחר הליך דמוקרטי. ההחלטה בעצם אומרת שמאוריטניה בוחרת להצטרף ולחזק את המחנה הקיצוני. כידיד של המדינה זה מאוד מתסכל, זה רק מראה שיש מספר רב של גורמים במדינה ושיש עם מי לעשות מאמץ לשלום אבל לפעמים יש עוד גורמים, כאמור. אישית זה מאוד מעציב אותי".

 

בשנה שעברה ירו כמה מחבלים לעבר שגרירות ישראל. עדי ראייה דיווחו כי החמושים ירו לעבר המתחם תוך קריאות "אללה אכבר" ומאבטחי השגרירות השיבו אש לעברם.

 

בהכנת הידיעה השתתפה ענת שלו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות משרד החוץ
מיקי ארבל, שגריר ישראל במאוריטניה
באדיבות משרד החוץ
צילום: AP
ראש החונטה, מוחמד אולד עבד אל-עזיז
צילום: AP
מומלצים