מחאת האג: מבאשיר לבשאר
צו המעצר נגד נשיא סודן, עומר אל-באשיר, המואשם בביצוע פשעי מלחמה בדרפור - מעורר סערה וחשש בעולם הערבי. הזעם על המוסר הכפול של המערב ואדישותו לפשעיו בעיראק ובעזה משתלב עם החשש שצו המעצר לבאשיר הוא בגדר "רישיון" למעצרים נוספים בעתיד. תשאלו את אסד
48 שעות חלפו מאז הודיע בית הדין הבינלאומי בהאג על הוצאת צו המעצר לנשיא סודן, עומר אל-באשיר, ועד להודעת התמיכה הראשונה של גורם ערבי כלשהו בהחלטה. ומי ראוי להביע דעה כה מעוררת מחלוקת ויוצאת דופן בימים אלה אם לא מנהיג הדרוזים בלבנון, וליד ג'ונבלאט.
"עם הוצאת צו המעצר, נכנסת מערכת הצדק הבינלאומית לשלב חדש המדגיש את החשיבות של מיצוי הדין נגד כל המעורבים בפשעי רצח המוניים - דבר המשתלב עם זכויות האדם והאמנות הבינלאומיות בהן פגע אל-באשיר", אמר ג'ונבלאט.
מאז ההכרזה בהאג, העולם הערבי סוער ולא בכדי. רבים רואים בה משום מוסר כפול - "הנה העולם המערבי ובכללו ארה"ב, בריטניה וישראל מבצעות מעשים גרועים פי כמה, ואף בית דין אינו מזדעק. אך כאשר מדובר במנהיג ערבי - ברור שיבואו איתו חשבון". גם אל-באשיר עצמו הוביל את הקו הזה. "אירופה וארה"ב הם שקרנים ופושעים. הם אלה שביצעו מעשי הרג המוניים וגנבו אוצרות מעמי האזור. נביס אותם כשם שהבסנו אותם במאה ה-19", אמר בעצרת המונים שאירגן המשטר הסודני מול ארמון הנשיאות בחרטום.
סודן חסרת אונים מול ההחלטה ("א-שרק אל-אווסט", 6 במרס)
אך הטענה בדבר מוסר כפול אינה הגורם היחיד לסערה. ראשית, סודן חברה בליגה הערבית וכך, גם אם על בסיס המכנה המשותף הנמוך ביותר, יוצאות עמיתותיה נגד ההחלטה ומנסות לפחות בחלקן - לדחותה. שנית, וחשוב מכך, ישנם מנהיגים ערביים שמאז הכרזת בית הדין ישנים עוד פחות טוב בלילה.
דוגמא לכך הוא נשיא סוריה, בשאר אסד. ההודעה מהאג בעניין אל-באשיר באה באותו שבוע בו החלו הדיונים במוסד משפטי אחר של האו"ם - בית הדין הבינלאומי בפרשת רצח ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי. אסד, כמו מנהיגים אחרים בעולם הערבי, חוששים כי עתה נרשם תקדים מסוכן שעלול לשמש נגדם בעתיד. ההדלפות מוועדת החקירה לפיהן סוריה מעורבת עד צוואר בהתנקשות, לא יסייעו לו לשנת ישרים. לפחות לא בקרוב.
באשיר? קודם בוש, בלייר ואולמרט
אך ראשית לגינויים. הליגה הערבית מיהרה לגנות באופן תקיף את ההחלטה נגד אל-באשיר והביעה את נכונותה לעמוד יחד עם סודן "מול כל תוכנית שתשאף לפגוע בריבונותה". סוריה מיהרה להביע את "דאגתה הגוברת וזעמה התקיף על ההחלטה" וראתה בה "התפתחות המהווה תקדים מסוכן המתעלם מחסינותם של ראשי מדינות". לבנון, איחוד האמירויות, לוב, ירדן ומאוריטניה הביעו אף הן את הסתייגותן מההחלטה בניסוחים תקיפים יותר או פחות. מצרים ניסתה בתורה לגלגל יוזמה דיפלומטית לדחות את ההחלטה בשנה לפחות וקראה למועצת הביטחון לקיים כינוס דחוף בנושא.
כלב המסמל את ארה"ב ולראשו כיפה מטיל את מימיו על אלת הצדק העיוורת, בשעה שהוא עצמו מבצע מעשי טבח ("אל-קודס אל-ערבי", 6 במרס)
אך פרט לגינויים הרשמיים, רבים לא פספסו את ההזדמנות לתקוף את ארה"ב וישראל. ג'ונבלאט, למשל, צירף להודעת התמיכה החריגה שלו בהחלטה ביקורת ולפיה "פרט לתמיכה העקרונית בהחלטה הבינלאומית הזאת... עולים סימני שאלה סביב היעדר הלהיטות הבינלאומית לבוא חשבון עם ישראל ומנהיגיה, שהם מגדולי פושעי המלחמה בהיסטוריה. הם פתחו במלחמות שמד ורצח קולקטיבי נגד העם הפלסטיני".
עורך העיתון הלונדוני "אל-קודס אל-ערבי", עבד אל-בארי עטואן, שאינו נחשד בחיבה יתרה לישראל בלשון המעטה, לא פספס את ההזדמנות להיות ציני ותקיף אף יותר בהקשר זה. במאמר שפירסם תחת הכותרת "צדק עיוור", כתב עטואן: "ההחלטה מבטאת את הערך שיש לערבים ולמנהיגיהם, מתונים או 'מתנגדים', בעיני המערב והמוסדות הבינלאומיים הנתונים להשפעתו. ראשית, עלינו להדגיש כי אנו הם הקורבנות של מעשי העוול הישראליים ובכלל זה של מעשי טבח, גירוש, עינויים וגזילת המולדת ולפיכך לא ייתכן שנתמוך בפשעים להם נתונים תושבי דרפור. התכנית האמריקנית-ישראלית להפריד בין הצפון לדרום (בסודן) הצליחה חלקית ועתה הם רוצים לחלק את הצפון במסגרת תהליך של פירוק מכוון".
המוסר הכפול של מועצת הביטחון - חוקרת את פשעי סודאן בדרפור אך עיוורת לפשעי ישראל ("א-שרק אל-אווסט" הלונדוני, 7 במרס)
"הבעיה של אל-באשיר איננה מסתכמת בדרפור אלא באי-השתלבותו בציר 'מדינות ערב המתונות' ובחירתו בעמדה המתנגדת לתוכניות ההגמוניה האמריקנית. אולם, אילו היתה נפתחת שגרירות ישראלית בחרטום, אילו הביע אל-באשיר תמיכה בפלישה האמריקנית לעיראק, ואילו היה חותם על הסכם להזרמת מי הנילוס לפלסטין הכבושה - אולי הוא היה יכול להשמיד את כל יושבי דרפור בלא כל התנגדות", הוסיף עטואן.
"אנו בעד הסגרת אל-באשיר להאג, אך זאת בתנאי שההחלטה תוקפא לשנה ובתנאי שבמהלכה יוצא צו דומה נגד נשיא ארה"ב לשעבר ג'ורג' בוש, ובן בריתו - ראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר, באשמת ביצוע פשעים נגד האנושות ובשל אחריותם המוכחת למותם של מיליון וחצי עיראקים ולמותם של מיליון ילדים לפני כן. כמו כן, אנו דורשים לעצור את שלושת מנהיגי ישראל המעורבים בפשעי המלחמה בעזה והם: ראש הממשלה אהוד אולמרט, שרת החוץ ציפי לבני, ושר הביטחון אהוד ברק. פשעיהם של אלה מוכחים וכן השימוש שעשו בזרחן לבן, כפי שראה כל העולם על מסכי הטלוויזיה", חתם עטואן את דבריו.
"האתגר של בית הדין הבינלאומי" - סודן מכניסה את ראשה ללוע הארי ("אל-חיאת" 7 במרס)
בשאר בחרדה
אך, כאמור, לא רק העלמת העין מ"פשעיהן" של ישראל וארה"ב מטרידה את העולם הערבי. "היום אל-באשיר ומחר - בשאר", צהלו-ייחלו גורמי אופוזיציה סוריים בשיחת טלפון שקיימו מבריסל עם היומון הכוויתי "א-סיאסה". "העובדה שבית הדין הבינלאומי ביטל את חסינותו של ראש מדינה, תזרז את עניינם של מנהיגים אחרים כמו אסד,
מחמוד אחמדי-נג'אד וקים ג'ונג-איל, שביצעו פשעים לא פחות חמורים מאלה בדרפור. הם הבינו כי לחסינותם בארצותיהם אין ערך בעיני החוק הבינלאומי וכי הם עלולים לתת את הדין על הפשעים שביצעו נגד בני עמם ונגד עמים אחרים במזרח התיכון ובעולם כולו".
גם עבד אל-חלים חדאם - מי ששימש עד לפני שנים מועטות כסגנו של אסד ועתה משמש כאחד ממנהיגי האופוזיציה הגולה - סבור כי לנשיא בדמשק יש סיבה לדאגה. בשיחה מפריז עם העיתון הכוויתי אמר חדאם כי "הוצאת צו המעצר לאל-באשיר הכפילה את חששו של אסד ומשטרו, הנמצאים בחרדה מפני בית הדין בעניין רצח אל-חרירי. הם הבינו כי החסינות היא עלה תאנה מאחוריו הם עדיין מנסים להסתתר, למרות שחסינותו של אל-בשיר התבטלה".