בחירות בצפון-קוריאה: הפעם האחרונה של קים?
אחרי עיכוב של שנה תיבחר אסיפה כללית חדשה במדינה הקומוניסטית המבודדת. כפי שהיה בעבר, גם הפעם צפוי לערוך המנהיג קים חילופי גברי משמעותיים בפקידות, אך הפעם נראה שהמהלך יעמוד בסימן בחירת היורש
הבחירות לאסיפה הכללית של צפון-קוריאה מתקיימות היום (יום א'). ייתכן שבית המחוקקים החדש הוא שיידרש לאשר את העברת השלטון במדינה הקומוניסטית מידיו של המנהיג, קים ג'ונג איל, ליורש שזהותו עדיין לא ברורה. סוגייה אחרת שמעניינת את הקהילה הבינלאומית היא אם הבחירות יביאו לשינוי בעמדתה הקשוחה של פיונגיאנג בשיחות הרב-צדדיות לפירוק מנשק גרעיני.
הבחירות בצפון-קוריאה היו אמורות להתקיים ב-2008, אולם הקדנציה בת חמש השנים של המחוקקים הוארכה מסיבות לא ברורות. הדבר עורר חשדות והשערות בקהילה הבינלאומית בנוגע למצבו הבריאותי של קים. סוכנויות הביון בדרום-קוריאה וארה"ב סבורות כי המנהיג הקומוניסטי מחלים לעתו מהשבץ בו לקה בחודש אוגוסט וכי למרות שלא נראה בציבור - הדבר לא ערער את עוצמתו הפוליטית.
סוכנות הידיעות הצפון-קוריאנית הרשמית דיווחה כי במחצית יום הבחירות, עמד שיעור ההצבעה על 71.4 אחוזים. "כל הבוחרים הולכים לקלפיות כדי לחזק את כוחו של העם כאבן", נמסר בהודעת ועדת הבחירות המרכזית בפיונגיאנג. בבחירות שהתקיימו ב-2003, לשם השוואה, עמד אחוז ההצבעה הסופי על 99.9 אחוז וכל מועמד של מפלגת השלטון בכל אחד מהמחוזות זכה ל-100 אחוז.
חיילים צפון קוריאנים משתתפים בבחירות, היום (צילום: רויטרס)
הבחירות לאסיפה הכללית בצפון-קוריאה אינן מאיימות על כוחו של קים בן ה-67, ההיפך הוא הנכון. חילופי הגברי שמבצעת מפלגת השלטון במחוזות השונים משמשים ככלי לביצור כוחו. בסיום יום הבחירות צפוי קים לשוב ולהתמנות למנהיג העליון, העומד בראש המועצה הצבאית הלאומית.
לפני כחודשיים דווח סוכנות הידיעות "יונאפ" בהסתמך על גורמים מודיעיניים, כי מנהיג צפון-קוריאה בחר בבנו הצעיר ביותר, ג'ונג-און, בן ה-25 ליורשו. ג'ונג מנהל את מערכת הבחירות הנוכחית בצפון-קוריאה. ג'ונג און לא נחשב עד לאחרונה כמועמד מוביל לירושה בשל צעירותו ובשל העובדה שהוא חי בחברה שבה על-פי המסורת הבכור הוא חזק.
בנו הבכור של קים, ג'ונג-נאם, בשנות ה-30 המאוחרות לחייו, נראה בתמונות שצולמו בשנים אחרונות כסובל מעודף משקל, והבן האמצעי, ג'ונג-צ'ול, תואר כמי שנחשב על-ידי אביו כחלש מדי להנהגה.
"קים יהיה בן 72 בבחירות הבאות ובהתחשב בגילו, סביר להניח כי סוגיית העברת השלטון תשפיע על הבחירות הנוכחיות", אמר מומחה לענייני צפון-קוריאה באוניברסיטת דונגוק בסיאול. לדבריו, הבחירות בפיונגיאנג לא יגררו העברת שלטון באופן מיידי, אלא תביא ל"שינוי דורי" בפקידות הבכירה, בדומה לאלה שנערכו בבחירות 1998 ו-2003. המומחה הוסיף כי על רקע המשבר הפיננסי העולמי וכוונתו של קים לערוך רפורמות כלכליות לקראת שנת המאה להולדת אביו ואבי האומה ב-2012, לא מן הנמנע שהמנהיג הקומוניסטי יקדם לתפקידים בכירים כלכלנים.