נמצאו העדויות המוקדמות ביותר לביות סוסים
ממצאים ארכיאולוגיים מצפון קזחסטן מעידים על חליבת סוסות על ידי בני אדם כבר באמצע האלף הרביעי לפנה"ס. אלו הממצאים המוקדמים ביותר לתופעה זו, הנחשבת לאח המכריעות והחשובות בהיסטוריה
היום, בעידן המכונית והמטוס, קל להמעיט בערכו של הסוס והרכיבה
עליו נחשבת בעיקר לספורט ותחביב אזוטרי של העשירים. אבל ביות הסוס הוא אחת המהפכות הגדולות בהיסטוריה העולמית, והחיה החסונה והמהירה הזו היא כלי תחבורה שאינו נופל בחשיבותו ההיסטורית מהרכבת או המטוס.
רוצים המחשה? רק נסו לדמיין איכר חורש שדה בלי סוס, או לגיונות רומיים המנסים לכבוש את אגן הים התיכון ברגל. ואם זה לא די לכם, הרהרו בעובדה הבאה: מה היה ההבדל בין האירופאים הראשונים שהגיעו לאמריקה לבין ילידי היבשת, שהפך אותם לטרף כה קל? ניחשתם נכון, עד לבואו של האדם הלבן, לא היו סוסים באמריקה והשליטה בחיה זו העניקה לכובש האירופאי יתרון צבאי לא מבוטל.
לאחרונה נתגלה בקזחסטן, אתר ארכיאולוגי ובו שרידים של עצמות סוסים, שיני סוסים וכלי חרס ששימשו לאחסון חלב. הממצאים נבדקו ותוארכו לאמצע האלף הרביעי לפנה"ס. מדובר בממצאים הקדומים ביותר של חליבת נקבות סוסים על ידי בני אדם, והם מעידים על ראשיתו של תהליך ביות הסוס, בקרב תרבות הבוטאי (Botai) שהתקיימה במזרח הרי האורל באלף הרביעי לפנה"ס.
הממצאים תואמים את ההשערות הקיימות, על פיהן הסוסים הראשונים בויתו בערבות אסיה, ואחר כך עבר הידע לעמי אירופה והמזרח התיכון. החוקרים סבורים שהממצאים עשויים לשנות את הבנתנו בנוגע להתהוות הציביליזציות הראשונות.
"מרגע שניתן לרכוב על סוס, ניתן לסחור עם ארצות רחוקות ולנוע ביתר מהירות" הסביר אלן אאוטרם (Alan Outram), ממחברי המאמר שהתפרסם בכתב העת Science. "הסוס מעניק גם יתרונות בשדה הקרב. אם ביות הסוסים במרכז אסיה החל כבר באמצע האלף הרביעי, זה אומר שתהליכים נוספים שחשבנו שלא יכלו להתרחש באותם זמנים, הופכים עתה לסבירים בהחלט".
קישור למאמר
חוקרים סברו עד כה כי אנשי תרבות הבוטאי היו ציידי סוסים, אך לא הצליחו לביית את החיה. אך עצמות הסוסים שנתגלו עתה, מעידות על קרבה אל הסוסים המבויתים של ימינו ולא אל סוסי בר שנתגלו מאותה תקופה. חלב סוסות, דרך אגב, נחשב עד היום למצרך חשוב במרכז אסיה. בעיקר ידוע המשקה האלכוהולי "קומיס", העשוי מחלב סוסות מותסס.
חליבת סוסה בקזחסטן. עדיין משקה נפוץ
צילום: AP