שתף קטע נבחר

 

אסד: שלום - רק עם פתרון הבעיה הפלסטינית

נשיא סוריה אמר כי הסכם שלום עם מדינתו יתאפשר רק במקביל לפתרון הסוגייה הפלסטינית. ומה בנוגע לפגישה עם מנהיג ישראלי? "רק אחרי שייחתם הסכם סופי, תבוצע הנסיגה באופן מלא - ואיננו אומרים 'כן' מראש"

"הם אומרים - 'אנחנו רוצים שלום כולל'. אנחנו אומרים להם - אם אתם זקוקים לשלום כולל, במצב הזה על הערוץ הפלסטיני להפיק תועלת מן הערוץ הסורי. אנחנו סבורים כי אם ישראל תחתום על הסכם שלום עם סוריה, הבעיה הפלסטינית תיפתר". כך אמר נשיא סוריה, בשאר אסד, בראיון המתפרסם היום (ב') בעיתון "אל-חליג'" היוצא לאור באיחוד האמירויות.

  

"אם ייענו כל התביעות שסוריה דורשת, ברור מאליו שסוריה תסכים לחתום על הסכם שלום. אולם יש הבדל בין הסכם שלום לשלום עצמו. הסכם שלום הוא רק נייר חתום ואין פירושו מסחר, קשרים נורמאליים, גבולות וכדומה", אמר אסד. הוא ציין כי העם הסורי לא יקבל הסכם שלום ללא פתרון בעייתם של חצי מיליון פליטים פלסטינים השוהים בסוריה.

 

בדבריו באשר להסדר מדיני עם ישראל אמר אסד: "בהסכם שלום כזה יכולה להיות שגרירות ודברים צורניים, אולם אם אתם רוצים שלום הוא צריך להיות כולל. אנו הצבנו אותם בפני בחירה בשלום כולל או בהסכם שלום שאין לו כל ערך מעשי בפועל".

 

לגבי משא ומתן מול עם הממשלה החדשה שתקום בישראל, אמר הנשיא הסורי כי מבחינתו אין הבדל ממשי בין הימין לשמאל בישראל. עם זאת, הוא לא שלל את האפשרות כי יקיים משא ומתן עם ממשלתו של נתניהו. "כולם אותו דבר. בנושא של הזכויות אין רע וגרוע יותר. הזכויות חייבות לחזור לבעליהן. הימין הוא ימין והשמאל הוא ימין. הימין הורג ערבים והשמאל הורג ערבים ואין כל ערך לכל ההסתמכויות הללו. כאשר מדברים איתנו על הנושא הזה אנחנו אומרים שישנו בסיס לתהליך השלום, ומי שיבוא מישראל על הבסיס הזה, אנחנו ננהל איתו משא ומתן. אין ערך לדיבורים על הימין והשמאל".

 

במהלך הראיון נשאל הנשיא הסורי אודות הדיווחים מלפני מבצע עופרת יצוקה, לפיהם ישראל וסוריה נערכות לקראת שיחות ישירות בתיווך טורקי. בנקודה זו השיב: "הסיכום על פגישה איננו נכון. כיצד נקפוץ לסוף הדרך בשעה שלא סיימנו את העניינים הבסיסיים שיש להם קשר למשא ומתן הישיר, ובמיוחד להשבת השטח וחתימה על ההסכם".

 

פגישה? רק לאחר נסיגה מלאה - וגם אז לא בטוח

באשר לאפשרות של פגישה עם ראש ממשלת ישראל אמר: הפגישה הזאת תוכל להתבצע רק אחרי שייחתם הסכם סופי ותתבצע הנסיגה באופן מלא. רק אז ניתן יהיה לחשוב על כך ואיננו אומרים על כך 'כן' מראש". הוא כינה את המגעים העקיפים בתיווך טורקיה כ"מישוש הדופק" ואמר כי הדבר נעשה "בשל אי האמון שלנו בישראל וכתוצאה ממעשי התוקפנות על עזה ולבנון".

 

"הפרדנו בין שרטוט הגבולות לתיאור הגבולות", אמר אסד אודות השיחות העקיפות.

"שרטוט הקו הוא הדבר הסופי, אולם תיאור הוא הגדרתן של מספר נקודות. בחרנו שש נקודות במקומות מסוימים, כמו למשל בכנרת ובנהר הירדן ובמקומות אחרים. זאת, כדי להשתכנע במידת רצינותה של ישראל. ישראל, כרגיל התחמקה, נתנה הגדרות מעורפלות ודחתה את הדברים למשא ומתן".

 

דבריו של אסד נאמרו ימים ספורים לאחר שהחלו לנשב רוחות של שינוי ביחסי מדינתו עם ארה"ב. שני שליחים מטעם ממשל אובמה נפגשו עם אישים בכירים בדמשק, בהם שר החוץ הסורי. "השיחות היו מועילות מאוד", אמר השליח ג'פרי פלטמן, בצאתו מפגישה עם ואליד אל-מועלם. פלטמן הביע תקווה להתקדמות עתידית במגעים בין המדינות.

  

לפני כמה שבועות סירב הנשיא אסד לתלות תקוות בחילופי השלטון בישראל. בראיון ל"גרדיאן" הבריטי אמר: "אל תבנו על הממשלה הישראלית. זה בזבוז זמן". עם זאת, הוא העריך כי בסופו של דבר - המשא ומתן יתחדש.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא סוריה אסד
צילום: רויטרס
מומלצים