שתף קטע נבחר

ר"מ בריטניה: איש לא יהרוס השלום בצ' אירלנד

שעות לאחר הפיגוע הראשון נגד כוחות הביטחון בצפון אירלנד לראשונה זה יותר מעשור, בא גורדון בראון לבלפסט כדי להיפגש עם פוליטיקאים ואנשי צבא - והבהיר כי "איש לא יורשה להרוס את השלום בצפון אירלנד, אף מחבל או רוצח"

ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון הבטיח היום (ב') כי החשודים שביצעו את הפיגוע הקטלני בצפון אירלנד לא יחמקו מעונש - אך גם לא יצליחו לערער את יציבותה של הממשלה הקתולית-פרוטסטנטית ואת תהליך השלום במדינה.

 

בראון בא היום לצפון אירלנד, כדי להיפגש עם אנשי צבא, משטרה ומנהיגים פוליטים - שעות ספורות לאחר הפיגוע הקטלני הראשון נגד כוחות הביטחון במדינה זה 12 שנה. הוא ציין כי "צריך ללכוד" את שני החמושים שביצעו את הפיגוע ואת נהגם, "ולהעמידם לדין מוקדם ככל האפשר". "מה שאזרחי צפון אירלנד בונים כאן ביחד - אסור שאיש יהרוס זאת, אף מחבל או רוצח", אמר בראון. 

  

בראון נפגש היום עם מפקדים וחיילים בבסיס הצבא באנטרים, מערבית לבלפסט, שם נורו אתמול לפנות בוקר שני חיילים בריטים. מפקד הכוחות הבריטים בצפון אירלנד, ג'ורג' נורטון, הבהיר כי למרות הפיגוע, לא יחול שינוי באופיה של המשימה הצבאית במדינה, והחיילים לא ישובו לסייר ברחובות, כפי שעשו במשך עשורים בחבל הארץ מוכה-האיבה הבין-עדתית. 

 

"נמשיך לחיות בצפון אירלנד כחלק מהקהילה - כפי שעשינו מאז 2007, וכפי שאנחנו עושים בבריטניה כולה", אמר נורטון. "לא נשנה את אופיה של המשימה: אימונים והכנה למשימות שיטור עולמיות", הוסיף.


שוטרים בפתח הבסיס שבו אירע פיגוע הירי (צילום: AP)

 

במקביל, גינה היום ג'רי אדמס, ראש הזרוע הפוליטית של הצבא הרפובליקני האירי שין פיין, המייצגת את הקתולים בצפון אירלנד, את הפיגוע ואת מבצעיו. "אין כל תמיכה ציבורית במעשים האלה", אמר אדמס בראיון לתחנת הרדיו BBC-4.

 

המשטרה מסרה כי את הפיגוע ביצעו שני חשודים, שפתחו באש לעבר ארבעה חיילים, שבאו לשער הבסיס כדי לאסוף אוכל שהביאו שליחי פיצה. כל הארבעה נפגעו מהירי, ושניים מתו מפצעיהם. גם שני השליחים נפצעו. אתמול דיווח העיתון האירי "סנדיי טריביון" כי ארגון המיליציה "ה-IRA האמיתי", ארגון קיצוני המסרב לקבל את הסכם השלום שנחתם בצפון אירלנד, קיבל אחריות לפיגוע.

 

בראון טען כי המחבלים ביצעו את הפיגוע בניסיון אחרון למנוע מהקואליציה המשותפת לשרוד. "הפיגוע לא אירע בגלל כישלון התהליך המדיני, אלא בזכות הצלחתו. קבוצה קטנה של אנשים רוצה להרוס דבר שעובד, ומצליח להראות לעולם כולו כי צפון אירלנד עומדת מאוחדת", אמר.

 

ה-IRA האמיתי ביצע את פיגוע הטרור הקשה ביותר בתולדותיה של צפון אירלנד - פיגוע מכונית התופת בעיירה אומה ב-1998, שבה נהרגו 29 בני אדם, מרביתם נשים וילדים.

 

לאחר הפיגוע, הזהירה ההנהגה המשותפת לקתולים ולפרוטסטנטים בצפון אירלנד כי חמושים קיצונים מנסים להפיל את הקואליציה עולת-הימים שהוקמה במדינה - ולגרור את צפון אירלנד בחזרה למעגל הדמים. המנהיגים דחו את מסעם המתוכנן לארה"ב כדי להתמודד עם המשבר. למרות זאת, הם צפויים להגיע לוושינגטון ב-17 במרס כדי להיפגש עם ברק אובמה ביום פטריק הקדוש, כמתוכנן.


פורסם לראשונה 09/03/2009 11:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בראון. מחזק
צילום: רויטרס
אדמס. מגנה
צילום: איי פי
שוטר בזירת הפיגוע, שלשום
צילום: AFP
מומלצים