יוצאים לקרב בסרבני הגט
"להיות במצב של עגינות וסירוב גט עוצר לאנשים את החיים", מסבירה ל-ynet יהדות רחל לבמור, טוענת רבנית ב"יום העגונה". ומהו הפיתרון שמציעה קואליציית "עיקר"?
תארו לעצמכם מצב שבו נגזלת ממכם חירותכם. אתם אומנם יכולים לצאת מהבית, אבל חייכם נעצרו. אדם אחר גזל ממכם את האפשרות להתחתן ולהוליד ילדים. לאהוב שוב ולהיות נאהבים. המצב הזה שכרגע נראה לכם בלתי אפשרי ואולי גם רחוק מכם הוא מצב יומיומי של נשים וגברים מסורבי גט ועגונות. אנשים שנישאו ביקשו לצאת מהמסגרת הזו מסיבות שלהם, וגילו שמישהו נעל את הדלת ומחזיק את המפתח בכף ידו הקמוצה.
היום (ב'), הוא יום המאבק הבינלאומי נגד עגינות וסירוב גט. מעבר להגדרה המשפטית, של אנשים אלו שמוצאו את עצמם נשואים בכפיה, אלו אנשים שחייהם עומדים מלכת.
"המצב של עגינות ומסורבי גט עוצר לאנשים את החיים", מסבירה ל-ynet יהדות רחל לבמור, טוענת רבנית ופעילה בקואלציית עיקר (קבוצת ארגונים הפועלת למען עגונות ומסורבות גט), "אם זו אישה אז היא מוחזקת במצב שהיא תלויה באוויר. לא בחיים נורמלים. היא מסווגת חברתית והלכתית כאשת איש, ובו זמנית באופן פרדוקסלי החברה רואה בה כאישה בודדה. כתוצאה מכך החיים החברתיים שלה נעצרים. היא לא משתייכת לשום נישה חברתית נורמלית. היא לא בזוג ולא לבד. יש לה קשיים כלכליים וכל החיים שלה מתמצים במאבק המשפטי הזה, שהוא מאבק לחיים. היא יכולה להיות אישה משכילה ועובדת, אבל זה מכלה את חייה. זה הורס את חיי ילדיה שרואים את אבא ואמא שלהם מנהלים מאבק עד הסוף".
- אז איך עוזרים לסיים את המאבק הקשה הזה?
"לכל מקרה יש את הפתרון שלו. במצב ההלכתי כפי שהוא היום המטרה העיקרית היא לשכנע את המסרב לתת גט. יש דרכים פסיכולוגיות ויש דרכים אחרות אבל לעיתים גם זה לא עוזר. היה לי מקרה של בעל שניסה לרצוח את אישתו , הוא הובא לבית הדין הרבני מבית כלא מספר פעמים בנסיון לשכנע אותו לתת גט, ושוב ושוב הוא חזר ואמר "לא רוצה".
כשאשתו הגיעה אלי חיפשתי בספרות ההלכתית עד שמצאתי תקדים שיאפשר לדיין לתת לה גט בכפיה וכך היה. המקרים הקשים ביותר הם המקרים בהם הבעל בורח לחו"ל ששם אין לנו שום מסכות משפטית עליו. הגיע אלי מקרה של אישה שבעלה חזר לאיראן, מקום שאין לנו איתו אפילו יחסים דיפלומטים. חיכנו שהוא יגיע לבקר את הילדים ואז הוצאנו לו צו יציאה מהארץ שחייב אותו להופיע בבית דין רבני ולתת לאשתו אחרי עשרים שנה גט".
השנה מבקשים הארגונים הפועלים למען
העגונות ומסורבות הגט להביא למודעות ולעודד זוגות לחתום על הסכם קדם נישואין, במטרה למנוע סרבני גט. מדובר בהסכם שמצהיר כי במקרה של סרבנות גט הצד המסרב ישלם על כל יום סרבנות תשלום שנקבע מראש. היתרון של ההסכם שהוא מהווה תמריץ ממוני לסיים נישואין בהסכמה ולא להגיע לסרבנות. מטרת ההסכם לוודא שאף אחד מבני הזוג לא יהיה נתון לסחיטה על ידי סרבנות גט.
"זהו פתרון מניעתי", מסבירה לבמור, "בעזרתו אנחנו יכולים לפתור את הבעיה הזו כמעט במלואה. בשביל לחתום על ההסכם מספיק נוטוריון או רשם נישואין. מדובר בהסכם כשר הלכתית שיכול להציל חיים".