סין: ירידה ראשונה במחירים לצרכן מאז 2002
מדד המחירים לצרכן ירד בפברואר ב-1.6% לעומת שנה קודמת, הירידה הראשונה מזה שש שנים. דפלציה עלולה לסכן את יעד הצמיחה של סין ל-2009, שעומד על 8%
סין דיווחה היום (ג') על ירידה ראשונה במחירים לצרכן ביותר משש שנים. מהדיווח עולה כי מדד המחירים לצרכן, שכולל את מחירי המזון, ההלבשה והדלק, ירד ב-1.6% בפברואר לעומת שנה קודמת, הירידה הראשונה שנרשמה במדד מאז דצמבר 2002.
ראש ממשלת סין וון ג'יאבאו אמר בשבוע שעבר כי הוא צופה שסין תצמח השנה ב-8%, אך לדברי אנליסטים, דפלציה (ירידת מחירים) עלולה לסכן את יעד הצמיחה הזה.
לשכת הסטטיסטיקה הלאומית הסינית דיווחה כי בחודשיים הראשונים של 2009 היה מדד המחירים בסין נמוך ב-0.3% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מרכז המידע הממשלתי - צוות חשיבה של הממשלה - צופה כי המדד ירשום ירידה של 1% ברבעון הראשון.
מנתוני הלשכה עולה כי המחירים ליצרן - אינדיקטור למגמות ברמה הסיטונאית - ירדו בפברואר ב-4.5% לעומת החודש המקביל אשתקד. לטענת הלשכה לסטטיסטיקה, האינפלציה הגבוהה שנרשמה בפברואר אשתקד (8.7%, שיא של 12 שנה) מסבירה גם היא את הצניחה החדה במחירים בחודש שעבר.
לדברי כלכלנים, הנתונים אינם מפתיעים, וגם המשך הירידה במחירים בחודשים הקרובים לא יפתיעו, לנוכח הירידה בביקוש המקומי ומעבר לים מאז השנה שעברה. "זה טבעי לנוכח הירידה במחיר של כל דבר, כולל נפט וסחורות. זה שיקוף של הדפלציה הגלובלית", אמר רן שיאנפאנג, אנליסט בגלובל אינסייט בבייג'ינג.
ברבעון הרביעי של 2008 צמחה כלכלת סין ב-6.8% בלבד, פחות מקצב של 8% שמתכנני המדיניות בסין מאמינים כי הוא קצב הצמיחה המינימלי הנדרש למניעת אבטלה נרחבת, שעלולה להוביל לגל של אי שקט חברתי. ב-2008 כולה צמחה סין ב-9% - הפעם הראשונה מאז 2002 שהמדינה רשמה קצב צמיחה חד ספרתי. מאז שפרץ המשבר, השיקה ממשלת סין חבילת תמריצים בהיקף של 585 מיליארד דולר, וביצעה סדרה של הורדות ריבית בניסיון להמריץ את הכלכלה.